Zwart Jan






Introductie
Ongeëvenaard comfort, energie-efficiëntie en een gezonde leefomgeving samen met een minimale ecologische voetafdruk. Met dit gebouw laten wij zien dat het mogelijk is zeer energiezuinig, biobased, natuurinclusief én aanpasbaar te bouwen midden in de stad.
Toelichting categorie
De Zwart Jan laat zien dat je juist met hout zeer energiezuinig, biobased, natuurinclusief én aanpasbaar kunt bouwen midden in de stad. We hebben met dit gebouw niet op één maar op meerdere manieren van gezond bouwen ingezet. Het gebouw heeft een grote positieve impact op het milieu, de omgeving, de beleving en het welzijn van de gebruikers.
Het kleinschalige appartementengebouw is ontworpen en gebouwd volgens de passiefhuisstandaard. Het maakt optimaal gebruik van de zon, een gratis energiebron, en is zó goed geïsoleerd dat het op koude dagen met zeer weinig energie verwarmd kan worden. Het heeft geen normale verwarming, maar kan met enkel de ventilatielucht verwarmd en gekoeld worden. Dit resulteert in een gebouw dat maar liefst 70% minder energie gebruikt dan standaard nieuwbouw. Het is supercomfortabel en gezond voor de mensen die erin wonen en werken, zowel in de zomer als in de winter.
Passief bouwen is dé oplossing voor maatschappelijke problemen zoals netcongestie, ongezonde huizen en hoge energielasten en kan tevens in bestaande gebouwen toegepast worden. We wensen dat meer mensen op deze manier kunnen wonen en werken, zonder last van fijnstof, tocht, vocht en schimmel of hoge energierekeningen. Het principe is heel goed op te schalen en toe te passen in meerlaagse gebouwen.
De Zwart Jan kan de start zijn van een gezonde stad vol passieve betaalbare gebouwen!
Toelichting ontwerp
De levendige Zwart Janstraat in het Oude Noorden van Rotterdam kenmerkt zich door een aaneengesloten winkelplint met daarboven woningen. Op één plek lag een braakliggend stukje grond dat al sinds het jaar 2000 wachtte op een nieuwe bestemming. Op deze plek realiseerden wij in dit markante gebouw met twee bijzondere stadswoningen en onze nieuwe kantoorruimte.
Het pand steekt brutaal boven de daken van de buurpanden uit. Het is door zijn zwarte afwerking aanwezig zonder schreeuwerig te zijn. Het doel was een in het oog springend en abstract volume te maken waar je niet onopgemerkt aan voorbij kan. Het nestelt zich in een straat met een overvloed aan verscheidenheid en reclame-uitingen van en op de gebouwen. In de gevelperforatie bevindt zich een subtiele verwijzing naar de witte belijning van de buurpanden.
Wij hebben bewust geïnvesteerd in gebouwonderdelen die lang meegaan zoals een zeer goed geïsoleerde gebouwschil, dit leidt tot besparingen op zaken die minder lang meegaan zoals installaties. Investeren in low-tech oplossingen zoals een goede gebouwschil, kierdichting en warmtewinnende ramen resulteren in lage warmtevragen, een uitmuntend comfort en een prettig binnenklimaat. Zo realiseren wij een comfortabel, gezond, duurzaam en adaptief appartementengebouw.
Het gebouw is duurzaam door het hanteren van flexibel indeelbare plattegronden, het ‘open building’ principe. Dit betekent dat constructie en inbouw, zoals scheidingswanden en installaties, los van elkaar worden gehouden en in de toekomst weer aan te passen zijn aan de veranderende woonwensen van de nieuwe bewoners of nieuwe technieken. Zo blijft het gebouw courant, is het geschikt voor meerdere doelgroepen en gaat het langer mee.
We hebben milieubewust gebouwd en maakten zoveel mogelijk gebruik van biobased en circulaire materialen zoals het CLT casco met de houtvezelisolatie rondom. Deze materialen stoten tijdens hun levensduur geen schadelijke stoffen uit wat ten goede komt aan het binnenklimaat. Het gebouw is zo opgebouwd dat onderdelen qua levensduur op elkaar afgestemd zijn en eenvoudig losgekoppeld en vervangen kunnen worden zonder de andere onderdelen aan te tasten. Zo kunnen per appartement de water- en elektraleidingen en de ventilatiekanalen aangepast worden. Er is tot op detailniveau onderzocht of de materialen met verschillende levensduren goed losmaakbaar zijn. Door middel van deze optimalisatie wordt de totale levensduur van het gebouw verlengd.