Leefbaarheid & Sociale Cohesie

Leeuweplaats

Introductie

Als laatste puzzelstuk van Leidsche Rijn slaat Leeuwesteyn een brug tussen Utrecht centrum en Leidsche Rijn. Voor Leeuweplaats, het grootste bouwveld, bedachten FARO en heren 5 architecten een stevig blok met een stedelijke buitenrand en intieme binnenwereld. In het hart een nieuwe Utrechtse plaats waar sociale cohesie vorm krijgt: de Leeuweplaats.

Toelichting categorie

In Leeuwesteyn worden de bouwvelden (behoudens de velden voor sociale huur) middels ontwikkeltenders uitgegeven. De uitvragen vanuit de gemeente zijn ambitieus en integraal waarbij gescoord moet worden op kwaliteit (grondbieding weegt beperkt mee en werkt vanuit minimum). Je wordt uitgedaagd het beste plan te maken dat scoort op stedenbouw/architectuur, duurzaamheid, programma. De gemeente werkt middels de uitvraag aan volkshuisvestelijke doelen door de te bouwen woningen op te delen in categorieÃĢn van goedkoop, via betaalbaar, naar duur. In Leeuweplaats was 30% goedkoop, 50% betaalbaar en slechts 20% duur. Deze menging zorgt voor een mooi palet aan bewoners die, doordat ze samen in een blok met sterkte identiteit wonen, ook echt iets met elkaar hebben.

Naast het mooie plan met hoge duurzaamheidsambities dat we hebben ontwikkeld was de belangrijkste ingreep om de 30% betaalbare woningen (215.000,= prijspeil 2018 (uitvraag)) als kleine, maar volwaardige eengezinswoningen te realiseren rondom een nieuwe Utrechtse hof. Op deze manier krijgen mensen met een kleinere beurs een Êcht huis met meerwaarde door de (collectieve) gebruiksmogelijkheden van de hof. De hof heeft een hoge ruimtelijke kwaliteit door de aanplant van flinke bomen, een fraaie plantenbak en banken, bijzondere bestrating en de omringende architectuur die het echt tot een eenheid maakt, als tegenstelling tot de gevarieerde buitenranden.

De woningplattegronden zijn, ondanks hun beperkte m2’s zo opgezet dat ze het verlengstuk vormen van de keuken en uitdagen om in gebruik genomen te worden.

De hof is middels een netwerk van stegen goed ontsloten vanuit de rest van het blok Ên Leeuwesteyn als geheel. Het is ook een directe verbinding tussen de ontsluitende laan en het groen aan het Amsterdam Rijnkanaal. Als knooppunt voor langzaam verkeer lokt het ontmoeting uit tussen de verschillende doelgroepen in Leeuwesteyn.

Toelichting ontwerp

FARO en heren 5 architecten bedachten samen met Strootman Landschapsarchitecten een stevig blok met een stedelijke buitenrand en een intieme binnenwereld. Die binnenwereld is de ke
van het plan. De binnenwereld is een aaneenschakeling van verschillende stedelijke ruimten (steeg, dubbelplein en een vizier) met elk een eigen karakter. In het hart van de ruimte ontstaat een nieuwe Utrechtse plaats: de Leeuweplaats. Omkaderd door betaalbare woningen voor een jongere doelgroep achter een statige façade met een fraaie baksteen colonnade. De inrichting van de ruimte en de woning-plattegronden lokken ingebruikname van de plaats door haar bewoners uit.
De buitenrand is een aaneenschakeling van grotere en kleinere blokken (korrels) met stijlkenmerken die je ook vindt in de Utrechtse binnenstad. Een kleine korrel aan de Tweede Muntmeesterlaan en grotere korrel aan het oeverpark. Statige gevels zoals je die wel vindt aan Utrechtse Singels worden afgewisseld met op pakhuizen geïnspireerde gevels en meer mode
e varianten. De stedenbouwkundige accenten op hoeken en doorgangen zijn ontworpen als een interpretatie van de in Utrecht relatief veel voorkomende Art Deco.
In aansluiting op deze architectonische verschillen is ook een rijkdom aan woningtypes / plattegronden bedacht waardoor de verschillen ook in het gebruik van de woningen aanwezig zijn. Daarbij is ook zorgvuldig naar ligging in het plan en bezonning gekeken. Extra verdiepingshoogte aan de Tweede Muntmeesterlaan lokt het gebruik van (delen) van de begane grond uit voor werken aan huis of wellicht zelfs een kleine praktijkruimte.
Parkeren vindt plaats in 2 collectieve parkeerstraatjes, te bereiken via bijzondere poortwoningen. Het hemelwater wordt hier geïnfiltreerd in de bodem en een slimme aanplant van bomen / struiken en groene erfscheidingen zorgt voor een aangename ruimte en reduceert hittestress. PrivÊtuinen zijn gemarkeerd met een entree onder een pergola. In een laag deel is plek voor fietsen, kliko’s en bergruimte waa
a het terras op een kleine verhoging, direct aan de woonruimtes grenst.

6_FARO_heren 5_Leeuweplaats.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Plaatsnaam project Utrecht
Functie gebouw Woongebouw
Datum van ingebruikname 2022-02-01
Bouwperiode Van 2020-02-01 tot 2022-01-01
Opdrachtgever Ooms Bouw & Ontwikkeling B.V.
Architecten Coen Kampstra (FARO) Axel MÃļltgen (FARO) Jeroen Atteveld (heren 5 architecten) JanJaap Roeten (heren 5 architecten)
Aannemers Ooms Bouw & Ontwikkeling B.V. | Scharwoude
Adviseurs Strootman Landschapsarchitecten (landschap) WFO (constructeur) Alcedo (bouwbesluit en bouwfysica) Beumer (makelaar)
Colofon

Architectenbureau FARO & heren 5 architecten
Telefoonnummer 0252414777 / 020-5550155