Particuliere Woonbeleving

Villa DLN

Introductie

Wonen in vrijheid. Het afschermen van zowel de eigen leefwereld als de buitenwereld was de uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever en moest verzekerd zijn in de nieuwe woning. Dit was de uitdaging. Hoe en waar bepaal je namelijk de grens tussen privÊ en openbaar? JÃēist door deze grens als architectonisch thema te bestemmen.

Toelichting categorie

De wens voor privacy vormt het fundament in het ontwerp. Een woning waar in (redelijke) anonimiteit geleefd kan worden met een gesloten buitenzijde aan de straat en een warme, intieme binnenzijde met openheid en doorzichten naar de diverse ruimten en de tuin. De villa is gesitueerd op een kavel in een lommerrijke villawijk. Enkele zeer fraaie loofbomen flankeren het perceel aan de straatzijde en zorgen voor een prettige filter tussen de wijk en de woning.

Het zwaartepunt van het programma (woonkamer, keuken, kantoor, garage, ouderslaapkamer en
wellness) ligt op de begane grond. De opdrachtgever had de wens dit programma af te keren van
de straat met een hoge mate van privacy. M.u.v. het kantoor, dit is de enige ruimte die een directe relatie aangaat met de straat. Op de verdieping zijn de overige slaapkamers, badkamers en bergruimte gesitueerd. De behoefte aan privacy leidt tot een steenachtig, relatief gesloten woonhuis in metselwerk. De woning omsluit een besloten buitenruimte waar de leefruimtes zich op oriÃĢnteren. Geleding van de bouwmassa door wisseling in hoogte en de toepassing van een afwijkend gevelmateriaal geeft de woning schaal, brengt licht binnen en markeert entrees en overgangen. Dezelfde thematiek is van toepassing op de besloten buitenruimte waardoor de sfeer en materialisering van het exterieur zich manifesteert in de interieurbeleving van de woning.

De ruimtes als keuken, woonkamer, ouderslaapkamer, tuinkamer en wellness zijn georienteerd op de besloten tuin en zodanig georganiseerd en geschakeld, dat ze tegelijkertijd door de verschillende gezinsleden gebruikt kunnen worden, zonder dat de ander er hinder van ondervindt. Een beperkt materialenpalet waarin natuurlijke materialen en kleurtonen de boventoon voeren, vormt de samenhang tussen de verschillende ruimtes waardoor de woning duidelijk als een eenheid aanvoelt.

De manier van wonen en leven van de opdrachtgever, die veel vrije tijd besteed in de woning, is zo 1 op 1 vertaald in de organisatie van de plattegrond. De woonkwaliteit wordt verder versterkt door zijn bijzondere ruimtelijkheid en door het dag- en zonlicht op verschillende manieren de woning te laten betreden. Voor het reguleren van de zonbelasting is er ingebouwde zonwering toegepast bij door directe zon belaste glasvlakken. Aan de tuinzijde weert een luifel een belangrijk deel van de directe zoninstraling. De overgang tussen leefruimtes en de tuin is door de luifel ook geleidelijk.

Toelichting ontwerp

Privacy van alle leefruimtes, zowel binnen als buiten, was daarom het belangrijkste uitgangspunt voor het ontwerp van de woning. Gelegen op een hoekperceel in een ruim opgezette, groene villawijk in Brabant geeft de woning met de gecreÃĢerde contour vorm aan de sterke grens tussen binnen en buiten. Nergens van buitenaf ervaar je de leefruimtes die het meest privÊ zijn. De toepassing van stevig metselwerk met een horizontale karakteristiek bekrachtigt de betekenis van deze overgang tussen openbaar en privÊ. Drie grote vensters in het metselwerk breken de gesloten bouwmassa open op die plaatsen waar dat gewenst is. De maat en schaal van de vensters versterken de robuuste verschijningsvorm van de villa.

Het betreden van de woning en daarmee het slechten van de barrière tussen openbaar en privÊ gebeurt gefaseerd, als een ceremoniÃĢle ervaring. Een besloten lichthof achter de voorgevel leidt naar de voordeur en biedt een bijzonder perspectief vanuit het woonhuis. Eenmaal binnen creÃĢert de trap een dubbelhoge ruimte waar het daglicht vanuit meerdere zijden binnenvalt. Vanuit de centrale hal worden de leefruimtes ontsloten. Deze zijn georganiseerd in een haakvormig volume rondom de tuin die door een sterke groene omzoming is afgeschermd van de omgeving.
De gesloten woning is aan de tuinzijde opengesneden waar een doorlopende glaslijn vanuit elke leefruimte contact biedt met de tuin. De leefruimtes zijn onderling zo georganiseerd, dat de verschillende gebruikers in het huis ongestoord met elkaar, maar soms ook bewust langs elkaar kunnen leven.

01-GBVA-Villa DLN.jpg
Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Particuliere Woonbeleving
Plaatsnaam project Oss
Functie gebouw Woongebouw
Datum van ingebruikname 2022-01-24
Bouwperiode Van 2020-03-04 tot 2022-01-21
Opdrachtgever Fam. van der Lee
Architecten Jaap Bekkers
Aannemers van Dinther Bouwbedrijf | Schaijk
Adviseurs R2 constructie adviesbureau VDG installatieadvies Tijssen Elektro Peter Megens installaties Van Gemert Zwembaden Tuinontwerp Anne Laansma tuinen DutchAart Interior Design
Colofon

Architectenbureau Grosfeld Bekkers van der Velde Architecten
Contact info@gbv-a.nl
Telefoonnummer 0765221811