Stimulerende Omgevingen

Het Nieuwe Universiteitsgebouw VU Amsterdam

Introductie

Het Nieuwe Universiteitsgebouw is een multi-inzetbaar campusgebouw voor de Vrije Universiteit Amsterdam. Het gebouw omvat negen multifunctionele zalen, een studiecentrum, een koffiebar, een cultuurcafé, congresfaciliteiten, kantoorruimtes en onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten voor Wiskunde en Informatica.

Toelichting categorie

De maatschappelijke meerwaarde van het Nieuwe Universiteitsgebouw zit vooral in de combinatie van onderwijs en onderzoek met commerciële en culturele functies. De komst van twee theaterzalen en tien cursusruimtes voor Cultuurcentrum Griffioen en vier filmzalen voor Rialto VU betekent niet alleen een culturele verrijking voor de VU Campus, maar ook voor omwonenden in Buitenveldert, de Zuidas en Amstelveen.

Met het Nieuwe Universiteitsgebouw anticipeert de VU op twee stedelijke ontwikkelingen in de omgeving: de ve
ieuwing van de VU-Campus en de ontwikkeling van de Zuidas tot levendige en gemengde wijk voor werken én wonen. Door ruimte te bieden aan cultuur, horeca en commercie draagt het gebouw bij aan het succes van beide. Twee uitnodigende entrees, aan het nieuwe Campusplein en aan de De Boelelaan, onderstrepen het publieke karakter van het gebouw en creëren een openbare route dwars door het atrium. Het atrium fungeert als overdekt plein en biedt ruimte aan het stedelijk leven, met o.a. een caféterras en toegang tot de zalen die een dubbelleven leiden als film- of theaterzaal. Aan het Campusplein is het Nieuwe Universiteitsgebouw lager dan aan de drukke De Boelelaan, wat bijdraagt aan een menselijke maat van het plein, dat het levendige hart zal worden van de VU-campus. De plaatsing van publieksfuncties als winkels, cultuur en horeca in de hoge plint, zoals de expositieruimte VU ART SCIENCE gallery en theatercafé Bar Boele, draagt bij aan een dynamische en aantrekkelijke stedelijke omgeving. Behalve een fijne plek om te studeren en te werken voor de VU-community, biedt het Nieuwe Universiteitsgebouw zo ook een plek voor ontspanning, ontmoeting en verwondering voor een veel breder publiek.

Toelichting ontwerp

De Vrije Universiteit wilde met Het Nieuwe Universiteitsgebouw een nieuw type onderwijsgebouw realiseren. Gelegen in het hart van de ve
ieuwde campus, dient het gebouw als ontmoetingsplek voor de verschillende ‘bevolkingsgroepen’ van de universiteit, met ruimte voor onderwijs en onderzoek, maar ook voor cultuur en ontspanning. Hoe dat vorm zou krijgen was bij de aanvang van het project niet duidelijk; tot op het moment van oplevering stonden het programma, noch alle gebruikers vast. Deze onbestemdheid was een drijvende kracht in het ontwerp, dat zo flexibel mogelijk moest zijn.

PUBLIEK PLEIN - Centraal in het gebouw ligt een royaal atrium, dat meer een stedelijk plein is dan een interieur. Rond dit atrium zijn de meest publieke onderdelen gegroepeerd, zoals een café, een studiecentrum en de collegezalen die tevens gebruikt worden als theater of bioscoop. De brede voet van de trap dient ook als podium bij optredens en bijeenkomsten. De college- annex theater- of filmzalen zijn geclusterd in één bouwdeel dat afzonderlijk kan functioneren. De verlichting kan zo worden aangepast dat alleen het onderste deel van het atrium wordt verlicht, zodat een intieme sfeer ontstaat.

FLEXIBEL GEBOUWCONCEPT– Pas toen het gebouwcasco was gerealiseerd, werd bekend welke faculteiten het gebouw zouden betrekken. De grote, open vloervelden met een flexibele en modulaire inrichting zijn daarom geschikt voor uiteenlopende functies. Ten behoeve van de flexibiliteit zijn Slimline vloeren toegepast. Dit zijn holle vloeren waarin alle installaties zijn samengebracht in een vloerpakket dat zo dun is dat een extra verdieping binnen de voorgeschreven bouwhoogte kon worden gerealiseerd. Via de vele vloerluiken zijn de installaties overal te bereiken en aan te passen.

DUURZAAM EN COMFORTABEL – Het Nieuwe Universiteitsgebouw is energiezuinig, voorzien van een groen dak en afgewerkt met natuurlijke materialen als bamboe en Belgisch hardsteen. Hoger in het gebouw zijn de binnengevels afgewerkt met aluminium panelen. Een deel van de wandbekleding is geperforeerd en aan de achterzijde voorzien van akoestisch materiaal. Het atrium heeft een getemperd buitenklimaat en is onderdeel van het duurzaamheidsconcept: het zorgt voor daglicht in de onderwijs- en werkomgeving, draagt bij aan een gezond ventilatieconcept en het maakt het gebouw compact, wat gunstig is voor het energieverbruik. Het gebouw heeft een BREEAM Excellent certificaat.

01_TeamV_VU_BNA_GvhJ_22_Hoofdfoto_JHML.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Amsterdam
Functie gebouw Onderwijsgebouw
Datum van ingebruikname 2021-11-11
Bouwperiode Van 2012-02-01 tot 2021-11-10
Opdrachtgever Vrije Universiteit Amsterdam
Architecten Jeroen van Schooten Barry van Waveren
Aannemers De Volker Wessels bouwcombinatie Visser & Smit Bouw | Amersfoort
Adviseurs ABt constructie Delft Royal Haskoning DHV, Rotterdam LBP Sight, Nieuwegein
Colofon

Architectenbureau Team V Architectuur
Website www.teamv.nl
Contact info@teamv.nl
Telefoonnummer 0203449500