Stimulerende Omgevingen

Brandweerpost Bennebroek

Introductie

De nieuwe huisvesting voor de vrijwillige brandweer Bennebroek en de buitendienst van de gemeente Bloemendaal is een baken in de wijk. Het nieuwe gebouw staat garant voor een doelmatige en efficiÃĢnte dienstverlening, maar vormt tegelijkertijd ook een warm thuis voor haar vrijwilligers.

Toelichting categorie

De nieuwe huisvesting voor de vrijwillige brandweerkaze
e van de VRK Post Bennebroek en de buitendienst van de gemeente Bloemendaal kenmerkt zich door een efficiÃĢnt en doelmatig gebruik, gecombineerd met een gastvrije en huiselijke sfeer. Het is een gebouw dat de zichtbaarheid van de brandweer in de wijk versterkt en betrokkenheid en samenwerking stimuleert.

Een 'huis in een huis'
De organisatie van gebouw en terrein, ontworpen in samenwerking met de vrijwilligers, staat als een huis. Gebouw en terrein hebben hierdoor een logische indeling gericht op een maximale ondersteuning van de ke
werkzaamheden en een heldere logistiek. Alle functies in dienst van de uitruk liggen daarom op de begane grond. Zij vormen het functionele hart van de brandweerpost. Het buitenterrein is efficiÃĢnt ingericht en flexibel te gebruiken voor stalling en onderhoud van voertuigen, maar ook brandoefeningen.

Met het gebouw geven we ook uitdrukking aan de sociale en maatschappelijke rol van de vrijwillige brandweer in de gemeenschap; samen voor elkaar. De vrijwilligers krijgen hier een thuis. Niet alleen voor de uitruk of terugkomst, maar ook voor opleiding, oefening, bijeenkomst en ontmoeting. Door het op maat gemaakte interieur en grote ramen toont het gebouw daarom ook zijn zachte kanten. Het brandweerlogo geïntegreerd in het metselwerk van de gevel vormt een trotse uiting van de gezamenlijke identiteit. Zo maken we een huis in een huis.

De huiskamer
De huiskamer op de eerste verdieping van de kaze
e is het sociale hart van het gebouw. Hier komen de vrijwilligers samen na een uitruk om na te praten. Deze ruimte is er voor ontmoeting, verbondenheid en kameraadschap. Voor vieringen, huldigingen en ceremonie. Het is een plek waar de identiteit en eigenheid van de vrijwilligers tot uiting komt door de inrichting, het meubilair en attributen uit de praktijk.

Vanuit de huiskamer is er goed zicht op de activiteiten in de stalling van de brandweervoertuigen en op het eigen (oefen)terrein, en uiteraard ook andersom. Dit is een essentiÃĢle visuele verbinding om een goed contact tussen de vrijwilligers en betrokkenheid onderling te stimuleren.

Met de ramen en het dakterras van de huiskamer en instructieruimte geven we een mooi uitzicht op de wijk, de kloostertuin, en op het eigen terrein. Het raam aan de voorzijde heeft als open gebaar naar de woonwijk ook een belangrijke symbolische functie.

Toelichting ontwerp

Met de organisatie van het gebouw zorgen we ervoor dat de vrijwilligers van de brandweer zo goed mogelijk hun werk kunnen doen. Tegelijk maken we met het gebouw een plek waar de vrijwilligers zich welkom en thuis voelen. Deze dualiteit in functie hebben we vormgegeven in de architectuur van het gebouw.

Een baken in de wijk
Het gebouw vormt het sluitstuk in de verbinding tussen twee omliggende wijken. We hebben het gebouw daarom een monolithische vorm gegeven die aansluit bij de typologie van deze wijken.
In de vormgeving en uitstraling hebben we het gebouw duidelijk herkenbaar gemaakt als post van de vrijwillige brandweer. De brandweervoertuigen zijn vanaf de straat goed zichtbaar. De dakkapel, met zicht in de huiskamer, het brandweerlogo in het metselwerk en de naam op de gevel vormen duidelijk zichtbare accenten. Met grote openingen in de gevel en dak richten we het gebouw op zijn omgeving en geven we zicht op de activiteiten binnen. Deze openingen zorgen tevens voor veel natuurlijk daglicht tot diep in het hart van het gebouw.

Met de keuze voor een donkerrode bakstenen gevel sluit het gebouw aan op het naastgelegen klooster. Door een strakke en bijna detailloze uitvoering krijgt het gebouw een monolithische uitstraling. Met de bakstenen in Braziliaans metselverband hebben we de gevel een zacht reliÃĢf gegeven waardoor het gebouw een gelaagde en tegelijkertijd robuuste uitstraling krijgt, passend bij de functie en de context.

Een integraal ontwerp
Het gebouw en interieur zijn als ÊÊn geheel ontworpen zodat de identiteit van de vrijwilligers van Post Bennebroek ook echt een integraal onderdeel van het gebouw is geworden. Aan de binnenzijde staat het materiaalgebruik volledig in dienst van de tweeledige functie die de kaze
e heeft; dienstbaar en gastvrij. Het basement, dat in teken staat van een efficiÃĢnte dienstverlening, hebben we robuust, stoer, slijt- en stootvast uitgevoerd. Het gebruik van prefab betonnen elementen is hier passend. Op dit stevige basement is een lichte kapconstructie van staal en hout geplaatst voorzien van daklichten. Het op maat gemaakte interieur van de huiskamer volledig afgewerkt in hout met geïntegreerde akoestische voorzieningen, installaties en verlichting. In de huiskamer hebben we plekken gemaakt voor prijzen en onderscheidingen, foto’s en relikwieÃĢn van de personeelsvereniging. De door de vrijwilligers zelf gemaakte tafel heeft een prominente plek gekregen.

Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Stimulerende Omgevingen
Plaatsnaam project Bennebroek
Functie gebouw Bedrijfsgebouw
Datum van ingebruikname 2024-04-19
Bouwperiode Van 2022-01-15 tot 2024-03-12
Opdrachtgever Veiligheidsregio Kennemerland
Architecten Maartje Nuy Joost van Noort
Aannemers Van der Worp | Haarlem
Adviseurs Paul Hooijschuur Frank Adams
Colofon

Architectenbureau studio Nuy van Noort
Telefoonnummer 0202159340