Stimulerende Omgevingen

Aeres Hogeschool Almere

Introductie

Aan ÊÊn van de hoofdwegen naar Floriade Expo 2022 is bij aanvang van het collegejaar 21/22 de nieuwbouw van groene kennisinstelling Aeres Hogeschool Almere in gebruik genomen. Aansluitend op de onderwijsthema’s ontwierp BDG Architecten een gezonde, inspirerende werk- en leeromgeving in een energieneutraal, klimaatadaptief en circulair gebouw.

Toelichting categorie

De nieuwbouw van Aeres Hogeschool Almere moest niet alleen de specifieke aandachtsgebieden van het onderwijs van faculteit Almere zo goed mogelijk zichtbaar maken, maar eveneens laten zien hoe die aandachtsgebieden Food, Nature en Urban Green in de praktijk gebracht worden. In samenwerking met de studenten en docenten hebben we een gebouw gerealiseerd dat nauw aansluit op de missie en het onderwijs/onderzoek dat Aeres in Almere faciliteert. Deze samenwerking resulteerde voor het themagebied natuur en biologie in een ontwerp dat tegemoet komt aan de wens van een letterlijk groen gebouw. Samen hebben we onderzocht hoe het gebouw kan dienen als onderzoeksobject. De hogeschool is nu een living lab voor onderzoek naar stedelijke voedselvoorziening en gezond leven in de groene stad. Bijvoorbeeld middels soortenonderzoek op het biodiversiteitsdak. Ook onderzoeken studenten zelf welke invloed de aanwezigheid van het vele groen in, op en aan het gebouw heeft op hun welbevinden en de leerprestaties.

Want naast een duurzaam beeldmerk moest Aeres Hogeschool Almere bovenal een plek worden waar studenten graag naar toe gaan. Om te studeren Ên om te verblijven. De gezondheid, het welzijn en het gebruiksgemak van medewerkers en studenten kreeg daarom veel aandacht in het ontwerp. Aeres gaat als eerste school in Nederland voor het Platinum WELL-certificaat. Het binnenklimaat, waaronder luchtvochtigheid en CO2-gehalte van de lucht, wordt op natuurlijke wijze al positief beïnvloed door het ruimschoots aanwezige levend groen. Ook luchtzuiverende verf op de binnenwanden draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Daa
aast zijn andere relevante factoren als daglicht, ventilatie, thermisch comfort, akoestiek, beweging en het gebruik van non-toxische materialen geoptimaliseerd. Per ruimte kunnen gebruikers zelf verlichting, klimaat en zonwering regelen. De gebouwprestaties worden continu gemonitord en aangestuurd door een intelligent gebouwbeheersysteem obv bezetting.

Ook het inspirerende interieur ondersteunt de onderwijsvisie en duurzaamheidsambities. De functionele mix aan leer- werk- en overlegruimten faciliteert activiteitgericht onderwijs, onderzoek en projectmatig en individueel werken. De flexibele inrichting en meubels laat de studenten en docenten veel vrijheid in het gebruik van de ruimtes. Deze opzet maakt Aeres Almere ook geschikt voor grotere bijeenkomsten. Tijdens de Floriade van april tot en met oktober transformeert de school deels naar ontvangstgebouw.

Toelichting ontwerp

‘Practice what you preach’ is hier echt toegepast. Aeres Hogeschool Almere leidt studenten op rondom thema's als natuur, leefbaarheid, voorziening van voedsel, water en energie. Kennis die nodig is om de groeiende steden wereldwijd leefbaar te houden. Het ontwerp weerspiegelt zowel de duurzame identiteit van het onderwijs als het centrale thema van Floriade Expo 2022: ‘Growing Green Cities’. ‘Groen’ is dan ook een belangrijke bouwsteen voor de nieuwbouw. Enerzijds als het gaat om duurzame, circulaire en zelfvoorzienende oplossingen. Anderzijds is het letterlijk een groene school. De ‘groene long’ met verschillende soorten groene wanden, planten en bomen, beweegt zich als een landschap door het gebouw, van entree tot dak, en is als living lab onderdeel van het praktijkonderzoek van verschillende lectoraten.

Naast natuur en groen wilde Aeres Almere ook de opleidingen die gaan over duurzaamheid, circulariteit en klimaatvraagstukken terugzien in het gebouw. Samen met Aeres en de ontwerppartners hebben we een integrale visie ontwikkeld waarbij minimalisering van verspilling, hoogwaardig hergebruik en waardebehoud van grondstoffen, materialen en componenten het uitgangspunt vormde. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar de optimale match tussen deze visie en de realisatie. Passend bij de duurzame ambities hebben we verschillende circulaire materialen in het gebouw verwerkt, zoals biocomposiet gevelbekleding, betongranulaat en afvalhout. Zelfs twee derde van het bestaande meubilair is, al dan niet refurbished, meeverhuisd naar het nieuwe pand. Op zijn beurt maakt het demontabele ontwerp (droogbouw) zelf toekomstig hergebruik van bij Madaster geregistreerde materialen mogelijk.

Het compacte en slim energetische ontwerp draagt optimaal bij aan de wens van Aeres om energieneutraal te zijn. Afhankelijk van de positie en oriÃĢntatie hebben de gevels verschillende eigenschappen (smart-skin). Zo zorgen pv-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering. De groene oostzijde is gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein en kleurt mee met de seizoenen.

De biodiverse en natuurinclusieve groene gevel en daktuin zijn een expressieve vertaling van het groene onderwijs en onderzoek en dragen bij aan een klimaatrobuust gebouw; de beplanting en waterretentie verminderen de opwarming van de hogeschool en zijn een buffer bij (zware) regenval. Met het opgevangen hemelwater voor de besproeiing van de gevelbeplanting wordt bovendien 50% kraanwater bespaard.

BDG_Architecten_Aeres Hogeschool Almere_01.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Almere
Functie gebouw Onderwijsgebouw
Datum van ingebruikname 2021-08-31
Bouwperiode Van 2020-04-01 tot 2021-07-01
Opdrachtgever Aeres Groep
Architecten Wilco Scheffer Gert Jan Samsom
Aannemers Aannemingsmaatschappij Hegeman | Nijverdal
Colofon

Architectenbureau BDG Architecten
Telefoonnummer 0384213337