BNA Lokaal Netwerk Oosting partner in programma Waterwaarde

In een samenwerkingsverband van bouw- en watergerelateerde organisaties is het onderwerp ‘Waterwaarde’ door BNA Lokaal Oosting opgepakt als leidmotief voor een programma van activiteiten dat samen met diverse partners wordt uitgevoerd in 2020/2021. Het omvat een aantal (Corona-proof) activiteiten om partijen samen te brengen, bestaande oplossingsrichtingen te inventariseren en te versterken én nieuwe, inspirerende oplossingsrichtingen voor ruimtelijk geïntegreerd waterbeheer te ontdekken.

‘Ruimte voor water’ daagt uit om anders te ontwerpen
Vanaf begin november gaat de Ontwerp-challenge ‘Ruimte voor water’ van start: een integraal, ontwerpend onderzoek, gericht op ruimtelijke ontwerpers, waterschappers, studenten en experts, maar met een uitkomst/presentatie gericht op een breed publiek. In deze opgave, waarbij de nadruk ligt op de stedenbouwkundige en landschappelijke schaal, wordt gezocht naar een aanpak om wateropgaves in de toekomst te benutten bij het verbeteren van (leef-) omgevingskwaliteit.

Voor deze opgaven worden multidisciplinaire teams uitgedaagd om opgaven op te pakken en te vertalen naar een ontwerpvoorstel, vergelijkbaar met de BNA ontwerpstudie ‘De adaptieve dijk’ uit 2016. Het idee is om elk team een concrete opgave en locatie (‘casestudy’) te geven die vanuit de waterautoriteiten (waterschappen, provincie) of vastgoedautoriteiten (woningcorporaties, gemeenten, (gebieds-)ontwikkelaars) worden aangedragen en van de nodige informatie en context worden voorzien. Alle informatie, programma van eisen, de tijdsplanning en mogelijkheid voor inschrijven zal begin november beschikbaar komen.