Als je als opdrachtgever vindt dat een architect zich niet aan de Gedragsregels houdt, is het mogelijk om een klacht in te dienen bij het College van Toezicht van de BNA. De dekenen zien toe op de juiste uitoefening van het architectenberoep…
De voordelen van werken met een architect. Of je nou je droomhuis, een complex ziekenhuis, een school of nieuwe bedrijfshuisvesting wilt bouwen, in al die opgaves is een architect dé expert die je nodig hebt. Een architect zorgt ervoor dat jouw bouwopgave gerealiseerd wordt vanuit jouw wensen en ambities en doet dit in samenspraak met alle betrokkenen.
Ga direct door naar:
Hoe kan een architect jou
helpen?
Als incidentele opdrachtgever heb je geen of weinig ervaring met het onder architectuur laten ontwerpen en bouwen van een huis. Begrijpelijk dus dat je niet helemaal weet wat je kunt verwachten. Dat geldt natuurlijk ook als je ondernemer bent en een bedrijfspand of tandartspraktijk wilt laten (ver-)bouwen of directeur bent van – pak m beet – een school, theater of bibliotheek.
Title
Als particuliere opdrachtgever wil je een huis dat past bij jouw leven: comfortabel, gezond, mooi én duurzaam. Misschien wil je wonen en werken combineren, of heb je wensen op het gebied van circulariteit of toegankelijkheid.
Een BNA-architect vertaalt jouw ideeën naar een ontwerp én begeleidt het hele bouwproces – van eerste schets tot oplevering. Of het nu gaat om nieuwbouw of verbouwing, woning of bedrijfspand: via onze zoekmachine vind je een BNA-lid met het juiste specialisme.
Kies je voor een BNA Erkend Bureau, dan kies je voor kwaliteit, integriteit en zekerheid. Elk lid werkt volgens de gedragscode van de branchevereniging en is professioneel verzekerd. Wel zo geruststellend.
De 3 fases
Zelf een huis (laten) bouwen is een bijzonder en intensief traject. Vanaf het moment dat je een optie hebt op een kavel, komt er veel op je af. Een architect helpt je om overzicht te houden en keuzes te maken die passen bij jouw wensen en mogelijkheden.
Het traject bestaat grofweg uit drie fasen:
-
De voorfase – inventariseren van wensen, budget en locatie
-
Ontwerp en bouw – van eerste schets tot en met de uitvoering
-
Nazorg – afronding, oplevering en in gebruik nemen van de woning
De voorfase
1. Oriëntatie
Als je besluit om zelf te gaan bouwen, is het belangrijk om te bepalen wat je wil. Dat kan je doen door enkele cruciale vragen te beantwoorden, zoals:
Wat vind je mooi?
Kijk op straat, bekijk bladen en websites, leg een map aan van beeldmateriaal.
Waar ga je bouwen?
Informeer naar beschikbare kavels bij gemeente, makelaars, projectontwikkelaars, bouwbedrijven en via internet. Houd rekening met aan- of afwezigheid van voorzieningen, bestemmingsplan, enzovoort.
Welke functies moet het bouwobject krijgen?
Denk na over zaken als het aantal kamers, eventuele toekomstige gezinsuitbreiding of een (toekomstig) kantoor aan huis.
Hoe zit het met de planning en budget?
De vier grootste financiële posten zijn de aanschaf van de grond, de bouw van de woning, de inrichting en buitenvoorzieningen. Past dit allemaal binnen het budget? En wanneer heb je het te bouwen object nodig? Het is in alle gevallen verstandig om op zijn minst een globale planning vast te stellen.
2. Alleen bouwen of met anderen?
Zelf bouwen kun je alleen doen, maar ook met anderen. In het laatste geval heet dat collectief opdrachtgeverschap (CPO). Je verstrekt dan een opdracht samen met anderen. Dat heeft verschillende voordelen, zoals inkoopvoordeel en het delen van kosten. Het brengt ook een aantal aandachtspunten met zich mee, zoals de vereiste eensgezindheid.
Is er maar één opdrachtgever, dan is er sprake van individueel opdrachtgeverschap. Dat brengt doorgaans hogere kosten met zich mee, maar heeft als voordeel dat er geen rekening hoeft gehouden te worden met wensen en meningen van anderen.
