A/B/C: Gender balance, diversity & inclusion in architecture

Met steun van Creative Europe van de Europese Unie heeft de ACE (Architects' Council of Europe) de publicatie "A/B/C for genderbalance, diversity and inclusion in architecture" uitgebracht. De A/B/C is een oproep tot actie, een handboek, een manifest, een praktisch hulpmiddel voor verandering, een stem, een engagement, een tijdige gids, een tijdloze eis, een herinnering om te blijven leren, een gesprek en een destillatie van een groter verhaal.

In 2018 heeft de ACE een taskforce ‘Women in Architecture’ opgericht, met als hoofddoel het ontwikkelen van innovatieve strategieën om de genderkloof in het architectenberoep te verkleinen. De BNA is hierin vertegenwoordigd.

In 2020 ontwikkelde de taskforce een Genderbeleidsverklaring, die laat zien hoe diversiteit de waarde van ons beroep en onze gebouwde omgeving vergroot, en hoe gelijke kansen een essentieel onderdeel zijn voor een gezond architectenberoep, milieu en samenleving.

Eind 2023 heeft ACE het A/B/C handboek uitgebracht.

‘The A/B/C handbook is a toolkit specifically designed for and with the architecture profession to promote gender equality, diversity, equity and inclusion at work.’

"Als Europese architecten zijn wij toegewijd aan het bevorderen van de waarde van gendergelijkheid en een divers beroep om inclusieve werkplekken voor toekomstige generaties te bouwen. Het A/B/C-handboek is een toolkit die specifiek is ontworpen voor en met het architectenberoep om gendergelijkheid en diversiteit te bevorderen, gelijkheid en inclusie op het werk. Het biedt de kennis en de begeleiding over hoe effectief de transformatie naar meer inclusieve en verantwoordelijke organisaties en werkpraktijken kan worden bevorderd", aldus Ruth Schagemann, voorzitter van ACE.

"Nu je de A/B/C-gids voor genderevenwicht, diversiteit en inclusie in de architectuur in handen hebt, kun je meteen aan de slag"
, aldus Ursula Faix, voorzitter van de ACE-taskforce 'Women in Architecture'. “In het onderdeel ‘Acties’ staan de belangrijkste maatregelen opgesomd, ongeacht de grootte van je organisatie. In het onderdeel ‘Voordelen’ zul je zien dat het echt loont om actie te ondernemen op het gebied van genderevenwicht, diversiteit en inclusie in je organisatie. Als je geen activist bent, krijg je je ideeën van kantoren die zich al hebben gecommitteerd aan maatregelen voor genderevenwicht, diversiteit en inclusiviteit. Je kunt de interviews lezen en zien hoe de cultuur van een kantoor alles verandert.'