Als groep Noord-Hollandse architecten zijn we begin november op roadtrip geweest naar onze zuiderburen. Grote steden als Antwerpen en Brussel lieten we links liggen want we wilden juist de pareltjes in minder bekende steden en dorpen te bekijken. Iedere deelnemer had vanuit eigen inspiratie een gebouw ingebracht. Zo ontstond er een mooi palet aan opgaven in Vlaanderen: stedelijke transformaties, particuliere woningen, musea, kunstprojecten en meer.
Op de eerste dag stonden we om 9 uur al op de grote markt in Mechelen. We hadden de stad en de weg voor ons alleen, het was Allerheiligen. In Mechelen hebben we genoten van de zorgvuldige uitwerking van de projecten van dmvA (door middel van architectuur). De stedelijke inpassingen van Huis van Lorreinen en het Lorette Convent sloten wat betreft kleur en parcellering aan in de historische context met een hedendaags materiaalgebruik en detaillering.
In de namiddag kwamen we aan in Leuven. De eerste stop was de voormalige Bierbrouwerij de Hoorn. Hier heeft Office 360 de transformatie gedaan en het is nu een combinatie van kantoorruimtes, vergaderzalen en horeca waarin de verschillende attributen van het brouwproces nog zichtbaar waren. In de trouwzaal staan nog de ketels en de graansilo’s staan in de vergaderruimtes. In het café, die als nieuw stramien voor het oude gebouw is gezet, hebben we geproost op een geslaagde dag.
We startten de tweede dag bij de tentoonstelling van de Leuvense architectuurprijs. In M – Museum Leuven van Stéphane Beel volgden we de route architecturale. Een combinatie van nieuw en oudbouw. Het bracht ons op het dakterras, waar de inpassing van het complex goed zichtbaar was.
Aangekomen bij crematorium Hofheide vielen we stil. De bomenrij van het hagenlandschap camoufleerde de verticale ritmering van de cortenstalen gevel, een ontwerp van Coussée & Goris architecten. Haaks op het langgerekte volume was de entree-as vormgegeven als frame naar de boomgaard. Landschapsarchitecten RCR Arquitectes hebben om de rondgang een mooie waterpartij geïntroduceerd. De sacrale ruimtes binnen met daglicht van boven hadden een kalmerende werking op de groep. Deze ruimtes waren naar binnen gericht. Wat een mooi contrast vormde met de overdekte rondgang waar juist het landschap de hoofdrol speelde. Niet voor niets heeft dit project de provinciale architectuurprijs ‘Patrimonium voor de toekomst 2015' gewonnen.
De laatste stop voor deze dag was het transformatieproject `s Hertogenmolens van noAarchitecten. Ook hier kwamen we het materiaal cortenstaal tegen, als contrast tussen de molens uit de 16de eeuw en de nieuwbouw op de plek van de reeds ingestorte en afgebrande contouren.
Het was even schakelen in het centrum van industriestad Genk. De auto speelt hier een veel dominantere rol en de schaal en detaillering is een stuk grover. Maar het bezoek aan de C-mine maakte alle verwachtingen waar. De C staat voor een creatieve hub, waar plek is voor educatie de Luca school of arts. Maar ook voor cultuur en recreatie. Met behoud van het industriële erfgoed van het voormalige mijngebied Winterslag (gesloten in 1987) is hier een nieuwe creatieve industrie ontstaan. Dansgezelschappen treden graag op in het nieuwe theater, kunstenaar Pieter Stockerman heeft er zijn atelier en wisselende exposities en een bioscoop, maken het een interessante plek om in het weekend te vertoeven. In ons geval met een uitstekende rondleiding.
We sloten onze excursie af met twee landschappelijke projecten. De eerste was het fietspad door het water in Bokrijk. Converserend met de zwanen op ooghoogte, de prachtige herfstkleuren en wolkenluchten maakten de deelnemers volkomen ontspannen. Ware het niet dat we voor het laatste project ‘Reading between the lines’ bij Borgloon nog even moesten survivallen om dit doorzichtkerkje te bereiken. Gemaakt door twee samenwerkende kunstenaars/ architecten broers, Gijs en Arnout van Vaerenbergh. Hiervan kunnen we alleen maar zeggen, ga er heen, liefst bij zonsondergang!
Wij zijn BNA Lokaal Netwerk Noord-Holland Regionaal en organiseren elk jaar een binnen-en buitenlandexcursie. Daarnaast organiseren we netwerkbijeenkomsten in Noord-Holland over actuele thema's die ons bezighouden. BNA-architecten zijn welkom om vakkennis uit te wisselen.