Stimulerende Omgevingen

Langeveld Building

Introductie

Het Langeveld Building op de Erasmus Universiteit is een multifunctioneel onderwijsgebouw ontworpen door Paul de Ruiter Architects. Het gebouw bevat een revolutionair ventilatieprincipe dat werkt op de wind en de zon. Het energie leverende gebouw is een van de meest duurzame onderwijsgebouwen in Nederland, en is BREEAM Outstanding .

Toelichting categorie

In dialoog met opdrachtgever, gebruikers Ên studenten ontwierp Paul de Ruiter Architects hun ideale onderwijsgebouw. Door het gebruik van collages met beelden uit tijdschriften, kwam er een inspirerend gebouw met veel uitzicht en daglicht naar voren. Daa
aast hadden studenten behoefte aan een huiselijk gebouw met veel groen en natuurlijke elementen. De EUR wilde een gezond, energie-neutraal gebouw, met veel frisse lucht, die duurzaam aanvoelt. Paul de Ruiter Architects heeft de gebruikerswensen vertaald naar een biofilisch ontwerpstrategie waarbij fysieke, maar ook mentale gezondheid voorop staat. Een eigentijds gebouw waar studenten graag in willen studeren en verblijven, en een plek waar ze in hun drukke leven tot rust kunnen komen.

Transparante gevels zorgen voor een natuurlijke verbinding met de campus waarbij daglicht tot diep in het gebouw doordringt. Daa
aast is er veel groen en hout te vinden in het gebouw, waaronder de atriumconstructie van echte houten boomstammen. Deze boomstammen, afkomstig van het productiebos Kroondomein het Loo zijn onbewerkt, constructief toegepast en zorgen voor een warme en aangename beleving en natuurlijke frisse lucht. Kenmerkend is de groene studieomgeving en de houten boomhut in het atrium. Door het biofilisch ontwerp wordt de natuur naar binnen gehaald. Zo wordt er een omgeving gecreÃĢerd die bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van de studenten.

Het atrium is gevuld met dit groene bos waarin op verschillende niveaus studieplekken gelegen zijn. Deze studie plateaus vormen samen met de centraal gelegen trap een boom die alle verdiepingen met elkaar verbindt. Zo stimuleren we gebruikers om de trap te nemen en te bewegen. Dit zorgt voor een stimulerende en inspirerende wandelroute door het groen waar je onderweg naar je bestemming elkaar tegenkomt. De verschillende zwevende plateaus, overdadig groen, houten detailleringen en studiehoeken zorgen voor een warme en aangename omgeving waar studenten en medewerkers in alle rust kunnen excelleren.. Zo ontstaat een ontzettend stimulerende omgeving, vol in contact met de natuur.

Corona heeft geleerd dat meer frisse lucht noodzakelijk is voor de gezondheid van gebruikers in een gebouw. Normaliter vraagt meer frisse lucht ook om meer energie. Maar het nieuwe innovatieve ‘powered by nature’ ventilatieprincipe levert veel meer frisse lucht tegen veel minder energie (ca. 85% besparing).

Toelichting ontwerp

Het nieuwe studeren vraagt om een gebouw dat uitnodigend en verwelkomend is. Daarom hebben we het atrium een prominente plek aan de Plaza gegeven. Vanaf de campus zie je direct het uitnodigende groene atrium. Op de begane loopt het atrium over de gehele breedte door naar de zuidzijde waardoor ook daar een volwaardige en uitnodigende entree ontstaat. Deze brede passage versterkt de campusstructuur in noord-zuid richting. We activeren de transparante plint maximaal door deze levendig te programmeren. In de middenbeuk bevindt zich de koffiebar met zitjes, het ontmoetingsmeubel en de (aanland)studieplekken. Aan weerszijden van de middenbeuk zijn er collegezalen, het stiltecentrum met studieplekken, en de huiskamer voor studenten. De verdiepingen vormen zich als een U-vorm om het atrium. Door overspanningen van gevel naar atrium ontstaan grote open vloervelden zonder kolommen, hierdoor is het gebouw flexibel in te delen.

Het onderwijsgebouw is energiepositief. Om dat te bereiken is het essentieel om het energieverbruik te reduceren. Een innovatief natuurlijk ventilatieprincipe werkt op de kracht van de wind en de zon. Met dit systeem wordt ca. 85% ventilatie energie bespaard en zijn er ook geen luchtbehandelingskasten op het dak nodig waardoor er meer ruimte is voor zonnecellen. De architectuur van de zuidgevel van het gebouw wordt bepaald door het natuurlijke ventilatiesysteem. Op deze zuidkant zitten twee zonneschoorstenen bestaande uit brede verticale schachten. De zon warmt de lucht in deze schachten op waardoor een opwaartse trek ontstaat. Boven op deze schachten bevinden zich de karakteristieke windvangers en venturikappen die de wind versnellen en de gebruikte lucht het gebouw uitzuigen. Verse lucht wordt in een andere verticale schacht het gebouw ingetrokken hier dwingt een koudwater douche de lucht in een hoge snelheid naar beneden. Deze frisse lucht wordt vervolgens door het gebouw verspreid. Een elektrische motor zorgt bij weinig wind of zon voor back-up. De WKO zorgt voor de koeling in de zomer door de opgeslagen koude lucht in de winter en voor verwarming in de winter door de opgeslagen warmte in de zomer. Samen met het koude- en warmteopslagsysteem diep in de aarde wordt het gebouw energiepositief.

1930_Š Aiste Rakauskaite-1.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Rotterdam
Functie gebouw Onderwijsgebouw
Datum van ingebruikname 2022-11-01
Bouwperiode Van 2021-02-10 tot 2022-10-20
Opdrachtgever Erasmus Universiteit Rotterdam (Real Estate & Facilities)
Architecten Paul de Ruiter Matthijs Engele
Aannemers Bam Bouw en Techniek | Bunnink
Colofon

Architectenbureau Paul de Ruiter Architects
Telefoonnummer 0206263244