Museum Arnhem






Introductie
Voor de renovatie ontwierp BCA de unieke nieuwe vleugel en herstelde de oudbouw, met de kenmerkende historische koepel. Aandachtstrekker is de nieuwe betegelde vleugel, die 15 meter uitsteekt over de stuwwal. Het gebouw is getransformeerd tot een zichtbaar, overzichtelijk en toegankelijk nieuw museum dat de stad verbindt met de natuur en de kunst.
Toelichting categorie
Museum A
hem is gevestigd in een uniek Rijksmonumentaal gebouw uit 1873. Prominent op een groene stuwwal met schitterend uitzicht over de uiterwaarden en de Rijn, direct grenzend aan de historische binnenstad. Door aanpassingen door de jaren heen was de oorspronkelijke structuur van het gebouw verloren en ontbrak een heldere route. Het museum had een nieuw gezicht nodig en moest weer op de kaart worden gezet. De opgave: ve
ieuwing van de oudbouw, een ontwerp Co
elis Outshoo
en ontwerp van een nieuwe aanbouw zodat de functie van het gebouw als museum met alle bijbehorende (nieuwe) faciliteiten (tentoonstellingszalen, cafÊ, winkel, educatieruimtes, kantoren, depot) kan worden hersteld en verbeterd.
We ontwierpen een eenvoudig rechthoekig volume geïntegreerd met een in ere hersteld monumentaal hoofdgebouw. Een uitgekiende museale, gelijkvloerse, route voert langs de kunst, het landschap, de beeldentuin en de openbaar toegankelijke koepel. Het ontwerp versterkt de unieke ligging van het museum en doordat alles gelijkvloers is wordt het gebouw zeer toegankelijk. De oorspronkelijke structuur is weer zichtbaar gemaakt. Door de symmetrie te herstellen ontstaat een helder, duidelijk leesbaar gebouwvolume. De vleugel aan de oostzijde is gesloopt en beide vleugels kregen een nieuwe galerij aan de tuinzijde, een mode
e versie van de oude verandaâs.
Het nieuwe volume aan de westzijde beweegt mee met de stuwwal zodat de tuin weer wordt beleefd als ÊÊn geheel. Naast deze bijzondere zwevende vleugel en een publieke brede trap die deze met de ve
ieuwde beeldentuin verbindt is ook de gevel een blikvanger. Met de uitbreiding van de nieuwbouw is ruim 1.100 m2 expositie- en publieksruimte gerealiseerd bovenop de 1.350 m2 in het monument. Het museum beschikt nu over 1.935 m2 state-of-the-art expositieruimtes. De riante nieuwbouw heeft 5 nieuwe tentoonstellingszalen en 2 publieksruimtes onderling verbonden met een vanzelfsprekende routing. Rustige tentoonstellingszalen worden afgewisseld met reflectieruimtes met grote raampartijen die spectaculair uitzicht bieden op de omgeving.
De monumentale koepel, oorspronkelijk een herensociÃĢteit, is in voormalige glorie hersteld en kreeg zijn ruimtelijke karakter terug in hart van het museum. Hier zijn de entree, winkel en het cafÊ gehuisvest. Een monumentale trap die de nieuwe vleugel doorkruist, mondt uit in een balkon met fantastische uitzicht op de Rijn en fungeert tevens als tribune en podium voor voorstellingen in de tuin.
Toelichting ontwerp
Voor de renovatie van Museum A
hem is het oorspronkelijke gebouw in oude glorie hersteld en een unieke nieuwe vleugel aangebouwd, zonder de eeuwenoude stuwwal waarin deze verzonken ligt te beschadigen. De bijzondere nieuwe vleugel, die 15 meter uitsteekt boven de stuwwal, opent het gebouw naar de tuin, naar het publiek en naar de karakteristieke omgeving. Het nieuwe bouwdeel biedt extra ruimte voor museumzalen en overige publieksruimten en geeft het gehele gebouw bovendien een krachtige, nieuwe allure. Onder de nieuwe vleugel ligt, verborgen in de stuwwal, het museumdepot en een verdieping voor kantoren en ondersteunende functies.
De nieuwe vleugel is betegeld met 82.000 unieke, met de hand vervaardigde tegels. De kleurtoon van de tegels verloopt over de gehele lengte van de gevels â van donkere, aardse tinten aan de walzijde tot licht en ijsblauw aan de rivierzijde, symboliseert de locatie van het museum op de, in de IJstijd door een gletsjer ontstane, stuwwal en op de grens van Veluwe en Betuwe. De combinatie van deze natuurlijke kleuren en de contrasterende vorm zorgen ervoor dat het gebouw goed zichtbaar is en tegelijkertijd opgaat in de natuurrijke omgeving.
Een brede trap die het gebouw van oost naar west doorkruist, verbindt de nieuwe vleugel met de beeldentuin. Deze trap, die zonder entreebewijs toegankelijk is, wijst de bezoeker op de bijzonderheden binnen in het gebouw Ên geeft een prachtig venster op de rivier. De trap fungeert bovendien als tribune voor het publiek, voor voorstellingen in de tuin.
Oud en nieuw worden in het ve
ieuwde Museum A
hem op verrassende wijze met elkaar verbonden en het landschap speelt in de beleving van het museum een grote rol. Het gebouw en de locatie, centraal in de stad maar toch midden in het groen, zorgen voor prachtige uitzichten over de uiterwaarden en de Rijn. Het museum heeft niet alleen een grote aantrekkingskracht op kunstliefhebbers, maar ook op liefhebbers van de natuur en architectuur. Door de aantrekkelijke ligging en de publieke toegankelijkheid van een deel van het gebouw en de tuin en de spectaculaire uitstekende nieuwe vleugel heeft het een aanzuigende werking op de bewoners van A
hem, maar ook dagjesmensen en toeristen uit binnen- en buitenland. De Museum A
hem heeft in 2022 binnen 8 maanden al meer dan 100.000 bezoekers mogen ontvangen.