Identiteit & Icoonwaarde

Het Dok

Introductie

Hoe realiseer je veel kwalitatieve huurwoningen in het sociaal- en middensegment in de stad Amsterdam? Anders kijken naar het begrip ‘ruimte’, repetitie en écht mee kunnen denken over bouwmethodes. Dat maakt Het Dok tot de ultieme showcase voor grootschalige efficiënte prefab woningbouw, in de ruimtelijke en historische context van de NDSM-werf.

Toelichting categorie

Eens was op deze locatie de grootste scheepswerf van Europa gevestigd. In 1984 sloot de werf, hallen stonden leeg en werden gekraakt. In de resterende werfhallen ontstonden broedplaatsen voor kunstenaars. Ook vonden tussen en in de gebouwen feesten en festivals plaats. Nu is het NDSM-gebied een combinatie van scheepshallen, kranen, kades, droogdokken, bedrijfshallen en hedendaagse woningbouw.
De gevels van de bestaande werfgebouwen worden gekarakteriseerd door een combinatie van metselwerk en stalen of betonnen constructieve rasters.
Het Dok past zowel bij de schaal en architectuur van de bestaande werfgebouwen, en tegelijkertijd onderscheidt het zich van de bestaande architectuur door de grote hoogte van de drie torens.
Het Dok markeert de toegang van de NDSM-werf vanuit Noord. Hier komen het hoogstedelijke en havenstedelijke karakter van de NDSM samen. Het vormt een gestapelde stad in de stad door het subtiel verschuiven van volumes, stapeling van drie verschillende gevelrasters en de bakstenen gevels in combinatie met betonrasters. Qua typologie refereert het aan een mode
e haven met gestapelde containers.
Door het opdelen in volumes past de schaal van Het Dok goed in de NDSM-omgeving, en is tegelijkertijd de hoofdvorm met het karakteristieke silhouet nog steeds duidelijk waa
eembaar.
De drie torens (met een hoogte van 54, 64 en 74 meter) staan op een 150 meter lange laagbouw.
In de laagbouw is een 8 meter hoge plint opgenomen met daarin de ruime gemeenschappelijke entrees, commerciële functies en de inpandige fietsenstalling. De transparante plint heeft verticale betonpenanten met dezelfde profilering en breedte als in het betonraster van de rest van de gevel. De kaders van het betonraster hebben een subtiele naad in het midden. Hierdoor kunnen de naden tussen de prefab gevelpanelen moeiteloos opgenomen worden in de gevelcompositie. Balkonplaten en onderdorpels zijn harmonieus opgenomen in het betonraster. Beneden in het gebouw is het gevelraster horizontaal georiënteerd, in het midden neutraal en bovenin verticaal. De metselwerkpenanten zijn beneden rood gekleurd, in het midden gelig, en bovenin antraciet. Hierdoor ontstaat – binnen het kader van het betonraster – variatie die de gevels levendig maakt, maar geen afbreuk doet aan de totaalcompositie. Een gebouw dat vanaf grote afstand een interessant silhouet heeft, dichterbij een subtiele onderverdeling van volumes kent, en nog dichterbij een rijkdom in details en metselwerk blijkt te hebben.

Toelichting ontwerp

Het project in opdracht van COD omvat een woongebouw met een (commerciële) plint van 150 meter met daarop drie torens tot 74 meter hoog. Het complex bevat 314 vrije sector huurwoningen en 135 sociale huurwoningen.
Met een compacte doch ruimtelijke indeling realiseren we veel kwalitatieve woningen in het sociaal- en middensegment en vullen we het begrip 'ruimte' letterlijk anders in.
Ruimtebeleving en veel licht in de woningen bereiken we door de integratie van grote ramen in het ontwerp. Ramen die vanaf de vloer helemaal tot aan het plafond lopen. Bovendien hebben Het Dok, de omringende woonblokken en de NDSM veel (semi) publieke functies . Hierdoor overstijgt begrip ‘ruimte’ als het ware het eigen woonblok. Het Dok is daarom dé uitgelezen plek voor compacte woningen.
In Het Dok zijn twee daktuinen voor bewoners om te relaxen, spelen, sporten en feesten. Deze groene huiskamers vormen een natuurlijke oase in de rauwe, stoere omgeving. De levendige plint gaat in de toekomst naadloos over in de bruisende omgeving met volop ruimte voor cultuur, dance events, shopping, kunst en muziek.
Op deze plek in Amsterdam is een enorme vraag naar woningen. Met prefab kan hier snel in worden voorzien. Daarom is Het Dok zo ontworpen dat het compleet (gevel en draagstructuur) in een prefab systeem gebouwd kan worden. Dit is bereikt door de unieke heldere structuur en hoge mate van repetitie in het ontwerp. De onderliggende structuur van alle drie te torens is gelijk. Toch levert dit prefab gebouw, door een slim ontwerp en het effect van stapeling, een dynamisch beeld op.
Prefab bouwen biedt op deze locatie meer voordelen. Omdat bouwen sneller mogelijk is, is er minder overlast voor de buurt in de toch al drukke stad en minder afval. Bovendien kan het project op de krappe binnenstedelijke bouwlocatie met straten aan drie zijden gerealiseerd worden. En omdat prefab door de bouwsnelheid relatief goedkoop is, was er voor de gevels, begane grond en entreehallen veel ruimte voor tactiele materialiteit en kwaliteit. Dit grote woningbouwproject bewijst de kracht van een doordacht ontwerp in combinatie met prefab bouwen.

Het Dok_01.jpeg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Identiteit & Icoonwaarde
Plaatsnaam project Amsterdam
Functie gebouw Woongebouw
Datum van ingebruikname 2022-04-01
Bouwperiode Van 2019-05-05 tot 2022-04-01
Opdrachtgever COD | Development Pioneers
Architecten Pero Puljiz Erik Vrielink Hans Hammink Niels Mulder
Aannemers Van Wijnen | Baarn
Adviseurs Constructeur: Van Rossum Raadgevende Ingenieurs BV Bouwfysica: LBP SIGHT Installaties Hiensch Engineering
Colofon

Architectenbureau de Architekten Cie.
Website www.cie.nl
Contact arch@cie.nl
Telefoonnummer 0205309300