3. De keuze voor een architect
Bij de keuze voor een architect draait het in de eerste instantie om de vraag of zijn werk je aanspreekt. Je kan dat op straat bewonderen, of via internet. Ook is het mogelijk om documentatie bij een of meerdere architecten op te vragen.
Maar, het is ook van groot belang dat het klikt met de architect. Maak dus eerst vrijblijvend kennis, bijvoorbeeld via de Architectenwinkel. Bereid je goed voor op het eerste gesprek. Bespreek wat de architect voor kan betekenen en vraag ook referenties op. Informeer ook naar professionaliteitskenmerken: beschikt de architect bijvoorbeeld over een beroepsaansprakelijkheidsverzekering? Handig voor als er iets mis gaat!
Architecten die zijn aangesloten bij de BNA, hebben al deze kwesties goed geregeld. Bovendien kunnen instanties van de BNA bemiddelen wanneer er in de samenwerking onverhoopt iets misgaat.
Het ontwerp- en bouwproces
De samenwerking met een architect kent een aantal fasen, die hier stuk voor stuk kort worden omschreven. Zelf bouwen bestaat vrijwel altijd uit een lang en complex proces. Dat klinkt misschien afschrikwekkend, maar dat hoeft het niet te zijn. Zeker niet als je je laat bijstaan door een architect. een architect is immers in staat om de wensen zo optimaal mogelijk te verwezenlijken. Daarnaast neemt hij veel zorgen uit handen. Hieronder staan de stappen van het ontwerp- en bouwproces omschreven.
1. Bepaling van de werkzaamheden
Misschien kan je de architect al voor het verstrekken van de opdracht een compleet programma van eisen/wensen overhandigen. Maar misschien kan hij, vanuit zijn expertise, alternatieven aandragen waardoor hij je op andere, betere ideeën brengt. Dit adviestraject kan je vooraf als aparte opdracht verstrekken (om daarna te kijken of je met de architect verder wil), of opnemen als onderdeel van de hele opdracht.
De andere werkzaamheden zijn onder te verdelen in de ontwerpfase, de voorbereiding op de bouw en de bouw zelf. De architect is in te schakelen voor één, twee of alle fasen. Deze laatste optie heeft vaak een positieve invloed op de kwaliteit van het eindresultaat.
2. Het verstrekken van de (deel)opdracht
Zodra het budget vastligt, is de architect er verantwoordelijk voor dat het (bij een gelijkblijvende opdracht) niet overschreden wordt. Neem daarom in de opdracht in elk geval op:
– budget (voor álle kosten);
– planning;
– een globaal programma van eisen (wat gaat er zo ongeveer gebouwd worden);
– kwaliteit;
– de werkzaamheden van de architect.
Overweeg ook om zogenaamde uitstapmomenten in te bouwen. De oplevering van het voorlopig ontwerp leent zich daar goed voor. Je krijgt dan voor het eerst te zien wat het gaat worden. Misschien valt het tegen. Dan is het handig om de samenwerking te kunnen beëindigen voordat het vervolgtraject ingaat waarbij grote bedragen gespendeerd gaan worden.
Het is dus handig een gefaseerde opdracht te verstrekken, die voor elke fase een honorarium voor de architect bevat en de mogelijkheid om te stoppen.
3. Afstemming wensen en randvoorwaarden
De architect kent de markt en de kosten en zal beoordelen of de wensen realistisch zijn in relatie tot het budget. Gesprekken hierover monden uit in eerst een globaal – en daarna een definitief programma van eisen. Daarmee gaat de architect aan de slag.
4. Het voorlopig ontwerp (VO)
Met tekeningen van de gevel, doorsneden, contouren en wellicht een maquette en een 3D-presentatie wordt in deze fase globaal duidelijk gemaakt hoe het object er uit zal gaan zien. Het VO vermeldt ook de te gebruiken materialen en geeft een globale kostenraming.
5. Het definitief ontwerp (DO)
Het DO is geen nieuw ontwerp, maar een uitwerking van het VO waarin alle door jou en de architect besproken wijzigingen verwerkt zijn. Hiermee krijg je dus te zien hoe het object er daadwerkelijk uit gaat zien. Alles heeft nu een definitief karakter. Aan de hand van het DO voert de architect wettelijk verplichte berekeningen uit over onder meer daglichttoetreding, ventilatie en energieprestatie.
