Identiteit & Icoonwaarde

LUX

Introductie

LUX is onderdeel van de ontwikkellocatie Spoorzone binnen Strijp-S, Eindhoven. Het stedenbouwkundig plan schrijft stedelijke bouwvolumes voor, met een openbare ‘Cour d’Honneur’. De 'Nieuwe Individuele Collectiviteit', was het uitgangspunt voor het ontwerp van starterswoningen op zoek naar een ve
ieuwend woonmilieu waarin ontmoeten centraal staat.

Toelichting categorie

Het gebouw wordt gekenmerkt door het monumentale karakter. Indrukwekkend, groots zonder pompeus te zijn, maar juist transparant en toegankelijk. Ongetwijfeld spelen ook de industriële verwijzingen een rol, die ‐ gezien de historische locatie ‐ ook optimaal tot hun recht komen. De LUX Tower is immers op Strijp‐S in Eindhoven gerealiseerd en bevat referenties naar het eveneens iconische Klokgebouw verderop. Hiermee versterkt het gebouw de identiteit van de locatie en tegelijkertijd vormt LUX een mode
icoon, symbool voor de nieuwe ontwikkelingen op Stijp-S.

Het ontwerp zelf heeft uitermate iconische kwaliteiten. Tussen de twee hoge volumes opkijkend naar de kronkelende trappen en galerijen cirkelend rond de Patiohof, overdondert het gebouw de bezoeker bij binnenkomst, corresponderend aan het imponerende effect van een kathedraal. Verder is een associatie met Parijs zichtbaar in de openbare Cour d'Honneur. Deze bevindt zich van oudsher, evenals bij LUX, tussen twee secundaire vleugels die naar voren uitsteken vanaf een centraal hoofdblok. De Cour d’Honneur is een van de elementen die bijdragen aan de zogenoemde ‘Nieuwe Individuele Collectiviteit’.

De doelgroep van LUX bestaat uit starters, jonge mensen die aan het begin van hun carrière staan en hierop is het gebouw ontworpen. Het is niet tuttig. Het is echt stedelijke bouw. Ontmoeten staat centraal. Het gebouw bevat een publieke Cour d’Honneur, een patiohof, een café en dakterrassen. Op de zevende verdieping is een groot, gemeenschappelijk dakterras gesitueerd, groen en seizoensgevoelig. Door op de dakterrassen het ‘leven’ toe te laten ontstaat een communitysfeer. Wat juist voor de eenpersoonshuishoudens een grote toegevoegde waarde is.

LUX is opgebouwd uit verschillende woningtypen: studio’s, appartementen en ‘friends’ appartementen. De jonge bewoners kunnen, afhankelijk van hun budget en voorkeuren, ervoor kiezen om zelfstandig te wonen met daarbij de mogelijkheid om sociale events te bezoeken en hun buren te ontmoeten. Ze kunnen ook kiezen om met hun vrienden te wonen in een ‘friends’ appartement, hierbij krijgen ze elk hun individuele slaapkamer en delen de rest. De slaapkamers zijn ruim opgezet voor een persoonlijke, leefbare ruimte binnen de gedeelde woning. Kortom, in LUX is er plek gemaakt voor iedereen, alleen of met vrienden en met een groot of wat beperkter budget. Deze jonge en diverse bewoners kunnen hier allemaal terecht en samen creëren zij de communitysfeer die LUX kenmerkt.

Toelichting ontwerp

De 'Nieuwe Individuele Collectiviteit', was het uitgangspunt voor het ontwerp waarin ontmoeten centraal staat. Dit krijgt vorm door een ruimtelijke en functionele reeks met afnemende collectiviteit die loopt van de openbare Cour d’Honneur, via een spectaculaire Patiohof en diverse dakterrassen tot in de individuele woning. Deze overdekte en onoverdekte gemeenschappelijke ruimten maken plaats voor allerlei onverwachte ‘events’, al dan niet op eigen initiatief van de bewoners. De woningen worden ontsloten via de kathedraalachtige Patiohof, een smalle, zeer hoge ruimte met rondom lopende galerijen. De industriële ‘Escher-achtige’ stalen trappen zorgen, in combinatie met houten gevels, voor een unieke sfeer en maken het thuiskomen iedere dag weer tot een belevenis. Op de begane grond is het huiskamercafé met terras op de zon georiënteerd. Hier kunnen de bewoners elkaar ontmoeten en werken achter hun laptop. Dit symboliseert goed de door ons gezochte sfeer: kosmopolitisch, ontspannen en creatief.

Het gebouw heeft een getrapt volume oplopend richting de geluidbelaste noordzijde. Hiermee krijgt het gebouw een krachtige en unieke identiteit, passend binnen de geparcelleerde opzet langs de Philitelaan. Er ontstaat een beschut daklandschap met verschillende terrassen en het zonlicht rijkt tot diep in de Patiohof. Het grote gemeenschappelijke dakterras op de 7e verdieping is direct vanaf de galerij bereikbaar en heeft een fijne, groene inrichting. Het terras biedt ruimte aan allerlei bewonersinitiatieven waarbij de eenpersoonshuishoudens onderdeel kunnen worden van de community; zelfstandig wonen, maar met anderen samen.

Met de kloeke uitstraling en het karakteristieke silhouet van LUX wordt aansluiting gevonden met het industriële verleden van Strijp-S. Het blok heeft een dubbelhoge stedelijke plint van wit geglazuurd metselwerk en daarboven een grijs genuanceerd metselwerk gecombineerd met contrasterende zwarte kozijnen en hekwerken. Van binnen zijn de gevels bedekt met een warme en robuuste houten gevelbekleding. Een klassieke ingetogen kleurstelling, gecombineerd met een krachtig en sculpturaal volume. In samenwerking met de supervisor, landschapsarchitect Adriaan Geuze, is er besloten om de symmetrie van de torens te doorbreken. Hiervoor zijn bij de linker toren in de bovenste 3 lagen afwijkende woningtypes geïntroduceerd en is de gevel bekleed door witte, geglazuurde tegels met een witte voeg. Dit is een verwijzing naar het iconische Klokgebouw op Strijp-S.

LUX 1.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Identiteit & Icoonwaarde
Plaatsnaam project Eindhoven
Functie gebouw Woongebouw
Datum van ingebruikname 2021-06-15
Bouwperiode Van 2019-07-01 tot 2021-05-28
Opdrachtgever SDK Vastgoed
Architecten Pim Kother Ad Koedijk
Aannemers Stam en de Koning Bouw B.V. | Eindhoven
Colofon

Architectenbureau KENK architecten
Telefoonnummer 0206386345