Pathé Leeuwarden






Introductie
De nieuwe Pathé-bioscoop is een blikvanger in het centrum Leeuwarden. De bioscoop beschikt over zeven filmzalen. De zwierig golvende gevel, met zijn vloeiende zachte vormen, reliëfmetselwerk en kolommen als gelede poten, roept verschillende associaties op: voor de een met een theatergordijn, voor de ander met een grote grommeloeris.
Toelichting categorie
Voormalig wethouder Friso Douwstra:
“De bioscoop van Pathé in het Harmoniekwartier is een geweldige impuls voor het gebied. Het is een ontwikkeling waar onde
emend Leeuwarden en de gebruikers naar hebben uitgekeken. Leeuwarden heeft er een prachtig gebouw bijgekregen. Het is een opwaardering voor de levendigheid van het Ruiterskwartier en de binnenstad met een aantrekkingskracht op de hele regio”
Jacques Hoendervangers, Directeur Pathé Theatres
“Bioscopen worden vaak neergezet als grote, vierkante gebouwen zonder gebruik van raampartijen of open glazen gevels. De locatie ligt in het centrum vol historische gebouwen. Om die reden hebben we ons hier ten doel gesteld om iets anders te creëren: een bioscoop passend'
Google Review:
“Wat een verrassend mooie bioscoop. Grote, indrukwekkende ruimtes, enorme trappen en in de eigenlijke zalen staan heerlijke comfortabele relaxstoelen. Een bijzondere ervaring”
Maatschappelijk Verantwoord Onde
emen
Het Pathé conce
heeft als doel om in 2025 samen met medewerkers en bezoekers haar MVO-ambitie te behalen als klimaat neutrale, inclusieve en maatschappelijk erkende bioscoop van de toekomst. De belangrijke pijlers van het beleid zijn Happy Planet, Happy People en Happy Employees.
duurzaam
Pathé Leeuwarden heeft 7 zalen met in totaal 620 Relax Seats. Het gebouw is gasloos en is voorzien van de meest energiezuinige klimaat-en verlichtingsinstallaties, zoals verwarming en koeling met warmtepompen, die optimaal zijn afgestemd op het gebruik van de bioscoop.
In het ontwerp is de voormalige kelder van het Paleis van Justitie geïntegreerd. Door voldoende kwaliteit en draagkracht kon de kelder hergebruikt worden: een duurzamere optie dan slopen. De materialen uit het bouwdeel dat wel is gesloopt, zijn gedeeltelijk hergebruikt.
Verder zijn er op het dak 365 zonnepanelen geplaatst. Het elektriciteitsgebruik is 100% groen.
toegankelijkheid
Pathé Leeuwarden heeft het zilveren keurmerk gekregen van Stichting Ongehinderd (Nederlands Keurmerk voor Toegankelijkheid). Samen met Stichting Ongehinderd werkt Pathé er aan om alle bioscopen toegankelijk te maken voor mensen met een fysieke beperking. Ook wordt samengewerkt met Hidden Disabilities Sunflower om mensen met een verborgen beperking te helpen om hun bezoek plezieriger te maken. Daa
aast omarmt Pathé innovaties die toegankelijkheid voor bezoekers met een auditieve of visuele beperking stimuleren, zoals Subcatch en Earcatch, een ondersteunende applicatie voor beeld en geluid.
Toelichting ontwerp
locatie en omgeving
De locatie bevindt zich tussen de lange lijnen van het Ruiterskwartier en het Zaailand in het centrum van Leeuwarden. In deze zone completeert het ontwerp voor de bioscoop een reeks gebouwen met een publieke functie en met elk een sterke eigen identiteit, zoals de Stadsschouwburg De Harmonie, het Paleis van Justitie en het verderop gelegen Fries Museum.
film en architectuur: illusie
Het gebouw is een introductie op de illusoire wereld van de film. In de illusie reiken film en architectuur elkaar de hand. Het gebouw toont zich in verschillende gedaanten door zijn mengeling van abstracte en figuratieve architectuur. Aan het Ruiterskwartier roepen de zwierige zachte vormen op gelede poten, associaties op met fabeldieren.
materiaal en metamorfose
Het materiaal waaruit het historisch centrum van Leeuwarden overwegend is opgebouwd, is oranjerode baksteen. Het gebouw voegt zich in het stratenpatroon van het stedelijk weefsel en het materiaalgebruik bouwt voort op de baksteentraditie.
Tegelijkertijd onderscheidt het gebouw zich door de vorm en de associaties die het oproept. Het gebouw kent verschillende gedaantes, die bijeen worden gehouden door de uitvoering in één materiaal: de oranjerode baksteen.
Aan het Zaailand staat het gebouw in de rooilijn en toont zich als een strak, rechthoekig en gesloten volume, dat stevig op de grond staat. In de zijgevels gaat het rechthoekig volume in een geleidelijke beweging over in vloeiende, golvende barokke vormen.
Aan het Ruiterskwartier opent het gebouw zich en toont het zich als twee zwierige volumes op gelede poten, die associaties oproepen met dierlijke lichamen, die zo lijken te kunnen weglopen. Waar de twee volumes elkaar net niet raken en de gevels naar binnen krullen, opent het gebouw zich over de volle hoogte. Daar bevindt zich de entree, die de bezoekers uitnodigt om naar binnen te gaan.
De gevels zijn uitgevoerd in reliëfmetselwerk, als ware het een geschubde huid.