6. De bouwvoorbereiding
Met het DO in de hand wordt een bouwvergunning bij de gemeente aangevraagd. Een architect beschikt over de expertise en ervaring om discussies met de afdeling Bouwtoezicht op efficiënte wijze aan te gaan. Bovendien heeft een aanvraag al snel een streepje voor bij de beoordelaars van Bouwtoezicht en Welstand als een architect het indient. Ook voor hen is het prettig om met iemand te communiceren die weet waar hij het over heeft.
Bij de bouwvoorbereiding hoort ook het maken van het bestek (de detailtekeningen). Op basis van dit document zullen aannemers hun offerte uitbrengen.
7. De keuze voor de aannemer
Wie gaat de bouw uitvoeren? De architect kan meerdere, in zijn ogen geschikte aannemers, vragen om een offerte in te dienen. Ook kan je besluiten één aannemer te benaderen. Bijvoorbeeld op aanbeveling van anderen, of omdat de architect goede ervaringen met hem heeft opgedaan. De architect zal de offerte inhoudelijk beoordelen om te zien of het aansluit op het bestek.
8. De uitvoering
Zodra de bouw van start gaat, kan de architect als directievoerder zijn waarde bewijzen. Want hoewel alles vastligt, zal iemand toch in de gaten moeten houden of de vele betrokken partijen zich wel aan de afspraken houden. Worden inderdaad de juiste materialen gebruikt? Loopt alles nog steeds volgens planning? Is er niets vergeten? Als expert en ervaringsdeskundige zal niets de architect ontgaan.
9. De oplevering
Na maanden, en vaak jaren, van voorbereiding en hard werken staat jouw droom eindelijk overeind. Reden voor een feestje, maar niet voordat alles uitvoerig is gecontroleerd. De praktijk leert dat er vrijwel altijd iets ontbreekt of niet helemaal volgens de afspraken is opgeleverd. De architect voert een inspectie uit en kan gebreken constateren en met de aannemer bespreken hoe het zo snel mogelijk wordt opgelost.
De nazorg
Na de voorlopige oplevering kun je je huis, kantoor of winkel in gebruik nemen. Eventuele gebreken worden binnen het eerste half jaar kosteloos hersteld. De architect helpt bij het afhandelen van klachten en controleert de eindafrekening van de aannemer. Zo zorgt de architect er ook ná de bouw voor dat jij zorgeloos kunt genieten van het eindresultaat.
Architectenwinkel
Grote of kleine woonwensen. Voor iedere vraag biedt de Architectenwinkel slimme, duurzame en concrete ontwerp oplossingen die leiden naar jouw droomhuis. De Architectenwinkel helpt je op weg. Dit landelijke netwerk van BNA-architecten is speciaal opgericht om mensen met (ver)bouwvragen te ondersteunen.
Title
Architect denkt verder
Bij de Architectenwinkel weten ze raad met alle vragen waar een klant mee zit, en die vragen gaan echt niet allemaal over het ontwerp. Wie zijn trappenhuis wil verplaatsen, minder energie wil verbruiken of met de gemeente spaak loopt bij de aanvraag van een vergunning, kan bij een architect terecht.
Een architect heeft veel kennis in huis over alle stappen van het (ver)bouwproces, maar denkt daarbij ook altijd verder. Hij of zij brengt niet alleen de wensen van nu in kaart, maar ook die van later.
In heel Nederland
Het aantal Architectenwinkels groeit nog steeds. Op tientallen plaatsen in het land kunnen particulieren inmiddels advies inwinnen.
Toch niet naar wens?
Title
Alle leden van de BNA zijn houden zich aan de BNA Gedragscode. Deze zijn gebaseerd zijn op de volgende hoofdregel:
De architect is gehouden de opdrachtgever onafhankelijk en deskundig in een vertrouwenspositie als adviseur terzijde te staan. De architect behartigt de belangen van de opdrachtgever naar beste weten en kunnen, in het besef niet alleen verantwoordelijk te zijn jegens de opdrachtgever, maar ook tegenover de samenleving, de omgeving en de collega’s.
Als je vindt dat een BNA-architect zich niet aan deze gedragscode houdt, kun je een klacht indienen bij het College van Toezicht van de BNA. Dit College bestaat uit ervaren architecten en onafhankelijke juristen die erop toezien dat het vak op de juiste manier wordt uitgeoefend. Mocht je het niet eens zijn met een uitspraak van het College, dan kun je in beroep gaan bij de Raad van Beroep.
