Leefbaarheid & Sociale Cohesie

Groot Hartje

Introductie

Groot Hartje transformeert een complexe, stedelijke plek in Eindhoven tot een levendige, groene woonomgeving. Tussen stad, Philips Stadion en spoor brengen we rust en samenhang. Een slim ontworpen bebouwing met 264 woningen, twee groene hoven en een sterke verbinding met de buurt maken dit plan een voorbeeld van leefbaarheid en sociale cohesie.

Toelichting categorie

Groot Hartje is ontworpen als een plek waar mensen zich thuis kunnen voelen te midden van alle drukte. Op een uitdagende locatie – omringd door spoor, stadion en een drukke verkeersader – creÃĢren we niet alleen een hoogwaardige woonomgeving, maar ook een nieuwe stedelijke schakel.

De grote stedelijke dichtheid van Groot Hartje vraagt om een ontwerp dat rust brengt. De stevige stedelijke wand langs de straat beschermt het binnengebied tegen geluid en drukte, terwijl de drie losse gebouwdelen zorgen voor een menselijke maat en overzichtelijke ruimtes. Door de positionering en compartimentering ontstaat een gevarieerd en prettig woonklimaat waarin bewoners zich kunnen verbinden met elkaar en hun omgeving.

Dat dit werkt, blijkt uit de ervaring van bewoners Joost & Tess:
"Wij wonen in een appartement op de 5e verdieping van gebouw Adelaide. Adelaide is een fijn Ên mooi woongebouw met een logische en efficiÃĢnte opzet. We vinden het ontwerp van ons eigen woongebouw erg geslaagd, de groene stadswoningen zijn een leuke verbijzondering en zorgen voor herkenbaarheid. De algemene ruimtes zijn mooi en aangenaam afgewerkt, wat zorgt voor een beetje extra karakter en ruimte geeft voor ontmoeting. Hoewel het gebouw gelegen is nabij twee drukke wegen (PSV-Laan en Frederiklaan), zorgt de opzet met een gemeenschappelijk park aan de voorzijde voor een rustige en geborgen entree. Ook is het handig dat de toegangen van de fietsenstalling wÊl weer direct uitkomen op het fietspad van de PSV-laan achter het gebouw. Met ons appartement zijn we erg blij en we wonen er dan ook met veel plezier. Dankzij de grote raamopeningen van vloer tot plafond hebben we een erg lichte woning en kunnen we elke avond genieten van het uitzicht op de stad. Ook zijn we erg blij met de grote balkons, waar we graag tijdens warmere avonden buiten zitten."

Groot Hartje verbindt niet alleen stenen en structuren, maar vooral mensen. Dit doen we met twee landschappen die verschillende vormen van ontmoeting en gebruik stimuleren: de openbare parktuin rond de oude plataan is een intieme groene plek in de stad, toegankelijk voor bewoners en passanten. De gezamenlijke daktuin met broeikas biedt ruimte voor stadslandbouw en ontmoeting. De vier keramische stadswoningen aan de kop sluiten qua schaal en materialiteit perfect aan op de aangrenzende woonwijk en markeren deze overgang. Zo maken we de leefstraat met grondgebonden woningen af.

Toelichting ontwerp

Een superstedelijke locatie
Het plan heeft een zeer hoge dichtheid aan woningen, vlak naast het Philips Stadion, aan het spoor, boven een parkeergarage en grenzend aan het Philipsdorp. Dat vraagt om een verbindende schakel. Bovendien bepalen twee bestaande elementen op het plot in hoge mate de inrichting: de in- en uitrit van de ondergrondse parking en een oude plataan op de hoek. Beide zijn nauwkeurig ingepast in de nieuwe gebouwen en tuinen.

Hoe we een herkenbare plek maken
Het volume sluit aan op de middelhoge woongebouwen naast het stadion. De sterke stedelijke wand langs de straat schermt een geluidsluw binnengebied af. Met positionering en compartimentering van de drie losse gebouwdelen zorgen we voor rustige tuinen en overzichtelijke schaal. Op de kop staan bovendien vier bijzondere stadwoningen, die de aansluiting met de aangrenzende Lijsterbesbuurt markeren.

Onstuimige omgeving, evenwichtige gevel
Langs de gevels hebben we met minimale ingrepen voor variatie en samenhang gezorgd. Maar ook voor rust. Daar vraagt deze drukke omgeving om. En dat doen we bijvoorbeeld met subtiel terugliggende vlakken in het metselwerk, horizontale betonnen banden in een deel van het plan en een regelmatige verdeling van de balkons.

Drie landschappen in ÊÊn
S&P Landscape Architecture maakte binnen het plan drie verschillende landschappen. De openbare parktuin op de hoek is met een elegant hek omheind en wordt een bloemrijke, weelderige omgeving rond de oude plataan. De bewonerstuin een niveau hoger heeft een glazen kas en genoeg ruimte voor de bewoners om gezamenlijk te gebruiken naar eigen inzicht. Het derde landschap loopt met klimplanten langs de gevels omhoog naar sedum daken waar water wordt opgevangen en vastgehouden.

De keramische benjamin
De stadswoningen aan de kop richting de Lijsterbesbuurt hebben gevels van groen keramiek. Met twee tinten groen maken we op de gevel het patroon van een barcode, die doorzet in het hekwerk rond de tuin. De barcode codeert voor ‘040 De Jonghlaan,’ een samentrekking van het Eindhovense netnummer en de straatnaam. Tegelijkertijd refereert de barcode aan de digitalisering van de meest kenmerkende Eindhovense industrie. Van lichtstad tot high-tech campus.

Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Leefbaarheid & Sociale Cohesie
Plaatsnaam project Eindhoven
Functie gebouw Woongebouw
Datum van ingebruikname 2024-05-01
Bouwperiode Van 2022-04-01 tot 2024-07-01
Opdrachtgever SDK Vastgoed / Amvest
Architecten Adriaan Mout Jurriaan van Stigt Marianne Loof Surya Steijlen
Aannemers Stam + De Koning Bouw | Eindhoven
Adviseurs Pieters Bouwtechniek Peutz Peutz huisman & van muijen
Colofon

Architectenbureau LEVS architecten
Website www.levs.nl
Contact post@levs.nl
Telefoonnummer 0206735762