Identiteit & Icoonwaarde

Juf Nienke

Introductie

Juf Nienke is een circulair, natuurinclusief en energiepositief gebouw met een sterk stedelijke aanwezigheid. De houten woonmodules zijn hooggestapeld boven een grote trap om de ingang van Juf Nienke aan te geven. De helft van de 61 appartementen is bestemd voor leraren en andere bewoners die werken in de essentiÃĢle beroepen binnen Amsterdam.

Toelichting categorie

Juf Nienke markeert de zuidpunt van het Centrumeiland. Ruimtelijk is het een uiterst prominente plek: Op regionaal niveau als de auto-entree van heel IJburg vanaf de A1, op wijkniveau als verbinder voor voetgangers en fietsers tussen Haveneiland- Oost, Centrumeiland en Strandeiland. Juf Nienke is niet alleen een voorbeeld voor architectuur, maar ook vanaf dag ÊÊn een functionele betekenis voor bewoners van Centrumeiland. Het gebouw draagt bij aan de ontwikkeling van Centrumeiland als ontluikende gemeenschap.

De toegangen voor bewoners liggen in de noordelijke binnenstraat en aan de Strandeilandlaan. De entree aan de Strandeilandlaan is iconisch door de verspringende volumes, de speelse ruimte daartussen en de warme materialisatie in hout. De prominente doorkijk naar de binnentuin nodigt uit om via een luie trap het verhoogde semipublieke ontmoetingsdek te betreden.

Een speelse compositie van donkergekleurde zwart houten bekleding, houten panelen en houten kozijnen vormt de afwerking. Deze bekleding van de structuur neemt door zijn detaillering zaken als zonwering en nestkasten voor vleermuizen en gierzwaluwen op logische wijze geïntegreerd op. De vormgeving en kleur van de gevels benadrukken de kracht van de eenheid. De afmetingen van het raster, de gevelindeling daarbinnen, de korrelgrootte en het vooruit- en terugspringen van de volumes ter plaatse van de ingang aan de Strandeilandlaan spelen juist gevarieerd in op de omgeving, zonder dat de stedelijke uitstraling in het geding komt. Het iconische karakter wordt versterkt door een vleermuizenhotel op het dak boven de hoofdentree.

Met Juf Nienke hebben we binnen unitbouw de grenzen opgezocht door extreme stapeling. Een voorbeeld van ‘unitarchitectuur’, want aan de buitenkant is nauwelijks te zien dat het units betreft.

Toelichting ontwerp

Juf Nienke heeft een 15m hoge houten hoofddraagconstructie bovenop een betonnen tafelconstructie. Het gebouw wordt ontsloten door een herkenbare entree en een open ontmoetingsstraat met luie trappen aan weerskanten. Via de trappen hebben bewoners toegang tot een verhoogd dek met een prachtig uitzicht op de rustige gemeenschappelijke binnentuin waar ze gezellig een praatje kunnen maken. In de hoge transparante plint is een kinderdagverblijf geopend en komt een leuke fitness-studio, wat de levendigheid en het buurtgevoel zeker ten goede zal komen.

De voorgevel bestaat eveneens uit een strak, zwart raster en is minder afwisselend dan die van andere woongebouwen aan de Strandeilandlaan. Toch staat hier geen verzameling dozen, maar een gebouw. Ogenschijnlijk willekeurig geplaatste houten lamellen ontnemen het zicht op de aansluitingen van de woningen. Rondom de ingang op het zuiden zijn de woonunits van elkaar verschoven. De doorbreking voor het trappenhuis en de verhoogde glazen plint geven het ensemble lucht.

De voor Juf Nienke gebruikte materialen zijn voor het merendeel biobased en gerecycled; ze hebben een lage milieubelasting en zijn grotendeels he
ieuwbaar. De slim geschakelde houten prefab modules (HSB en deels CLT) hebben een standaard breedte van 4m met variÃĢrende dieptes en zijn demonteerbaar waardoor het gebouw makkelijk kan aangepast worden naargelang het toekomstig gebruik.
Doordat het gebouw nagenoeg volledig in hout is gebouwd, slaan we met de woningen ruim 580.000 kg CO2 op waarmee we actief bijdragen aan een beter klimaat en een gezonde leefomgeving. Dankzij de industriÃĢle voorfabricage van de houten modules in de woningfabriek van Barli is bovendien de impact op de locatie tijdens het bouwproces minimaal geweest.

De beplanting voor zowel de binnentuin als het gemeenschappelijke dek zijn zorgvuldig gekozen om de biodiversiteit te verrijken. Daa
aast zorgen de tuin met de beplanting en het groendak voor een maximale waterretentie. Het gebouw is verbonden met de stadsverwarming en de pv-panelen op het dak zullen samen 140 kWp produceren.

Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Identiteit & Icoonwaarde
Plaatsnaam project Amsterdam
Functie gebouw Woongebouw
Datum van ingebruikname 2023-04-19
Bouwperiode Van 2021-09-07 tot 2022-12-09
Opdrachtgever Dokvast
Architecten Thomas Rau Bjarne Mastenbroek Dennis Grootenboer Michel Tombal
Aannemers Hazenberg | Vught Barli | Uden
Colofon

Architectenbureau RAU en SeARCH