Er zijn wel kosten verbonden aan het indienen van een klacht:
- BNA-leden, opdrachtgevers en leden van zusterverenigingen betalen geen administratiekosten.
- Voor anderen geldt een bijdrage van €650 bij het College van Toezicht en €350 bij de Raad van Beroep.
Als je klacht (deels) gegrond wordt verklaard, krijg je deze kosten terug.
Klachten tussen architecten onderling worden pas behandeld als zij eerst geprobeerd hebben het probleem via bemiddeling op te lossen. Een speciaal aangewezen deken kijkt dan of verdere stappen nodig zijn.
Goed aanbesteden kun je leren
Aanbestedingen zijn bedoeld om alle architecten gelijke kansen te bieden en middels faire competitie te komen tot een optimaal gebouwd resultaat. Daar kan niemand tegen zijn. Echter, in de praktijk komt daar weinig van terecht. Architecten lopen op tegen vage opdrachtbeschrijvingen, complexe juristerij, rigide eisen, buitensporige deelnamekosten en minimale transparantie en commitment vanuit de uitschrijver. Met dreigende uitputting en verschraling van de architectenbranche tot gevolg. Dat moet en kan beter. De BNA zet zich actief in om de aanbestedingspraktijk te verbeteren…
Title
Aanbestedingstafel
Oplossingsagenda
De BNA zet zich al jaren in om de zorgelijke aanbestedingssituatie te doorbreken. Via de lobby in Den Haag en Brussel verbetert stap voor stap het systeem. Maar de praktijk blijft weerbarstig. De sleutel tot verbetering van die praktijk ligt in voortdurende ketenbrede discussie en kennisdeling. Daarom organiseert de BNA periodiek bijeenkomsten met architecten, opdrachtgevers, adviseurs en andere relevante stakeholders onder de noemer van De Aanbestedingstafel.
Draagvlak en resultaat
De belangrijkste uitkomst van de Aanbestedingstafels is, naast wederzijds begrip, een breed draagvlak om de krachten te bundelen en concrete acties te initiëren om tot verbetering van de aanbestedingspraktijk te komen. Een concreet resultaat is de Richtlijn Gezonde Architectenselecties. Ook in de toekomst zal de BNA de dialoog binnen de keten stimuleren om concrete acties te initiëren en gezamenlijk uit te rollen.
KOMPAS Light
Online aanbestedingstool biedt vereenvoudiging, transparantie en lastenverlichting.
Onervaren opdrachtgevers
Architecten hebben veelvuldig te maken met onervaren opdrachtgevers. Ook bij Europese aanbestedingen is dat een probleem. Dat manifesteert zich in onduidelijke uitvragen, buitensporige eisen, juridische fouten en oplopende deelnamekosten. Niemand heeft daar baat bij. Veel geschikte architectenbureaus kunnen niet meedoen of komen niet uit de kosten en de opdrachtgever krijgt uiteindelijk vaak niet wat hij wil. Om deze opdrachtgevers behulpzaam te zijn is er KOMPAS light, een handige online applicatie die opdrachtgevers stapsgewijs een aanbestedingsleidraad helpt op te stellen. Het is het instrument om een toegankelijke en efficiënte architectenselectie op te stellen.
Verschillende procedures
KOMPAS light ‘ondersteunt’ meerdere selectieprocedures: aanbesteding van architectendiensten, prijsvraag, ontwikkelcompetitie en in de nabije toekomst ook zogenaamde design build aanbestedingen (opdrachten waarbij het ontwerp en de uitvoering als één contract wordt aanbesteed).
Breed draagvlak
KOMPAS light is een productie van Architectuur Lokaal in nauwe samenwerking met de BNA en andere partijen (Atelier Rijksbouwmeester/RVB, PIANOo, EL&I, NEPROM, VNG en NLPB). Het biedt voor alle stakeholders de nodige vereenvoudiging, transparantie en lastenverlichting, en wordt breed onderschreven door de Rijksoverheid, VNG, BNA, andere brancheorganisaties en adviseurs.
Manifest Beter Aanbesteden
Handzame spelregels voor een proportionele en effectieve aanbesteding van architectendiensten.
