Identiteit & Icoonwaarde

Hoeve Molsberg

Introductie

In Simpelveld, gelegen aan de rand van het Zuid-Limburgse Heuvelland, staat Hoeve Molsberg. De eeuwenoude hoeve transformeerde na een uitgebreide restauratie in vooraanstaande vakantiebestemming in de regio. Architecte Nicole Cloudt van Concept Cloudt* vond een passende balans tussen behoud en ve
ieuwing met aandacht voor het omringende landschap.

Toelichting categorie

De herbestemming van Rijksmonument Hoeve Molsberg.

Er zijn weinig plekken in Nederland die een uitgesprokener vakantiegevoel opwekken dan Simpelveld, gelegen aan de rand van Zuid-Limburgse Heuvelland. Geen wonder dus dat de gerestaureerde Hoeve Molsberg een zonnige toekomst als vakantiebestemming tegemoet gaat.

Gedurende de eerste fase van dit project, in 2016, werd al snel duidelijk dat het een uitdagend traject zou worden. Er dienden namelijk zonnepanelen geplaatst te worden op de schuur. Aangezien de schuur een Rijksmonument is, kwamen daar nogal wat zaken bij kijken. Zo keurde de Limburgse monumentencommissie de plaatsing van de zonnepanelen in eerste instantie af. Nadat er toch groen licht kwam, werd Hoeve Molsberg ÊÊn van de eerste Rijksmonumenten met zonnepanelen in Limburg.

IJsboerderij
Familie van Duinen koopt in 2017 de boerderij en heeft grootse plannen. Hoeve Molsberg moet een ijsboerderij worden. Via een wederzijdse bekende komt hij in contact met Nicole Cloudt. Samen geven ze de plannen vorm. Van Duinen: “Nicole heeft het hele herbestemmingstraject van ontwerpen voorzien. Zeker door de visualisaties in 3D begonnen de ruimtes te leven.

Zorgen in de buurt leiden tot nieuwe bestemming
De gemeente is niet meteen enthousiast, vertelt Van Duinen. Ook de buurt heeft bedenkingen, hetgeen duidelijk wordt tijdens een informatieavond georganiseerd voor buurtbewoners en andere belanghebbenden. Wat als het tÊ druk wordt? Uiteindelijk wordt er daarom besloten het bestemmingsplan te wijzigen. Het nieuwe doel wordt de realisatie van een luxe groepsaccommodatie en twee vakantie-appartementen. Buurt en gemeente stemmen in en het project kan verder.

Restaureren na bepalen bestemming
En zo kan de renovatie van het volledige complex van start. Er wordt gekozen voor een zogeheten casco-restauratie, wat inhoudt dat de ‘romp’ van de gebouwen - alle gevels en daken - gerestaureerd worden. Dat gebeurt met de beoogde functie van het gebouw als uitgangspunt. Dat is niet gebruikelijk in de renovatiewereld, waar het vaak voorkomt dat het werk start zonder dat de uiteindelijke invulling van de ruimtes al helemaal helder is. Onderdeel van het ontwerp zijn ook ve
ieuwde openingen voor een optimale lichtinval.

Toelichting ontwerp

Daglicht en uitzicht met karakter

Bij het herontwerp van de Hoeve Molsberg stond het belang van natuurlijke lichtinval centraal. Nieuwe openingen zijn gecreÃĢerd voor een optimale lichtinval en uitzicht, waarbij zorgvuldig aandacht is besteed aan het behoud van het karakter van de schuren.

Heden en verleden
Het ontwerp is gebaseerd op het stramien van het oude gebouw, waarbij de historische spanten het fundament vormden voor de nieuwe indeling. Het resultaat is een samensmelting van het verleden met het heden, waarbij oude structuren samengaan met mode
e functionaliteiten.

Flexibel ontwerp
De accommodatie biedt nu plaats aan 24 ove
achtingsgasten. De slaapkamers zijn elk voorzien van een eigen badkamer en bieden uitzicht op het omringende landschap. Een apart wellnessgedeelte met een zwembad bevindt zich in de tuin, en het hart van de accommodatie wordt gevormd door grote leefkeukens met kookeilanden. Het flexibele ontwerp maakt het mogelijk om de ruimte ook in delen te verhuren, geschikt voor kleinere groepen.

Ruimtelijke ve
ieuwing
Bij het vakwerkhuis is een nieuwe indeling ontworpen om de ruimte zo open en luchtig mogelijk te maken. Hierbij is een nieuwe keuken geïntegreerd en is er een tuinkamer toegevoegd als aanbouw, die dient als eetkamer.

Duurzaamheid en natuurlijke harmonie
Bij het herontwerpen van Hoeve Molsberg was er een duidelijke nadruk op duurzaamheid en integratie met het omliggende landschap. Naast het behoud van de historische integriteit van het pand, werden innovaties zoals zonnepanelen geïntroduceerd, waardoor het een van de eerste Rijksmonumenten in Limburg werd die deze groene technologie omarmde. Dit benadrukt de toewijding aan zowel het behoud van het erfgoed als het streven naar een groenere toekomst.

Natuurlijke omgeving
Bovendien speelde het omringende Limburgse Heuvelland een cruciale rol in het ontwerpproces. Het doel was om een ruimte te creÃĢren die niet alleen luxueus is, maar ook harmonieus samenwerkt met de natuurlijke schoonheid van de omgeving. Van de strategisch geplaatste ramen die adembenemende uitzichten bieden tot de tuininrichting, alles is ontworpen met het idee om de buitenwereld naar binnen te halen.

Project Details

Download het volledige projectdossier met alle details en specificaties.

Download PDF

Gebouw specificaties

Categorie Identiteit & Icoonwaarde
Plaatsnaam project Simpelveld
Functie gebouw Herbestemming
Datum van ingebruikname 2024-09-15
Bouwperiode Van 2020-01-01 tot 2024-09-01
Opdrachtgever Fam. Dumoulin
Architecten Nicole Cloudt
Aannemers Aannemersbedrijf Leon Dumoulin | Simpelveld
Adviseurs Marco Jaspers
Colofon

Architectenbureau Concept* Cloudt
Telefoonnummer 0611413005