Isala Meppel






Introductie
Het nieuwe Isala ziekenhuis is neergestreken in het prachtige Reestdal te Meppel. Ondanks de omvang voelt het kleinschalig, vriendelijk en Meppels aan. OriΓ«ntatie, daglicht en vriendelijkheid staan in het ontwerp centraal. Bovendien is dit ziekenhuis het eerste all-electric ziekenhuis van Nederland! Een gezond gebouw voor mens Γ©n milieu.
Toelichting categorie
Een stimulerende omgeving is exact wat wij hebben gemaakt! Isala Meppel is een ziekenhuis waarin vitaliteit, beweging en natuur centraal staan, waar alle werkprocessen geoptimaliseerd zijn en zorg efficiΓ«nt en met aandacht kan worden gegeven.
Steeds vaker wordt de helende kracht van de natuur bewezen. Waar in de meeste ziekenhuizen - door de ligging in de stad of aan een drukke weg - de natuur via prints, kunst of plantenbakken naar binnen moet worden gebracht, is zij hΓer nadrukkelijk aanwezig en van hoge kwaliteit. Deze hebben we dan ook zoveel mogelijk benut. Ondanks de grote begane grond is overal voldoende daglicht. Wachtplekken zijn altijd aan de gevel en elke gang heeft een oriΓ«ntatiemoment op het landschap of op de patio's. PatiΓ«nten die het langst moeten blijven zijn gesitueerd op de mooiste plek met het beste uitzicht. Vlak voor hun raam vliegen de ooievaars af en aan vanaf hun nest. Er zijn 'uit-je-bed' plekken en een speciale beweegroute ontworpen. Gebruik van hout en natuurlijke kleuren trekken de natuur door naar binnen en zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Al deze kleine dingen dragen bij aan de kleine of grote stappen naar herstel.
Culturele meerwaarde is gerealiseerd door een echt Meppels regioziekenhuis te maken, waar mensen nog op klompen in Staphorster klederdracht naar de poli komen, maar waar ook fitte zestigers via hun Apple Watch thuiszorg krijgen en kinderen worden geboren.
De impact van het gebouw is direct duidelijk. PatiΓ«nten en bezoekers voelen zich meteen thuis, zijn minder gespannen en kunnen hun weg goed vinden. PatiΓ«nten die langer moeten blijven, kunnen de groene omgeving goed ervaren. Bovendien gaat herstellen makkelijker vanuit rust en overzicht. Hoewel het nog te vroeg is om te concluderen dat de gemiddelde ligduur is verkort, is het gevoel dat patiΓ«nten ervaren duidelijk anders dan in andere ziekenhuizen.
Isala is niet alleen innovatief in organisatie en architectonische impressie β het is ook het eerste all-electric ziekenhuis in Nederland. De hoogste daken zijn bedekt met zonnepanelen en het gebouw is voorzien van een WKO. Daa
aast is in het ontwerp veel rekening gehouden met het bestaande ecosysteem: het terrein is beplant met lokale vegetatie, ooievaarsnesten zijn behouden en nieuwe toegevoegd, en het groendak draagt bij aan de diversiteit van de flora en fauna van het gebied. Al deze maatregelen resulteren samen in een gezond gebouw voor gebruikers en omgeving, nu Γ©n in de toekomst.
Toelichting ontwerp
Isala Meppel is een ziekenhuis dat geen ziekenhuis wil zijn; wΓ©l in efficiΓ«ntie en het kunnen bieden van optimale zorg, maar nΓet in steriliteit, grootsheid en afstandelijkheid. In tegenstelling tot een doorsnee ziekenhuisontwerp heeft Vakwerk een meer holistische houding aangenomen, met als hoofddoel een omgeving te ontwerpen die actief bijdraagt aan het welzijn van de patiΓ«nt. Het uitgebreide programma is verwerkt tot een vriendelijk, samenhangend en functioneel geheel met een menselijke maat en schaal. Door middel van werkgroepen met zorgmedewerkers zijn stromen en processen in het gebouw zo efficiΓ«nt mogelijk gemaakt. Omdat voor Meppel - en specifiek voor deze locatie - een nieuw ziekenhuis met revalidatiekliniek een groot gebouw is, heeft de inpassing in de omgeving extra aandacht gekregen. De horizontale oriΓ«ntatie, het ingetogen kleurenschema en het groene daklandschap maken dat het gebouw goed inbedt in het landschap. Door zoveel mogelijk programma op de begane grond te situeren, kan het daar waar wel gestapeld moet worden heel compact blijven. Het resultaat is een ziekenhuis dat aanvoelt als een gezondheidscentrum: vriendelijk, overzichtelijk en 'Meppels'. Je komt binnen in het hart van het gebouw, vanuit waar alle functies zichtbaar en dichtbij zijn. Afgeronde hoeken, strategisch gebruik van kleuren, materialen, verlichting en een continue oriΓ«ntatie op het omliggende landschap ondersteunen de way-finding door het gebouw. Ook met de architectonische vorm wil het ziekenhuis zich inpassen in de natuur van het Reestdal. Luifels rondom het gebouw benadrukken de horizontaliteit en dragen daa
aast bij aan het voorkomen van warmtelast. De gevouwen aluminium gevel weerkaatst op verschillende manieren het licht en de vele patio's zijn voorzien van wit stucwerk om zoveel mogelijk licht diep het gebouw in te reflecteren. De lokale omgeving van het gebouw weerspiegelt ook in het interieur: afwerkingen in natuurlijke kleuren en materialen geven het ziekenhuis een warme uitstraling. Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht en uitzicht op de prachtige groene omgeving. Het Reestdal komt ook letterlijk naar binnen: messing bladeren in de vloer lijken met de wind te zijn binnengewaaid, dieren volgen de bewegingen van bezoekers bij de ingang door middel van een interactieve muurprojectie en afdrukken van planten en dieren sieren muren, deuren, ramen en gordijnen. Zo vormt het gebouw zich als een verlengstuk van de omgeving.