Het stadsranden-lab

Lezingenprogramma

De stadsranden zijn weer in the picture. In een tijd waarin het bouwen binnen de stad moet gebeuren om de landschappen te sparen, is het belangrijk om te kijken naar de randen van onze almaar verdichtende steden. In de stadsrand ontmoeten stad en land elkaar, en is er naast wonen en bedrijvigheid ook ruimte voor onder andere volkstuincomplexen, recreatiegebieden en rommelzones. De ontwerpstudie ‘Het stadsranden-lab’, een initiatief van BNA Onderzoek en ARCAM, gaat in de eerste helft van 2020 met vijf ontwerpteams op zoek naar nieuw typologieën voor de stadsranden, waarbij Amsterdam als testcase dient.

Als onderdeel hiervan onderzoeken we met sprekers, publiek en de ontwerpteams de rol van de Amsterdamse stadsgrenzen in een reeks lezingen- en discussieavonden. Waar begint of eindigt een grens? Wat is de economische, ruimtelijke en ecologische waarde van de stadsrand? En hoe kan de stadsrand bijdragen aan participatie en diversiteit?

Thinline van Ai Weiwei tijdens Amsterdam Light Festival 2017. De 6,5 kilometer lange lijn van rood laserlicht markeert een grens. Met deze installatie wil Ai Weiwei mensen laten nadenken over grenzen. Foto © Janus van den Eijnden

In een reeks van drie lezingenavonden onderzoeken we met diverse sprekers de Amsterdamse stadsgrenzen. In de derde grensverkenning onderzoeken we de noodzaak van omgevingen, waar de natuur kan gedijen en de stedeling kan opladen. Een mogelijkheid is het vergroenen van gebouwen als middel om de landschappen dieper het stedelijk weefsel in te trekken. Deze avond belichten we de rol die microbiologie, biomimicry en mini-habitats kunnen spelen, en besteden we aandacht aan biosferen waarin mens, dier en plant samenleven.

Grensverkenning 3 | Natuurinclusief bouwen

Programma en sprekers

Nature Inclusive Design – Maike van Stiphout

Maike van Stiphout verzamelt met haar onderzoeksplatform nextcity succesvolle ontwerpvoorbeelden van natuurinclusief ontwerpen en bouwen. Ook ontwikkelt zij nieuwe oplossingen, met als doel de biodiversiteit in de stad te vergroten. Deze zijn gebundeld in de publicatie 'First guide to nature inclusive design'.

Biomimicry – Lydia Fraaije

Lydia Fraaije maakt genetische architectuur. Door het nauwkeurig bestuderen van de natuur wordt het mogelijk alles in balans en binnen een ecosysteem te ontwerpen. Het belangrijkste is dat de architectuur op zoveel mogelijk aspecten past in zijn fysieke, sociale en natuurlijke omgeving. Zo kan architectuur functioneren als organisme.

De Donkere Stad – Edwin Gardner

Edwin Gardner specialiseert zich als een van de oprichters van Studio Monnik in technologische ontwikkelingen en de manier waarop deze de maatschappij beïnvloeden, van ruimtelijke inrichting tot social engineering. Voor Grensverkenningen 3 richt hij zich op De Donkere Stad, een gedeelde habitat voor mens, dier en natuur.

Download hier de kroniek van grensverkenning 3