Het stadsranden-lab

Lezingenprogramma

De stadsranden zijn weer in the picture. In een tijd waarin het bouwen binnen de stad moet gebeuren om de landschappen te sparen, is het belangrijk om te kijken naar de randen van onze almaar verdichtende steden. In de stadsrand ontmoeten stad en land elkaar, en is er naast wonen en bedrijvigheid ook ruimte voor onder andere volkstuincomplexen, recreatiegebieden en rommelzones. De ontwerpstudie ‘Het stadsranden-lab’, een initiatief van BNA Onderzoek en ARCAM, gaat in de eerste helft van 2020 met vijf ontwerpteams op zoek naar nieuw typologieën voor de stadsranden, waarbij Amsterdam als testcase dient.

Als onderdeel hiervan onderzoeken we met sprekers, publiek en de ontwerpteams de rol van de Amsterdamse stadsgrenzen in een reeks lezingen- en discussieavonden. Waar begint of eindigt een grens? Wat is de economische, ruimtelijke en ecologische waarde van de stadsrand? En hoe kan de stadsrand bijdragen aan participatie en diversiteit?

Thinline van Ai Weiwei tijdens Amsterdam Light Festival 2017. De 6,5 kilometer lange lijn van rood laserlicht markeert een grens. Met deze installatie wil Ai Weiwei mensen laten nadenken over grenzen. Foto © Janus van den Eijnden

In een reeks van drie lezingenavonden onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen. Geen discipline waarin het trekken van een lijn zoveel gevolgen kan hebben als in de stedenbouw. Om nader te onderzoeken wat een grens precies is of kan zijn, zoomen we in Grensverkenning 1 uit naar de filosofisch-wetenschappelijke eigenschappen van een grens. Zijn er grenzen aan permeabiliteit (of wanneer houdt een grens op grens te zijn)? Kan een beperking ons bevrijden? Hoe maken we van een einde een begin? We laten ons inspireren door de Joodse religie, de Afrikaanse filosofie en diverse kunstenaars.

Grensverkenning 1 | Een grens is (g)een grens: conceptuele verkenning van de afbakening

Programma en sprekers

Grens – Nieuw Utrechts Toneel, Greg Nottrot, theatermaker
Het theaterstuk Grens van het Nieuw Utrechts Toneel gaat over wie ‘wij’ zijn, waar houdt ‘wij’ op en waar begint de ‘ander’.

Eroev – Saskia Aukema
In Amsterdam is een eeuwenoude grens te vinden, de Eroev. Deze grens vergroot tijdens de sabbat de leefomgeving tot buiten de afgebakende woonruimte. Zo kan een begrenzing als een bevrijding voelen. Saskia Aukema, fotograaf, tekstschrijver en verhalenverteller, vertelt over deze grens en hoe ze hem in beeld bracht.

Ubuntu – Renate Schepen
De Afrikaanse Ubuntu filosofie stelt dat alle mensen onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Zo wordt een grens fluïde, een stippellijn, of telkens ergens anders neergelegd. Filosoof Renate Schepen helpt ons om de ‘grens’ te zien vanuit een andere context.

Datum
: 3 maart 2020
Locatie:
Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam

Download hier de kroniek van grensverkenning 1