Actueel / Nieuws

Je ziet dat er iets gebeurt met onze adviezen

“Hoe zorgen we ervoor dat een architect als zelfstandig ondernemer meer stevigheid krijgt? Wat maakt dat je een goede basis hebt?” Het zijn volgens ledenraadslid Hans van Daal dit soort cruciale vragen die de komende jaren beantwoord dienen te worden – en hij ziet daarin een belangrijke rol voor de BNA. “Je hebt een club nodig met meer inzicht in de branche.” En voor de ledenraad, want “door met elkaar te discussiëren krijg je samen een mening. En daardoor kracht.”

Hoe zorgen we ervoor dat een architect als zelfstandig ondernemer meer stevigheid krijgt?” Hans, die samen met Ger Warries het Haagse bureau Daal Warries Architecten vormt, ziet het om zich heen: bureaus die kwakkelen, waar het even goed mee gaat en dan weer slecht. “Ik merk dat de positie van de architect de afgelopen decennia is verzwakt. Door allerlei barrières als tenders en wetgeving. Maar ook omdat we te weinig aan tafel zaten bij de beleidsmakers. Daardoor zijn er architecten die het hoofd financieel nog maar net boven water houden. Ik vind het belangrijk dat we elkaar bevragen: wat is een gezonde architect? Wat maakt dat je een goede basis hebt? Maar ook: zijn we met z’n allen wel netjes bezig in de markt?”

Ankers in het veld

De BNA is in die aanpak essentieel, vindt Hans. “Als architecten zijn we best een kleine groep in die grote bouwwereld. Met wel een heel bijzondere, maatschappelijke en creatieve rol: wij zijn de spil tussen de bouwers en de samenleving, moeten zorgen voor een goede leefomgeving die past – wij zijn de ankers in het veld. Maar als individuele architect wordt het steeds moeilijker om eisen te stellen. Dat moet je dus collectief doen. Je hebt een club nodig met meer inzicht in de branche. Een vereniging die de positie van de architect weer versterkt en voorwaarden stelt. Die meedenkt over het ondernemerschap en de financiële situatie van ‘gezonde’ architecten. En die er mede voor zorgt dat talentvolle bureaus tot bloei kunnen komen, ook de kleinere. De BNA is die club.”

‘Je ziet dat er iets gebeurt met onze adviezen. Dat we procedures kunnen sturen, vraagstukken op de agenda weten te zetten. Dat we nee kunnen zeggen als we dat nodig vinden. En dat onze stem gehoord wordt in het bepalen van de visie, ook op langere termijn.’

Kennisdeling is essentieel

Door zijn betrokkenheid bij het Haagse netwerk BNA Knowhow was Hans al overtuigd van samenwerking. “Kennisdeling is essentieel in onze sector. En nee, daarmee beconcurreer je elkaar niet.” Dus toen hij de vacature voor de ledenraad zag, stelde hij zich verkiesbaar. “Ik kende de BNA natuurlijk, van de lezingen en de cursussen, de BNA Architectendag en de juridische bijstand. Maar in de ledenraad zit je op een heel ander niveau, raak je er nauwer bij betrokken, krijg je verantwoordelijkheid. Kijk, we hebben allemaal onze ideeën over hoe we het vak moeten uitoefenen. In de ledenraad voeren we daarover het gesprek met elkaar. Kijken we samen, ieder vanuit de eigen ervaring en situatie: waar gaan we naartoe en wat is daarvoor nodig? Dat zijn heel fundamentele, interessante en leuke gesprekken. En essentieel, want door met elkaar te discussiëren krijg je samen een mening. En daardoor kracht.”

Dat die kracht daadwerkelijk van invloed is op de besluitvorming binnen de BNA, heeft Hans ervaren. “Je ziet dat er iets gebeurt met onze adviezen. Dat we procedures kunnen sturen, vraagstukken op de agenda weten te zetten. Dat we nee kunnen zeggen als we dat nodig vinden. En dat onze stem gehoord wordt in het bepalen van de visie, ook op langere termijn. Natuurlijk verandert niet alles ineens, maar je merkt dat je als ledenraad samen zaken in gang kunt zetten. Het gesprek over hoe architecten als zelfstandig ondernemers meer stevigheid kunnen krijgen bijvoorbeeld.”