BNA-leden hebben afspraken gemaakt over de manier waarop zij hun vak uitoefenen en over de inrichting en werkwijze van de vereniging. Deze afspraken zijn vastgelegd in statuten, reglementen, richtlijnen, adviezen en de gedragscode en zijn op deze pagina te downloaden.
Over de gedragscode
Alle leden zijn verplicht de BNA Gedragscode Verantwoordelijkheid, Integriteit & Professionaliteit, in acht te nemen. Deze geeft aan hoe de leden zich bij de uitoefening van hun beroep willen gedragen en hoe ze zich willen opstellen ten opzichte van de samenleving, hun opdrachtgevers, bouwpartners, collega’s en medewerkers. De gedragscode is gestoeld op drie kernwaarden: verantwoordelijkheid, integriteit en professionaliteit…
Title
Verantwoordelijkheid
Het BNA-bureau is zich bewust van het publieke belang van het functioneren in het maatschappelijk verkeer en van de bijdrage die het BNA-bureau bij de uitoefening van het beroep van architect kan leveren aan de ontwikkeling van de ruimtelijke omgeving. Het BNA-bureau weet zich verantwoordelijk voor de werkzaamheden en handelt binnen het kader van de opdracht met respect voor mens, samenleving en milieu. Als werkgever én als opdrachtnemer handelt het BNA-bureau te allen tijde volgens de uitgangspunten van inclusiviteit en (gender)diversiteit, waarbij het BNA-bureau iedereen – ongeacht geslacht, (etnische) achtergrond, seksuele geaardheid, geloofsovertuiging of (arbeids)beperking – met respect en op basis van gelijkwaardigheid behandelt. De zorg van het BNA-bureau geldt zowel de gebouwde en ongebouwde omgeving, als de participanten in de processen waar het BNA-bureau uit hoofde van beroepsuitoefening bij betrokken is.
Integriteit
Het BNA-bureau oefent het beroep van architect uit naar eer en geweten. Het BNA-bureau maakt zich niet schuldig aan oneerlijke concurrentie en respecteert de principes van goed werkgeverschap. Als opdrachtnemer behartigt het BNA-bureau in een vertrouwenspositie onafhankelijk de belangen van de opdrachtgever, zonder zich op onoorbare wijze te laten beïnvloeden door nevenbelangen. Het BNA-bureau behandelt de in het kader van de opdracht verkregen vertrouwelijke informatie als zodanig.
Professionaliteit
Bij de uitoefening van het beroep van architect handelt het BNA-bureau competent en vakbekwaam. Het BNA-bureau zorgt ervoor de beschikking te hebben over de voor de werkzaamheden benodigde kennis, vaardigheden, financiële en technische middelen. Professionaliteit blijkt ook uit het vermogen om processen adequaat in te richten en aan te sturen en uit een solide bedrijfsvoering. Het BNA-bureau draagt bij aan een goede werkrelatie met collega’s en andere participanten in het bouwproces. Het BNA-bureau zorgt in de relatie met de opdrachtgever voor heldere communicatie en voorlichting.
BNA Keurmerk
Bureauleden van de BNA hebben het recht om het BNA Bureaukeurmerk te gebruiken. Dit keurmerk mag voor alle publieke uitingen van het bureau worden gebruikt, om te laten zien dat het bureau zich verbonden heeft aan eisen op het gebied van kwaliteit en integriteit in de vakbeoefening. In de regeling is het gebruik van bureaukeurmerk vastgelegd. Voor een aantal onderwerpen die voor BNA-leden van belang zijn, heeft de BNA richtlijnen en adviezen opgesteld. De Richtlijn rechtspositie architect-medewerkers geeft een toelichting op de rechtspositie van BNA-leden in dienst van BNA-leden met een particulier bureau. Het Advies naamsvermelding geeft handvatten voor naamsvermelding bij projecten.
Dekenen
De dekenen borgen de juiste uitoefening van het architectenberoep. Ze zijn wegwijzers, bemiddelaars en vertrouwenslieden in kwesties tussen opdrachtgevers en BNA-architecten, en in kwesties tussen architecten onderling – mits daar een BNA-architect bij betrokken is. Daarbij houden ze altijd de rechten, belangen en plichten van de beroepsgroep voor ogen, waaronder de BNA Gedragscode.
College van Toezicht en Raad van Beroep
Het College van Toezicht oordeelt – desgevraagd – over de wijze waarop de leden van de BNA hun beroep uitoefenen en de gedragscode in acht nemen. Het College bestaat uit leden van de BNA. De voorzitter en secretaris zijn onafhankelijke juristen. Het College van Toezicht neemt klachten in eerste aanleg in behandeling. De behandeling in beroep vindt plaats bij de Raad van Beroep.
Title
Aan een procedure voor het College van Toezicht en de Raad van Beroep zijn kosten verbonden. BNA-leden, opdrachtgevers en leden van de zusterverenigingen zijn vrijgesteld van de betaling van deze administratiekosten. De overige klagers moeten wel administratiekosten betalen. De hoogte van de bijdrage is bij het College van Toezicht op € 650,- vastgesteld. Bij de Raad van Beroep is de bijdrage vastgesteld op € 350,-. In het geval de klacht geheel of gedeeltelijk gegrond blijkt te zijn wordt het betaalde bedrag aan administratiekosten teruggestort.
