De Karel 2.0






Introductie
Met De Karel 2.0 is een wandinvulling voltooid in de binnenstad van Amsterdam. Het project in twee fases betreft een toevoeging aan de woningmarkt van 77 woningen in het middenhuursegment. Het betreft een verdichting van de binnenstad, waar ruimtelijke appartementen bijdrage aan de ultieme woonbeleving in De Pijp.
Toelichting categorie
Het woongebouw aan de Karel du Jardinstraat wordt gekenmerkt door twee fases: transformatie van het oude stadsdeelkantoor naar woningen (De Karel 1.0) en een nieuwbouwgedeelte waarmee de straatwand opgevuld is (De Karel 2.0). De woningen zijn transparant en worden gekenmerkt door veel licht. Er is een prachtig collectief dakterras gemaakt waarmee uitzicht wordt geboden over De Pijp. Het dakterras is voor alle bewoners van het complex, hiermee wordt de sociale cohesie tussen de bewoners versterkt. Door de transformatie van kantoor naar woningen en de wandinvulling van de straat wordt de binnenstad op een natuurlijke manier verdicht, iets waar in deze tijd veel vraag naar is. De woningen in De Karel 2.0 zijn ontworpen volgens een 'schaarprincipe', op deze manier zijn alle woningen voorzien van een gevel aan de straat- Ên aan de tuinzijde. Aan de straatzijde wordt geleefd, hier bevinden zich alle woonkamers en met aangrenzende buitenruimtes. Aan de tuinzijde heerst er rust en zijn de slaapkamers gesitueerd. Op deze manier is er ondanks de beperkte woninggrootte van de appartementen toch een luxe woning gecreÃĢerd waarbij de woonbeleving centraal staat.
Toelichting ontwerp
Het complex aan de Karel du Jardinstraat 61-67 was een voormalig bedrijfsgebouw in de Pijp, dat vanaf 1920 dienst deed als confectiefabriek annex diamantslijperij en later werd omgebouwd tot stadsdeelkantoor. Na diverse fusies van stadsdelen kwam het pand leeg te staan. De toenmalige eigenaar zette het te koop en de familie Caransa kocht het gebouw. In overleg met de gemeente besloot men een deel van het bestaande gebouw - dat in feite uit 3 delen bestaat, ÊÊn van architect Johannes Kuyt (huisnummer 61), ÊÊn van architect Jan van der Laan (huisnummer 65 â samen genaamd De Karel) en ÊÊn van architect Blaisse (huisnummer 67) - te transformeren tot woningen met een maatschappelijke plint. Het laagbouwdeel van slechts twee bouwlagen op nummer 67 is gesloopt en vervangen door nieuwbouw (De Karel 2.0). De gevel is in zân geheel opgetrokken uit verticaal donker metselwerk met lange vormstenen. De kleurstelling van de stenen sluit aan bij de context en de gevel van de nieuwbouw complementeert het bestaande complex. Het geheel vormt een mooi nieuw ensemble. De invulling van de vijf bouwlagen maakt de straatwand weer af. De Karel 2.0 bestaat uit 24 woningen, een dubbellaags parkeerkelder en maatschappelijke functies in de plint.