BNA live OOST Netwerk Oosting uitgelicht

Op 26 mei vindt de eerste van de drie BNA live sessies plaats waarbij de in de regio actieve BNA-netwerken en -initiatieven met elkaar in gesprek gaan, samen met voorzitter Francesco Veenstra, directeur Fred Schoorl en BNA-teamleden. Martin Huiskes, architect bij lksvdd vertelt in dit blog over de drijfveren, activiteiten en doelen van Netwerk Oosting dat actief is in de regio OOST.

Oosting en de samenwerkingen
BNA Oosting is nu drie jaar actief in het verbinden van kennis tussen haar leden, maar ook in de cross-over met andere branches. Hoewel ten dele voortgekomen uit de BNA Kring Twente hebben we inmiddels wel ervaren dat we BNA Oosting weer vanaf de basis hebben opgebouwd, en met een bredere focus. Dat doen we nadrukkelijk op basis van de synergetische methode van netwerken: we zijn doelbewust op zoek naar actuele onderwerpen buiten ons directe, dagelijkse werkgebied en die aanleiding zijn tot activiteiten waarin we andere disciplines dan stedenbouw, architectuur, interieur en landschapsarchitectuur of collega’s uit andere regio’s moeten betrekken. Daarmee dagen we ons zelf en onze leden uit om ons vakgebied te verbreden en tegelijkertijd onze creativiteit zo mogelijk in andere vakgebieden toe te passen. En uiteindelijk onze netwerken te verbreden. Met wederzijds effect en resultaat voor alle betrokkenen.

In de afgelopen 3 jaren hebben we inmiddels de volgende thematische activiteiten georganiseerd:

  • Randland
    Een programma van diverse vormen van kennisdeling over de verschillen en overeenkomsten in de werkpraktijk tussen de Randstad en de rest van Nederland. De ‘output’ waren een eerste publicatie van ‘OOSTING’, een seminar en workshop in Zutphen en Kennissessie in Deventer onder leiding van Pi de Bruin. Tijdens deze sessie kwamen 3 architecten van 3 verschillende generaties en geografische werklocaties hierover aan het woord. Aan de hand van hun projecten maar ook (juist) vanuit het persoonlijk perspectief ten aanzien van het belang van de werklocatie: is de Randstad (nog steeds) de meer kansrijkere regio t.o.v. het Randland als het aankomt op interessante ontwerpopgaven of is dit een (self fulfilling) vooroordeel?
  • Groenwassen
    Een kennissessie met meerdere vakgenoten op het thema ‘Groenwassen’, op het niveau van de stad met een tweede publicatie van ‘OOSTING’. De sessie en een debat vonden plaats bij Woningcorporatie deltaWonen in Zwolle.
  • Waterwaarde
    Een breed programma, bestaande uit meerdere onderdelen waarbij BNA Lokaal netwerk Oosting onderdeel was met een ‘challenge’ voor ontwerpend onderzoek door interdisciplinaire teams rondom de klimaatverandering. De uitdaging was specifiek toegespitst op de rol van water in de openbare ruimte. De eindpresentatie van de indrukwekkende voorstellen heeft vorige maand plaatsgevonden op de universiteit Twente. Er zullen nog enkele publieke activiteiten volgen waarin de resultaten verder onder de aandacht worden gebracht. Bij deze activiteit heeft BNA Lokaal netwerk Oosting heel nadrukkelijk samengewerkt met een aantal (semi)overheidsinstellingen die ook de financiering substantieel hebben gerealiseerd.
    Leer meer over het project Ruimte voor Water

Brede aansluiting in naastliggende regio's
In dezelfde gedachte, om grens overstijgend te werken, proberen we ook nadrukkelijk BNA Lokaal Netwerk Oosting niet een Twents onderonsje te laten zijn en zoeken we aansluiting met naastliggende regio’s. Met Duitsland zijn daar de eerste contacten al voor gelegd. De ervaring om de activiteiten te organiseren groeit, zoals ook de output. Er is al veel geleerd en hopelijk is de zichtbaarheid van BNA Oosting toegenomen; iets dat inmiddels eens geïnventariseerd zou moeten worden.

‘Verder horen we graag de ervaringen van andere netwerken: welke activiteiten en thema’s zijn georganiseerd en welke zijn succesvol gebleken, hoe is de bereidheid van derden om deel te nemen en/of bij te dragen, hoe worden de activiteiten georganiseerd?’

BNA lokaal Netwerk Oosting wordt geleid door Martin Huiskes, Gerwin Tornij, Erik Workel en regelmatig met organisatorische ondersteuning van Carmen Oude Wesselink.

Ben je ook aanwezig bij BNA live OOST op 26 mei van 15:30 - 17:30 uur?
In de BNA live OOST gaan we in gesprek met leden uit de provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel. Martin Huiskes (lksvdd) van het BNA lokale netwerk Oosting, Marcia Mulder (Architectenbureau 52Noord) van Lokaal Netwerk Nested, Johan Blokland (opZoom architecten bv) van Lokaal Netwerk Gelre en Gert-Jan van der Werf, namens de samenwerking van de Zwolse architecten Lokaal netwerk CoZA / ZAP (Zwols Architectuur Platform), leveren een bijdrage en gaan met leden uit de regio op zoek naar nieuwe verbindingen en samenwerkingen.

Vervolgsessies BNA live

BNA live NOORD, woensdag 2 juni

BNA live ZUID, woensdag 9 juni