Klachten van architecten/architectenbureaus – al dan niet lid van de BNA – over BNA-leden, worden pas in behandeling genomen nadat partijen hun geschil ter bemiddeling hebben voorgelegd aan een deken, en de deken aangeeft het geschil niet tot een einde te kunnen brengen.
College van toezicht
Juristen: mr Esther Hoogstraate (voorzitter), mr. Charlotte Wilcke (secretaris), mr. Sophie Knijnenburg (secretaris)
Leden: Rob Hendriks, Doeke van Wieren, Rob Meurders, Maarten Polkamp.
Vragen of opmerkingen? Mail naar cvt@bna.nl
Raad van beroep
Juristen: mr. Pieter Frans Lock (voorzitter), mr. Wouter Post (secretaris)
Leden: Annemiek Bleumink, Jan Bakers, Pim van der Ven
secretariaat: W. (Wouter) Post.
Vragen of opmerkingen? Mail naar post@sixlegal.nl
Uitgewerkte cases CvT
Ieder jaar behandelt het College van Toezicht (CvT) van de BNA klachten over het gedrag van haar leden. Deze klachten gaan over allerlei zaken: van contractvorming tot plagiaat, en van belangenverstrengeling tot ondeugdelijke communicatie. Om inzicht te geven in wat de het CvT doet en behandelt, brengen we de komende tijd verslag uit als zich een interessante casus van het CvT voordoet, opdat er idealiter lessen uit zijn te leren voor zowel architect als opdrachtgever. Tegelijkertijd onderstreept elke casus zo het belang van de BNA Gedragscode Verantwoordelijkheid, Integriteit en Professionaliteit…
Title
BNA Erkend bureau: Gedragscode, tuchtrecht en dekenen
Een bureau dat lid wordt van de BNA onderschrijft met het lidmaatschap de Gedragscode Verantwoordelijkheid, Integriteit en Professionaliteit. Deze onderschrijving is een belangrijke voorwaarde voor het verlenen van het keurmerk BNA Erkend Bureau. Een opdrachtgever zal eerder kiezen voor een BNA-architectenbureau, want hij of zij verzekert zich hiermee van professionals die hem/haar op transparante en integere wijze ten dienste staan. Andere voorwaarden voor het keurmerk zijn overigens dat een BNA Erkend Bureau zich verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten en dat het een wettelijk geregistreerd architect in de directie heeft.
Een BNA-lid kan op basis van de Gedragscode worden aangesproken: de code vormt de basis voor het tuchtrecht, dat alleen voor leden geldt. Het College van Toezicht (CvT) voert dit tuchtrecht in eerste aanleg uit. Het toetst – op basis van een ingediende klacht – of een architectenbureau heeft gehandeld volgens de Gedragscode van de BNA en daarmee of de klacht gegrond is. Het CvT kan bij schending van de Gedragscode verschillende maatregelen opleggen, van een waarschuwing of een boete, tot aan ontzetting uit het BNA-lidmaatschap. Het CvT doet zijn uitspraken geheel onafhankelijk van het BNA-bestuur. In het College zitten zowel juristen als architecten (de laatsten moeten verbonden zijn aan een BNA-bureau). Er is ook een beroepsmogelijkheid bij de Raad van Beroep. De ledenraad benoemt de leden van het CvT en de RvB op voordracht van het bestuur.
De BNA biedt, naast deze tuchtrechtelijke route, ook de mogelijkheid tot bemiddeling. Mocht er een verschil van mening zijn over – bijvoorbeeld – de uitvoering van een opdracht, dan kan dat via de ‘dekenen’. Dit zijn door het bestuur benoemde architecten van een BNA-bureau die optreden als onafhankelijke wegwijzers, bemiddelaars en vertrouwenslieden in kwesties waar BNA-leden bij betrokken zijn.
Overige regelingen
Permanente Beroepsontwikkeling
Sinds 15 juli 2008 zijn architecten wettelijk verplicht tenminste zestien uur per jaar aan bij- en nascholing te doen. Dit is het gevolg van een wijziging in de Wet op de Architectentitel, gebaseerd op een Europese richtlijn. De BNA Academie faciliteert architecten in het nakomen van deze verplichting, met het uitgebreide aanbod aan cursussen, trainingen, seminars, informatiebijeenkomsten, studiemiddagen en masterclasses…
Title
Onderscheiding
De BNA Kubus is een onderscheiding die sinds 1965 wordt uitgereikt door de Koninklijke Bond Nederlandse Architectenbureaus aan een persoon of een instelling als blijk van waardering voor een bijzondere verdienste voor de architectuur in Nederland.
Richtlijnen en adviezen
Voor een aantal onderwerpen die voor BNA-leden van belang zijn, heeft de BNA richtlijnen en adviezen opgesteld. De Richtlijn rechtspositie architect-medewerkers geeft een toelichting op de rechtspositie van BNA-leden in dienst van BNA-leden met een particulier bureau. Het Advies naamsvermelding geeft handvatten voor naamsvermelding bij projecten.