Stimulerende Omgevingen

Jakoba Mulderhuis

Introductie

Jakoba Mulderhuis vormt het sluitstuk van de Amstelcampus. Het verbindt de academische wereld met de stad en sluit stedenbouwkundig aan op omliggende, monumentale gebouwen. Het ontwerp stimuleert interactie en delen van kennis door overzichtelijke vloeren rondom het atrium. Het flexibele interieur biedt ruimte aan toekomstige onderwijsvisies.

Toelichting categorie

Het ontwerp van Jakoba Mulderhuis gaat over cross-over stimuleren in een open, creatieve omgeving. Projectruimtes worden gefaciliteerd in de vorm van studio’s waar alle noodzakelijke methodiek, expertise, machines en kennis aanwezig is. Studio’s, zoals bijvoorbeeld voor sensortechniek, BIM & virtual reality of energietransitie, zijn verspreid door het hele gebouw. Op deze manier ontstaat ruimte voor verrassende innovaties, waarmee de HvA kan bijdragen aan de oplossing van vraagstukken van de toekomst. Het gebouw is toegespitst op een onderwijsvisie waarbij er projectmatig wordt gewerkt, er minder hoorcolleges zijn en studenten werken in communities. De labs en mixed zones zijn te vinden in de laagbouw en de weinige ‘traditionele’ klaslokalen voo
amelijk in de hoogbouw. Door de flexibele opzet van de hoofddraagstructuur met grote overspanningen tussen de kolommen, verplaatsbare binnenwanden en slimme installaties kan het interieur eenvoudig worden aangepast aan veranderende manieren van onderwijs. Docenten kunnen ruimtes ‘customizen’ met een mix aan ruimtelijke opstellingen, zoals groepswerk aan tafel eilanden, labs, concentratieplekken en ontmoetingsplekken.

Alle verdiepingen van de laagbouw komen uit op het atrium en hebben ruime terrassen, wat zorgt voor een open karakter en een stimulerende onderwijsomgeving met veel natuurlijk daglicht. Het is dÊ plek die creativiteit stimuleert en waar studenten en docenten graag samenkomen. Het samenkomen van verschillende kennisgebieden leidt tot ‘blended lea
ing’.

Het atrium met de opgaande terrassen zorgt ervoor dat studenten van verdieping naar verdieping ‘hoppen’ en zo onderweg geïnspireerd worden door de projecten waar anderen mee bezig zijn. De route door het gebouw stimuleert het gebruik van de trap. In het ontwerp is ook rekening gehouden met fysieke toegankelijkheid door maatregelen zoals een lift bij de entree en een ruimtelijke opzet met gelijkvloerse verdiepingen en brede deuren. Het gebouw voldoet aan de hoge eisen van ITS certificaat (Integrale Toegankelijkheid Standaard). Jakoba Mulderhuis is naast een onderwijsgebouw ook een publiek gebouw. Het is voor iedereen toegankelijk met ruime openingstijden.

Het onderwijsprogramma is verbonden met de naastliggende campusgebouwen. Het project laat hiermee maximaal zien hoe een gebouw kan bijdragen aan een stimulerende leeromgeving die de eigen faculteiten ontstijgt. Een sluitstuk van de campus, een stimulerende omgeving die zich toont aan de stad.

Toelichting ontwerp

Jakoba Mulderhuis bestaat uit een hoog- en laagbouw deel, dat verbonden is aan het Theo Thijssenhuis en het Kohnstammhuis door een licht en ruim atrium. Het bijzondere atrium stond niet in de opgave maar is aan het plan toegevoegd door de architecten. Het resulteert in een project dat de oorspronkelijke ontwerpopgave overstijgt. Het vormt het sluitstuk op de campus dat de gebouwen met elkaar verbindt. Ook voor de bestaande faculteiten is het hierdoor een stimulerende leeromgeving.

Het hoogbouwvolume (54m. hoog, 13 verdiepingen) is een stedenbouwkundig kunstwerk. De positie van het volume is van de Wibautstraat afgezet waardoor een royaal entreeplein ontstaat en ruimte wordt gegeven aan het monumentale Kohnstammhuis. Het zorgt voor een spiegelsymmetrie aan de Wibautstraat. Door deze verbreding van de Wibautstraat vormt het een aantrekkelijke entree naar het centrum. In het ritmische spel van de gevel is subtiele psychologie verwerkt. Vanuit alle aanzichten is er een patroon te zien dat van links naar rechts omhoog beweegt. Voor studenten een verwijzing naar vooruitgang en ontwikkeling. De prefab-gevel is steigerloos gemonteerd en volgens de passief bouwen principes afgewerkt met gerecycled aluminium kozijnen en Jura natuursteen. De kleur van dit natuursteen is gelijk aan het naastgelegen Theo Thijssenhuis en creÃĢert zo harmonie met de omgeving en versterkt het monumentale karakter naast het monumentale Kohnstammhuis.

De laagbouw met de dynamische terrassen in het atrium vormt de ‘showcase van techniek’. Het hart van het gebouw waarin ontmoetingen en kennisdeling wordt gestimuleerd. Waar studenten hun werk laten zien. Niet alleen binnen een faculteit maar ook faculteit overstijgend. Studenten en docenten zien letterlijk waar andere opleidingen aan werken. Het grote atriumdak ligt op de laagbouw Ên het bestaande Theo Thijssenhuis. Een bijzondere engineering opgave waar constructie, bouwfysica en brandveiligheid en architectuur bij elkaar komen. In het gebouw zijn verscheidene bouwkundige elementen in het zicht gehouden. Het gebouw heeft daarmee ook een didactische functie

In de ontwerpvisie voor een duurzaam onderwijsgebouw is ingezet op hergebruik van materialen, het minimaliseren van het energiegebruik, het gebruik van duurzame energie en een duurzaam bouwproces. Het gebouw kan relatief eenvoudig naar andere functies transformeren doordat de hoog- en laagbouw los van elkaar kunnen functioneren. Het heeft geresulteerd in een BREEAM Excellent gebouw.

01 - Jakoba Mulderhuis - Sebastian van Damme.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Amsterdam
Functie gebouw Onderwijsgebouw
Datum van ingebruikname 2022-09-01
Bouwperiode Van 2019-01-01 tot 2022-08-31
Opdrachtgever Hogeschool van Amsterdam
Architecten Nanne de Ru Marc Koehler Pi de Bruijn Stefan Prins
Aannemers Visser & Smit Bouw | Rotterdam Unica | Amsterdam De Nijs | Warmenhuizen
Adviseurs Gilbert van der Lee (constructeur BreedID) Eric van den Brok (constructeur ABT) Peter Schumacher (installatie adviseur RHDHV) Janneke van der Weerd Hans Huiskamp (bouwkostenadviseur)
Colofon

Architectenbureau Powerhouse Company, de Architekten Cie., Marc Koehler Architects
Telefoonnummer 0104046789