Identiteit & Icoonwaarde

Stadhuis Tilburg

Introductie

Stadhuis Tilburg betreft de transformatie van Stadskantoor 1 naar een eigentijds, duurzaam en transparant gebouw voor de bestuurlijke en ambtelijke organisatie van Tilburg. Bijzondere aandacht was er voor de stedenbouwkundige betekenis, het monumentale ensemble, cultuurhistorie en de kunstcollectie met als resultaat een nieuw Ên vertrouwd Stadhuis.

Toelichting categorie

Het oorspronkelijke gebouw uit 1972, ontworpen door Kraaijvanger, kenmerkte zich door de compositie van drie geschakelde volumes. Ze waren bekleed met gepolijst zwart graniet en met elkaar verweven door een verfijnde detaillering. Luxe eenvoud stond centraal en het Rijks-monumentale Paleis-Raadhuis bepaalde de kaders.

In het ontwerp voor het nieuwe Stadhuis worden de ke
waarden opnieuw geïnterpreteerd met de compositie van drie volumes als basis. Het gebouw is aan alle zijden uitgebreid door aanpassing van de volumes en door toevoeging van de ‘Ruggengraat’. De pleinruimtes aan oost- en westzijde zijn door de uitbreidingen intiemer gemaakt. Aan de noordzijde is door inpassing van commerciÃĢle ruimtes een nieuwe winkelstraat gecreÃĢerd; de ontbrekende schakel in het ke
winkelgebied.

De Ruggengraat is een transparante, mode
e en tijdloze toevoeging. De maatverhoudingen van het Paleis-Raadhuis en Stadskantoor bepalen de nieuwe structuur van 1,5m. Op eenvoudige wijze worden Paleis-Raadhuis en Stadhuis verbonden tot een nieuw, beeldbepalend ensemble voor Tilburg.

De zuidzijde is het nieuwe gezicht van het Stadhuis, gelegen aan stadsring en Stadsforum; het culturele, religieuze en bestuurlijke hart. De warme, in eikenhout uitgevoerde raadzaal is zichtbaar vanaf het plein en koppelt het Stadhuis aan de stad. Gemeenschap en gemeentelijke organisatie zijn zo met elkaar verbonden.

Architectuur en interieur zijn met elkaar verweven door gelijk materiaalgebruik en de doorlopende 1,5m-structuur. Iedere specifieke ruimte heeft een eigen karakter door variatie in detaillering binnen het grote geheel. Bestaande en nieuwe kunst spelen hierin een belangrijke rol.

Voor de kantoren zijn met het Textiellab van het Tilburgse Textielmuseum verdiepingshoge kunstwerken gemaakt, die kleur en herkenbaarheid aan de verdiepingen geven.

Voor de raadzaal ontwierp de Tilburgse Fransje Gimbrère het 3D-handgeweven ‘Cirrus’. Het geometrische lijnenspel en de organische vorm gaan een dynamische relatie aan met de zakelijke architectuur. De assen van de geweven structuur volgen de belijning van het interieur en de organische vorm brengt balans. De duizenden draden vormen van veraf ÊÊn geheel en symboliseren de vele individuele gedachten die zich met elkaar verweven in de raadzaal.

In de Ruggengraat hebben de beelden ‘Handel en Nijverheid’ van het in 1971 gesloopte gemeentehuis, een prominente plek gekregen. Vier tijdslagen in de bestuurlijke geschiedenis van Tilburg komen hier samen.

Toelichting ontwerp

Stadhuis Tilburg heeft ÊÊn entree voor bezoekers en personeel. Deze ligt aan het Stadhuisplein en wordt gemarkeerd door een brede luifel met flauwe trap en hellingbaan. De entree biedt toegang tot de ontvangstruimte in de publiek toegankelijke Ruggengraat.

De Ruggengraat bestaat uit repetitieve stalen constructie-elementen met glazen gevel en dak. De transparantie en het doorlopen van granieten gevel en natuurstenen vloer, zorgen ervoor dat interieur en exterieur met elkaar verbonden zijn.

Centraal in de ruimte bevindt zich het werkcafÊ. De Ruggengraat is dÊ ontmoetingsplek en schakel tussen de verschillende functies. Een brede, open trap nodigt uit om naar de raadzaal op de eerste verdieping te gaan. Deze zaal manifesteert zich als een warme houten kamer in het zwarte gebouw. Een flexibele opstelling maakt de zaal multifunctioneel inzetbaar. De tribune bevindt zich op dezelfde vloer als de opstelling waardoor publiek bij het debat wordt betrokken. De raadzaal is door zijn ritmiek in wanden en plafond verweven met de architectuur. Het ontwerp is geïnspireerd op het klassieke interieur van het Paleis-Raadhuis. Door het kamerbrede raam heeft de raadzaal zicht op het Stadsforum. Raadsvergaderingen zijn hierdoor zichtbaar in de stad.

Nabij raadzaal en werkcafÊ bevinden zich de vergadercentra op begane grond en eerste verdieping. Daaraan gekoppeld zijn de representatieve kantoren van het college van B&W, gelegen aan de daktuin.

In de toren bevinden zich de generieke kantoorverdiepingen met elk een eigen, kleurrijk karakter en informeel ontmoetingsgebied. De open en flexibele indeling en het gebruik van verschillende zones stimuleren het ‘nieuwe werken’. Door de bijzondere overkragende constructie profiteren ze maximaal van daglicht en uitzicht via de lange lintramen.

Op de bovenste verdieping, ‘FierinTop’ genaamd, is een representatieve ruimte met dakterras voor bijzondere bijeenkomsten gelegen.

In lijn met de duurzaamheidsambitie is de betonconstructie hergebruikt en de gebouwschil volledig ve
ieuwd en hoogwaardig geïsoleerd. Met de WKO-installatie wordt vraaggestuurd verwarmd en gekoeld. Dynamische zonwerende beglazing controleert zontoetreding en energie wordt opgewekt met zonnepanelen op de groene daken. Het gebouw is als publiek en dienstverlenend gebouw ontworpen en is geheel toegankelijk volgens de ITS-standaard. Kwalitatieve en onderhoudsarme materialen karakteriseren de ‘luxe eenvoud’. Stadhuis Tilburg heeft de BREEAM-score Excellent behaald.

1_Stadhuis-Tilburg_Met-Paleis-Raadhuis-aan-Willemsplein_2021_Karin-Borghouts.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Identiteit & Icoonwaarde
Plaatsnaam project Tilburg
Functie gebouw Mixed use
Datum van ingebruikname 2021-04-18
Bouwperiode Van 2018-12-11 tot 2021-04-18
Opdrachtgever Gemeente Tilburg
Architecten Ger Rosier (DEDRIE) Simon Reumers (DEDRIE) Wilbert Pinckaers (DEDRIE) Liandre Soons (DEDRIE) Jos van Eldonk (Common Affairs) Menno Geenen (Common Affairs)
Aannemers BAM Bouw & Techniek | Bunnik
Adviseurs Eric de Vetten (Quadrant4) Wybren Bruinsma (DVP) Ivo Spierts (Nelissen) Chrit Cox (Nelissen) Pim Peters (IMd) Mischa Andjelic (IMd) Karel Franken (Bureau Franken)
Colofon

Architectenbureau DEDRIE architecten
Telefoonnummer 0646077674