The Family






Introductie
Gezinsvriendelijke steden. The Family biedt ruimte en veiligheid die huishoudens met kinderen wensen in een stedelijke omgeving. Een wooncomplex met 94 betaalbare gezinsappartementen vlak bij het centrum van Delft in de spoorzone. Het ontwerp speelt in op uiteenlopende woonbehoeftes per type gezin, als bijvoorbeeld een speelgalerij met glijbaan.
Toelichting categorie
In grote Europese steden als Berlijn, Kopenhagen en Parijs is het gebruikelijk dat gezinnen in een stadsappartement wonen. Ook in Nederland is een ontwikkeling zichtbaar dat steeds meer gezinnen voorkeur hebben voor het wonen in een stedelijke woonomgeving met een hoog voorzieningenniveau. Voor deze groeiende doelgroep zijn echter weinig geschikte woningen. The Family is ontworpen om stedelijke gezinnen een ideale woonomgeving te bieden. Binnenkort zo vanzelfsprekend, dat we ons afvragen waarom dit niet al veel eerder bestond.
Uit de voorafgaande studie âFamily Planâ kwam onder meer naar voren dat gestapeld wonen ÊÊn van de oplossingen kan zijn om wonen in de (binnen)stad betaalbaar te houden â, mits er goede (gedeelde) voorzieningen zijn.â¯Omdat ruimte in de stad schaars (en duur) is, is een âstandaardâ gezinswoning in de stad voor de meeste mensen niet haalbaar en/of betaalbaar.
De woonwensen veranderen mee met de levensloop van een gezin. Veel ouders met jonge kinderen willen graag kleinere kinderkamers en een grotere gemeenschappelijke (speel)ruimte. Gezinnen met pubers kiezen juist voor grotere slaapkamers waar opgroeiende jongeren zich kunnen afzonderen. Om de woningen betaalbaar te houden, kunnen gezinsappartementen niet te groot zijn, daarom is de indeling compact en slim ontworpen. The Family heeft woningen in verschillende groottes en reageert op de veranderende gezinssamenstellingen van onze samenleving.
Een belangrijk aspect in het ontwerp dat gedurende de planvorming steeds concreter vorm heeft gekregen is de manier waarop het opgroeiende kind zijn of haar actieradius steeds groter kan maken. Speelplekken voor kinderen zijn in het ontwerp onderdeel van het gebouw geworden. Door veel verschillende plekken te maken waar kinderen kunnen spelen, die met elkaar in verbinding staan en die met de woning en omgeving in verbinding staan, kunnen kinderen van verschillende leeftijden allemaal buiten spelen. Kleine kinderen in het zicht van de woning, de iets ouderen in het zicht in het gebouw, en de ouderen maken een stap naar buiten. Deze overgangen zijn heel geleidelijk.
In het ontwerp voor The Family is nauwkeurig aandacht besteed aan collectieve ruimtes, zoals de gedeelde klusruimte en een gemeenschappelijk dakterras. Op het gebied van mobiliteit is er naast auto's en deelauto's ook een speciale bakfietsenstalling gekomen. Voor gezinnen die dichtbij het centrum wonen is de bakfiets een goed alte
atief voor de auto.
Toelichting ontwerp
The Family is een wooncomplex met betaalbare gezinsappartementen in de Delftse spoorzone. Het ontwerp komt voort uit een studie naar goede gezinsappartementen in een gebouw dat aansluit bij de wensen van deze doelgroep en iets nieuws toevoegt aan de Delftse woningmarkt. Een woongebouw voor stadsgezinnen vraagt om een goede verbinding met de omgeving, voldoende voorzieningen, en om een divers scala aan woningtypes, geschikt voor gezinnen in alle fases.
Het gebouw vormt samen met studentencomplex X-ray het sluit stuk van de Nieuwe Gracht, het zuidelijk deel van de ontwikkeling van de Spoorzone in Delft. Het gebouw grenst aan de oostzijde aan het spoor aan de westzijde aan het binnenhof van X-ray. De directe omgeving van het gebouw is geen evidente gezinsomgeving, daarom zijn in het gebouw goede gemeenschappelijke buitenruimtes gemaakt die zorgen voor een prettig woonmilieu en fijne speelplekken voor kinderen.
Het gebouw bestaat uit een vijf-laags volume dat met leefgalerijen aan de westzijde wordt ontsloten en een negen-laags kopgebouw waarin zich de liften en trappen bevinden. De begane grond is een dieper volume waarin zich parkeerplaatsen, fietsenstalling en een aantal gemeenschappelijke ruimtes bevindt.
Het speeldek op de eerste verdieping vormt samen met de entreehal en de ontmoetingsruimte een serie van plekken voor collectief gebruik. Het speeldek heeft een gezoneerde inrichting; een privezone, een loopzone, groen als buffer en collectieve speel- en verblijfsplekken. Met buitentrappen is het dek verbonden met het maaiveld en de daktuin. Groen kan ter plaatse van de plint helemaal naar boven doorgroeien en legt zo een visuele verbinding met de daktuin. In tegenstelling tot de buitengevel heeft de binnengevel een informeel karakter en is gematerialiseerd in hout. De buitengevel is gematerialiseerd in metselwerk en geeft een meer formeel karakter.
Het lange volume is opgeknipt in drie zones met verschillende woningtypes. De verschillende woningtypes staan in verbinding met de collectieve leefruimtes in en rondom het gebouw. Er zijn woningen in verschillende groottes, voor startende gezinnen, reguliere gezinnen, eenoudergezinnen en grote samengestelde gezinnen. De woningen zijn nauwkeurig afgestemd op de verschillende woonbehoeftes. Het entreeplein heeft een uitgesproken en transparant karakter, hier kunnen kinderen spelen dichtbij het woongebouw.