Over deze studie

Samen ontwerpen aan betere gebouwen voor de geestelijke gezondheidszorg

Het ontwerpen van een instelling voor geestelijke gezondheidszorg is een vak apart. De ruimtes, hun sfeer en onderlinge verbondenheid hebben grote invloed op de bewoners. Dit ontwerpinstrument moet helpen de leefomgeving van patiënten in de GGZ op een optimale manier vorm te geven. De centrale vraag is: welke leefomgeving/huisvesting komt het meest tegemoet aan de behoeften en mogelijkheden van chronische cliënten die (langdurig) zijn aangewezen op intramurale zorg? En wat vinden de cliënten zelf belangrijk? Kunnen hun wensen, die van het verzorgend personeel en die van de zorginstelling worden gecombineerd in een ontwerp? Het IMPACT-instrument moet de partijen aan tafel ondersteunen bij het maken van de juiste keuzes. Het instrument is zo opgezet dat er aan de hand van simpele iconen en invullijsten met elkaar stap voor stap wordt toegewerkt naar ontwerpkeuzes. De architect heeft aan het eind van de werksessie(s) duidelijke handvatten voor zijn ontwerp.

Het IMPACT-instrument bestaat uit zeven delen:

  • De inleiding – Hier staat beschreven hoe u met het instrument werkt en wat het u te bieden heeft.
  • De Kern – Werkboekje waarmee de meest private plek van een GGZ-instelling kan worden ingevuld: de ruimte van de patient.
  • Ondersteunende ruimte – Werkboekje waarmee de ruimten die de patiënt faciliteren (zoals de keuken of een washok) kunnen worden ingevuld.
  • Collectieve ruimte – Werkboekje waarmee de gemeenschappelijke ruimten in een instelling kunnen worden ingevuld.
  • Activerende ruimte – Werkboekje waarmee ruimten voor activiteiten (therapie, arbeid, sport, studie enz.) kunnen worden ingevuld.
  • Comfort zone – Werkboekje waarmee stilteplekken en afzonderingsruimten kunnen worden ingevuld.
  • Buitenruimte Werkboekje waarmee de buitenruimte van een instelling kan worden ingevuld.