Identiteit & Icoonwaarde

Schoenenkwartier Museum

Introductie

Het Schoenenkwartier tracht de lokale trots rond het leer- en schoenenverleden van de kleine stad Waalwijk laagdrempelig te verbinden met de globale ontwikkelingen in de schoenindustrie. Een plek die zowel de lokale voormalige leerbewerkers als de inte
ationale ve
ieuwers verwelkomt, en ook dichter bij elkaar brengt.

Toelichting categorie

De icoonwaarde van het project ligt niet zozeer in de markante vormgeving van het gebouw van buitenaf, maar in de betekenis die het project heeft voor de lokale gemeenschap. Waalwijk heeft de voo
aamste industrie van de 20e eeuw de afgelopen decennia zien verdwijnen, terwijl deze altijd de cultuur- en identiteitsdrager van de stad is geweest. Het Schoenenkwartier brengt deze industriÃĢle en culturele geschiedenis naar een nieuw tijdsgewricht, zonder de banden met het verleden weg te snijden.

Toelichting ontwerp

De icoonwaarde van het project ligt niet zozeer in de markante vormgeving van het gebouw van buitenaf: het is breder dan dat. Het Schoenenmuseum brengt regionaal schoenambacht terug naar waar het begon, de stad wordt weer een (inter)nationale bestemming voor experts en ve
ieuwers, en de culturele geschiedenis van de lokale gemeenschap wordt getoond en versterkt. De collectie is daarbij de eindeloze bron van inspiratie.

In de eerste plaats gaat het project over de betekenis die het heeft voor de lokale gemeenschap. Waalwijk heeft de voo
aamste industrie de afgelopen decennia zien verdwijnen, terwijl deze altijd de cultuur- en identiteitsdrager van de stad is geweest. Het Schoenenkwartier brengt deze industriÃĢle en culturele geschiedenis naar een nieuw tijdsgewricht, zonder de banden met het verleden weg te snijden.
Naast het terug claimen van cultureel erfgoed, gaat het project over de transformatie van een belangrijk gebouw in de stad, het voormalige stadhuis. Het gebouw is onderdeel van een ensemble en een van de belangrijkste ontwerpen van architect Alexander Kropholler. Het is ook een rijksmonument, maar het gebouw stond al jaren leeg. In het nieuwe Schoenenkwartier zijn het rijksmonument, een jaren 80 uitbreiding en de uitbreiding in de voormalige binnentuin naadloos met elkaar verweven.
Een derde punt is dat het Schoenenkwartier gaat over het oprekken van de museumtypologie, waarbij het een uitgebreide 'collectie' verbindt met 'onderwijs' en 'bedrijf'. Er zijn de gebruikelijke expositieruimtes, een goed bereikbaar cafÊ, een winkel en de ‘back of house’, maar ook een evenementenruimte; een reeks 'living labs'; een kenniscentrum met een kleine aula en een businessclub. Dit maakt het Schoenenkwartier tot een combinatie van een museum en een innovatiecentrum, verweven tot ÊÊn levend geheel. Op deze manier vervult het Schoenenkwartier ook een belangrijke rol om de binnenstad van Waalwijk nieuw leven in te blazen.

1. Schoenenkwartier Museum_Stijn Bollaert - 01 -CI-WAAL-0137-2000px.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Identiteit & Icoonwaarde
Plaatsnaam project Waalwijk
Functie gebouw Herbestemming
Datum van ingebruikname 2022-06-01
Bouwperiode Van 2020-11-01 tot 2022-05-15
Opdrachtgever Gemeente Waalwijk
Architecten Gert Kwekkeboom Ingrid van der Heijden Jan Lebbink Rick ten Doeschate
Aannemers WAM&VanDuren | Winterswijk
Colofon

Architectenbureau Civic Architects
Telefoonnummer 0208460158