BNA live: in gesprek met regio Oost

Op 26 mei hebben ruim 20 leden van Lokale Netwerken uit de provincies Flevoland, Overijssel en Gelderland met elkaar, en met de voorzitter, directeur en medewerkers van BNA van gedachten gewisseld over actuele initiatieven in de regio.

Actief verbinden
Martin Huiskes (LKSVDD) van Netwerk Oosting trapte af. Het netwerk zoekt nadrukkelijk verbinding met de aanpalende disciplines als stedenbouwkunde en landschapsarchitectuur. Ook de samenwerking met Architectuurcentrum Twente, o.m. via het Oosting magazine, kreeg aandacht. Het netwerk organiseert thematische bijeenkomsten, maar bijvoorbeeld ook recent een ontwerpwedstrijd.

Marcia Mulder, Architectenbureau 52Noord, van netwerk NETSTED (stedendriehoek Zutphen-Apeldoorn-Deventer) lichtte o.m. de samenwerking toe met Architectuurcentrum Rondeel. De nadruk ligt op excursies. Het netwerk nodigde nieuwe bureaus uit om mee te doen. Het netwerk Gelre werd vertegenwoordigd door Johan Blokland (OpZoom architecten). Het netwerk richt zich o.m. op contacten met gemeentes en (andere) opdrachtgevers, en ook op aansluiting bij de lokale architectuurcentra. Hij riep andere bureaus op om aan te sluiten.

Vanuit Zwolle ging Gerjan van der Werf (Buro Stedenbouw) tenslotte in op het actieve Zwolse architectennetwerk CoZA en Zwols Architectuur Platform (ZAP), waar een flinke lijst bureaus in participeert. Hij lichtte de verbinding met andere instellingen toe, maar ook die met de gemeente. Een van de redenen voor het samen optrekken was dat de gemeente nauwelijks beroep deed op de Zwolse architecten voor de eigen opdrachten. De samenwerking op dit vlak met de gemeente is echt verbeterd.

De deelnemers gingen vervolgens uitgebreider in op de rol van architecten in de Wkb en bespraken in een aanvullende sessie ook het thema ”wonen en leven in het buitengebied”, onder leiding van Martin Huiskes.

Meerwaarde netwerk
Uit de afrondende discussie kwam naar voren dat de meerwaarde van een netwerk is dat je elkaar makkelijk weet te vinden en dat je ook zorgt voor bekendheid bij andere stakeholders. Het structureel organiseren van allerlei activiteiten is in de praktijk wel lastig. Dat kan vaak wel met externe ondersteuning. Waar in delen van de oostelijke provincies tot recent sprake was van een krimpvoorspelling, is dit nu echt veranderd: er liggen overal kansen voor groei.

Francesco Veenstra was getroffen door het enthousiasme en gedrevenheid van de deelnemers. Ook de diversiteit viel hem op:

"Er zijn allerlei manieren om gezamenlijk stappen te zetten en ook om van elkaar te leren. Samenwerking in netwerken heeft echt zin, met collega-bureaus, maar ook met andere bedrijven en instellingen. De BNA ondersteunt dit." Tenslotte zag hij ook dit: "Verbinding via een lokaal Netwerk draagt bij aan je eigen acquisitie, en is dus ook een zinnige investering."

BNA live OOST
BNA live OOST

Netwerk Oosting vatte BNA live treffend samen: 'Vanmiddag hebben we onze activiteiten gedeeld met het netwerk van de BNA in regio Oost. Met Francesco Veenstra en Fred Schoorl als moderators gingen we met elkaar in gesprek over ons vak, de toegevoegde waarde die we bieden en de toekomstige rol die we in het nieuwe normaal kunnen en moeten gaan vervullen om via integrale ontwerpen tot het beste resultaat te komen. Genoeg input opgedaan voor mooie nieuwe projecten!'