Bij een architectenopdracht is het belangrijk om de taken en verantwoordelijkheden duidelijk te verdelen en vast te leggen, mede vanwege de beheersbaarheid en verzekerbaarheid van risico’s.
Contracteren
Standaardvoorwaarden
Om te komen tot een uniforme en verzekerbare contractpraktijk stelt de BNA De Nieuwe Regeling (DNR) beschikbaar. Deze standaardvoorwaarden zijn evenwichtig en doen recht aan de belangen van architect en opdrachtgever. Ze kunnen gebruikt worden voor uiteenlopende adviesopdrachten van verschillende opdrachtgevers. De standaardverzekering voor beroepsaansprakelijkheid (Raampolis DNR) van architecten is afgestemd op de DNR. De DNR kan gebruikt worden in combinatie met de Standaardtaakbeschrijving (STB). De STB is een handige tool om de inhoud van de opdracht te beschrijven.
Leveringsvoorwaarden voor consumentenopdrachten
Speciaal voor eenvoudige opdrachten van consumenten heeft de BNA De Consumentenregeling (CR) ontwikkeld. Deze voorwaarden zijn bondiger en toegankelijker voor consumenten. De CR kan ook gebruikt worden voor opdrachten andere opdrachtgevers, die nauwelijks te onderscheiden zijn van een consument. Denk aan een winkelier die zijn bedrijfsruimte wil laten verbouwen.
Inkoopvoorwaarden
Veel opdrachtgevers accepteren de DNR, al dan niet met afwijkingen. Andere opdrachtgevers hanteren eigen inkoopvoorwaarden. Tijdens de crisis is een heuse wildgroei aan inkoopvoorwaarden en deviaties op de DNR ontstaan. De gewoonte is gegroeid om risico’s zoveel mogelijk bij de architect te leggen. Daar is de opdrachtgever echter niet altijd bij gebaat. Dat is echter niet in het belang van de opdrachtgever. Het leidt regelmatig tot nauwelijks te beheersen en te verzekeren risicoallocatie. Ook de onvoorwaardelijke overdracht van alle IE-rechten roept weerstand op. Het raakt het verdienmodel van bureaus en meestal heeft de opdrachtgever alle IE-rechten helemaal niet nodig om zijn project te kunnen realiseren. De BNA lobbyt intensief om tot een uniforme en verzekerbare contractpraktijk te komen voor architecten. De BNA voert gesprekken met overheid en opdrachtgevers om tot gezamenlijk gedragen – zogenaamde paritaire – voorwaarden te komen. Dat is een lobby van de lange adem. In de tussentijd stelt de BNA handreikingen beschikbaar, die leden ondersteunen om het gesprek met opdrachtgevers aan te gaan over onredelijke en onverzekerbare voorwaarden.