Noodzaak
De aanbestedingsregels zijn in de afgelopen jaren verbeterd. Helaas blijft de aanbestedingscultuur achter. Architecten lopen nog te vaak op tegen stroperige procedures, rigide eisen, onduidelijke uitvragen en buitensporige deelnamekosten bij aanbestedingen. Dat ondermijnt de vitaliteit van de branche en holt het Nederlandse architectuurklimaat uit. Fred Schoorl: ‘Alle goeie bedoelingen ten spijt leidt het Europees Aanbesteden bij architectenbureaus tot een perverse uitputtingsslag, niet tot ‘gezonde marktwerking.’ Ook opdrachtgevers worstelen met de vanuit Brussel opgelegde aanbestedingsplicht.
Twintig tips voor Beter Aanbesteden
Om het proces van aanbesteden effectiever en efficiënter te maken en daarmee ook tot een beter resultaat voor de opdrachtgever te komen, geven de BNA, VNconstructeurs, BouwregieNetwerk en Architectuur Lokaal samen met opdrachtgevers twintig aanwijzingen in het Manifest Beter Aanbesteden. Aanbesteden van architecten en constructeurs werkt beter als de opdrachtgever weet wat hij wil, de ambities realistisch zijn, de subjectieve klik met een bureau meeweegt en de aanbestedingsprocedure proportioneel en transparant is.
Download
Het Manifest Beter Aanbesteden kan hierboven gedownload worden.
Richtlijn Gezonde Architectenselecties
De ontwerpinspanning die van architecten wordt gevraagd bij aanbestedingen is vaak groot, maar wordt lang niet altijd erkend of eerlijk beloond — tijd dus voor meer bewustzijn en verantwoordelijkheid.
Title
Buitensporige tenderkosten: een gezamenlijke opgave
Aanbesteden volgens de Europese regels is voor veel opdrachtgevers en architecten een frustrerend proces. De goedbedoelde regels schieten regelmatig hun doel voorbij. Het gevolg: hoge kosten, teleurstellingen en oplopende spanningen. Vooral de vaak onevenwichtige uitvragen en de fors oplopende tenderkosten vormen een groot pijnpunt.
De BNA, ICSadviseurs en Architectuur Lokaal hebben daarom samen de Richtlijn Gezonde Architectenselecties ontwikkeld. Deze moet opdrachtgevers en architecten helpen om tot realistische, eerlijke en doordachte selectieprocedures te komen — met oog voor de werkelijke inspanning die gevraagd wordt en de kosten die dat met zich meebrengt.
Richtlijn Evenwichtige Architectenselecties
De richtlijn helpt om op een doelmatige en faire manier deelnemers te selecteren voor een architectenselectie. De richtlijn richt zich tot opdrachtgevers, adviseurs en architecten. Evenwichtige architectenselecties zijn een gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Balans
Het is slim om het aantal deelnemers aan een architectenselectie te beperken. Dat beperkt de transactiekosten en maakt het proces overzichtelijker. Daarom heeft een onderhandse selectie de voorkeur. Maar soms moet een opdracht openbaar aangekondigd worden. Dan biedt een voorselectie uitkomst. Zo’n voorselectie moet wel in balans zijn. De nieuwe richtlijn moet dit verbeteren.
Passende uitvraag
Veel opdrachtgevers hebben weinig ervaring met architectenselecties. Hoe kies je architecten voor een offerteaanvraag? Volgens de Gids Proportionaliteit moet je de geschiktheid van architecten beoordelen met kerncompetenties. Om dat doelmatig en proportioneel te doen moet je je verdiepen in de opdracht én de architectenbranche. Welke competenties zijn noodzakelijk en welke onderscheidend en hoe vertaal je dat naar respectievelijk evenwichtige eisen en selectiecriteria die de mededinging niet onredelijk beperken? De nieuwe richtlijn geeft concrete tips en voorbeelden.
Doorkijk
De transactiekosten beperken werkt het beste als architecten zich concentreren op kansrijke selecties. De richtlijn maakt inzichtelijk welke informatie verstrekt moet worden in de selectieleidraad om zo’n businesscase afweging te kunnen maken. De architecten kunnen dan de gevraagde inspanning en kosten afwegen tegen de kans van winnen en het verdienpotentieel en waarde van de opdracht. Je wil voorkomen dat architecten niet willen deelnemen of alsnog afhaken in de offertefase.” De opdrachtgever hoeft nog niet alle informatie te verstrekken in de voorselectie. Overdaad schaadt en drijft de transactiekosten op. “Vaak volstaat een beknopte doorkijk naar de offertefase, met welke inspanningen je als opdrachtgever verwacht.”
