Stimulerende Omgevingen

De Nieuwe Sint Jacob

Introductie

De Nieuwe Sint Jacob is hÊt voorbeeld van een nieuw gemeenschappelijk woonconcept: de woonvorm is erop gericht dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen in een sociale leefomgeving met zorg dichtbij. In het monument, omarmd door het carrÊ met 325 levensloopbestendige appartementen, wonen de meest kwetsbare ouderen met een zware zorgvraag.

Toelichting categorie

Een integrale visie op zorg, ouderenhuisvesting en op de manier waarop ouderen betekenisvol kunnen meedoen in de samenleving. De woonvorm is er op gericht dat ouderen langer zelfstandig thuis wonen in een sociale leefomgeving met zorg dichtbij. Nu bepaalt de zorgvraag nog vaak waar iemand woont: thuis of in een verpleeghuis. De Nieuwe Sint Jacob draait dat om. Zorg in de woning is beter dan wonen in de zorg. Zelfstandig en gemeenschappelijk wonen gaan hier hand en hand.
Het woongebouw bied bewoners een stimulerende omgeving waarin zij zich thuis kunnen voelen. Met de zorg van Amstelring dichtbij en een ontmoetingsruimte in het monument, is er altijd ruimte voor sociaal contact en het delen van ervaringen. De gezamenlijke binnentuin biedt daa
aast de perfecte plek om te ontspannen en genieten van de buitenlucht: een fijne leefomgeving waar bewoners zich kunnen ontwikkelen en genieten van het leven.
Zelfstandig wonende ouderen leven hier het leven dat zij graag leiden en kunnen dat zolang mogelijk voortzetten. Comfortabel en aangenaam. Ze kunnen zich blijven ontplooien en ontwikkelen, raken geïnspireerd door andere bewoners, kunnen meedoen of zelf iets organiseren. Alle bewoners samen vormen een community. Met de aanwezigheid van een community manager wordt een sterke gemeenschap gestimuleerd. Een community manager organiseert en ondersteunt bij leuke activiteiten in en rondom het complex en geeft interessante tips voor uitjes in de buurt. Zo is er de ruimte en gelegenheid om in contact te komen met uw buurtgenoten.
In het monument is een veelheid van voorzieningen opgenomen die bijdragen aan een gevarieerde omgeving. Naast een ontmoetingsruimte voor bewoners bevinden zich ook een huisartsenpraktijk en paramedische voorzieningen in de plint van het monument. Op de bovenste verdiepingen heeft Amstelring een viertal groepswoningen voor mensen met een zorgindicatie. De twee binnentuinen worden gebruikt door alle bewoners van het ensemble waardoor ontmoetingen en beweging worden gestimuleerd.
Een voorbeeld van hoe duurzaamheid en een gemeenschapsgerichte aanpak hand in hand kunnen gaan.

Toelichting ontwerp

Voorheen stond op deze plek het Rooms Katholieke oude mannen- en vrouwenhuis, genaamd Sint Jacob. De monumentale kapel, die het stralend middelpunt vormt in het huidige ontwerp van De Nieuwe Sint Jacob dateert van 1866 en is geheel gerenoveerd. Op de begane grond van de kapel wordt een gezamenlijke ontmoetingsruimte ingericht, een huisartsenpraktijk en paramedische voorzieningen. De bovenverdieping geeft de ruimte aan 36 appartementen in kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie.
De Nieuwe Sint Jacob heeft de statige architectuur van een palazzo: gebouwd als carrÊ met de horizontale lijnen, de zuilen, het ritme van de ramen, de symmetrie en centraal de monumentale entree aan de Plantage Middenlaan. Een stadspaleis als een eerbetoon aan het waardig ouder worden.
Er is gekozen voor een compacte, stedelijke carrÊvorm rondom twee royale binnentuinen met middenin de monumentale kapel uit 1866 als parel in de compositie. Het monument keert met haar eigen identiteit weer terug in het straatbeeld van de Plantage Middenlaan en is door de poort in het straatbeeld goed zichtbaar en voor iedereen toegankelijk. Hier gaan ook buurtbewoners naar bijvoorbeeld de huisarts. De monumentale entree geeft toegang tot de twee woonhoven, de semi-openbare binnentuinen en de kapel krijgt hier een nieuwe entree. Dit is de plek waar het beeld van Sint Jacob is teruggekeerd op zijn timpaan.
Rondom de kapel zijn 325 nieuwe woningen gebouwd. In De Nieuwe Sint Jacob zijn zowel appartementen als maisonnettes aanwezig. Alle appartementen zijn drempelloos opgezet.
Het is een toegankelijk gebouw waar minder mobiele senioren en slechtzienden probleemloos hun weg kunnen vinden. Het kleurgebruik in het interieur van de gemeenschappelijke ruimten in het monument is afgestemd aan de behoefte van slechtzienden. Van de 325 woningen zijn er 305 als levensloopbestendig ontworpen.
Architectuur en zorgvisie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In deze inspirerende woonomgeving sturen we niet alleen aan op goede zorg, maar ook op welzijn en sociale contacten.

De Nieuwe Sint Jacob_01.jpeg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Amsterdam
Functie gebouw Zorggebouw (care)
Datum van ingebruikname 2022-04-07
Bouwperiode Van 2019-03-01 tot 2022-04-01
Opdrachtgever De Nieuwe Plantage VOF
Architecten Pi de Bruijn Annemarie van Went Hans Hammink Wessel Vreugdenhil
Aannemers TBI Koopmans bouw B.V. | Enschede TBI Aannemingsbedrijf Nico de Bont | Vught TBI Mobilis | Rotterdam
Adviseurs Constructeur TBI Mobilis, Rotterdam Constructeur Goudstikker de Vries, Almere
Colofon

Architectenbureau de Architekten Cie.
Website www.cie.nl
Contact arch@cie.nl
Telefoonnummer 0205309300