BNA live: in gesprek met regio Noord

Op 2 juni kwamen ruim 20 leden van BNA-bureaus en van Lokale Netwerken uit de provincies Drenthe, Groningen en Friesland online bij elkaar om samen, en met de voorzitter, directeur en medewerkers van BNA actuele initiatieven in de regio te bespreken.

Architectenwinkels: acquisitie particuliere opdrachtgevers
Alies Koree en Kees Kat gaven aan waarom ze zijn aangesloten bij de Architectenwinkel, waarvan er nu 17 zijn in Nederland. Hun winkel is gevestigd aan een drukke winkelstraat in Sneek. Het geeft een heel laagdrempelige toegang: er lopen geregeld mensen naar binnen. De Architectenwinkels die er nu zijn, zijn heel divers. Zo heb je de mogelijkheid om deze vanuit meerdere bureaus bij toerbeurt te bemannen. Het levert in ieder geval positieve reacties op, die soms leiden tot een opdracht.

Pleidooi voor ruimtelijke kwaliteit

Paul van Bussel (De Unie architecten) ging in op het belang van de waarde van de ruimtelijke kwaliteit. Deze raakt vaak ondergesneeuwd in de agenda’s van opdrachtgevers, zoals gemeentes en provincies. Lastig is dat zaken als schoonheid en kwaliteit, maar ook de bijdrage aan maatschappelijke thema’s als – bijvoorbeeld - vergrijzing en vereenzaming, niet goed kwantificeerbaar zijn. Bovendien wordt de impact van juist die waarden bepaald aan het begin van het proces, en dat is een moeilijk moment. Vraag is hoe we als architecten onze opdrachtgevers kunnen helpen, Paul deed een oproep om dit gezamenlijk te doen.

Het pleidooi van Paul van Bussel werd herkend, onder andere door BNA-voorzitter Francesco Veenstra, die aangaf da dit punt permanent op de agenda moet staan. Hij had zijn afgelopen periode als voorzitter gemerkt dat we als architecten vaak worden gezien als “het geweten” van het proces: “Wij moeten ervoor zorgen dat er voldoende eindkwaliteit wordt gerealiseerd. Los van de vraag of dat terecht is, zet de BNA zich ervoor in dat bureaus daartoe ook in staat zijn, dus dat hiervoor de juiste condities worden geschapen.”

Naast de discussie over verschillende manieren en voordelen van onderlinge samenwerking en de ruimtelijke kwaliteit en de rol van de architect, was in een aparte sessie aandacht voor de WKB. Hier werd doorgesproken over de rol van de architect in de kwaliteitsborging.