Open dialoog
Uiteindelijk moeten partijen de dialoog aangaan om voorselecties te optimaliseren. Dit veronderstelt dat architecten tijdig en onderbouwd vragen stellen. Tijdig wil zeggen op een moment dat de opdrachtgever nog iets kan met vragen. Een professionele opdrachtgever adresseert die vragen zorgvuldig en voortvarend.
Breed draagvlak
De richtlijn is een initiatief van de BNA, Architectuur Lokaal, TwynstraGudde en ZRi. De richtlijn is tot stand gekomen met input van gemeenten, het rijk, architecten, adviseurs en aannemers. Al deze partijen erkennen de noodzaak om de aanbestedingspraktijk verder te verbeteren. De richtlijn is een toegesneden verdieping van de Handreiking Nader selecteren die Bouwend Nederland in het kader van de Actieagenda Beter Aanbesteden heeft opgesteld.
Contractvorming
Bij een architectenopdracht is het belangrijk om de taken en verantwoordelijkheden duidelijk te verdelen en vast te leggen, mede vanwege de beheersbaarheid en verzekerbaarheid van risico’s…
Title
Standaardvoorwaarden
Om te komen tot een uniforme en verzekerbare contractpraktijk stelt de BNA De Nieuwe Regeling (DNR) beschikbaar. Deze standaardvoorwaarden zijn evenwichtig en doen recht aan de belangen van architect en opdrachtgever. Ze kunnen gebruikt worden voor uiteenlopende adviesopdrachten van verschillende opdrachtgevers. De standaardverzekering voor beroepsaansprakelijkheid (Raampolis DNR) van architecten is afgestemd op de DNR. De DNR kan gebruikt worden in combinatie met de Standaardtaakbeschrijving (STB). De STB is een handige tool om de inhoud van de opdracht te beschrijven.
Leveringsvoorwaarden voor consumentenopdrachten
Speciaal voor eenvoudige opdrachten van consumenten heeft de BNA De Consumentenregeling (CR) ontwikkeld. Deze voorwaarden zijn bondiger en toegankelijker voor consumenten. De CR kan ook gebruikt worden voor opdrachten andere opdrachtgevers, die nauwelijks te onderscheiden zijn van een consument. Denk aan een winkelier die zijn bedrijfsruimte wil laten verbouwen.
Inkoopvoorwaarden
Veel opdrachtgevers accepteren de DNR, al dan niet met aanpassingen. Andere opdrachtgevers hanteren eigen inkoopvoorwaarden. Tijdens de economische crisis is een wildgroei ontstaan aan zulke voorwaarden en afwijkingen van de DNR. Daarbij is het gebruikelijk geworden om zoveel mogelijk risico’s bij de architect te leggen.
Dat lijkt logisch, maar is het vaak niet. Deze praktijk leidt regelmatig tot risicoallocaties die nauwelijks beheersbaar of verzekerbaar zijn – en dat is óók niet in het belang van de opdrachtgever. Een ander knelpunt is de eis tot onvoorwaardelijke overdracht van alle intellectuele eigendomsrechten. Die raakt het verdienmodel van architectenbureaus, terwijl opdrachtgevers in de praktijk zelden alle IE-rechten nodig hebben voor de realisatie van hun project.
De BNA zet zich actief in voor een uniforme, evenwichtige en verzekerbare contractpraktijk. In gesprekken met overheden en opdrachtgevers pleiten we voor gezamenlijk gedragen – zogenaamde paritaire – voorwaarden. Dat is een proces van de lange adem. In de tussentijd ondersteunt de BNA haar leden met praktische handreikingen. Deze helpen bij het aangaan van het gesprek over onredelijke of onverzekerbare bepalingen in contracten.
Gedragscode
De BNA-leden hebben afspraken gemaakt over de wijze waarop zij het vak willen uitoefenen en over de manier waarop hun bond moet functioneren. Deze afspraken zijn vastgelegd in statuten, reglementen, richtlijnen, adviezen en gedragscodes. Ze zijn vanaf deze pagina te downloaden.