BNA presenteert Witboek voor Aardbevingsgebied

Architecten helpen Groningse bewoners

Om Groningse bewoners en opdrachtgevers te helpen heeft de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) samen met haar Groningse leden een online Witboek en Architectenpool Groningen opgezet. Het Witboek en een bijbehorende architectenpool moet helpen bij de door de BNA bepleitte integrale aanpak voor veiligheid, kwaliteit en leefbaarheid.

Bij de presentatie vandaag aan een groep bewoners in Groningen en op het ministerie van EZK – in aanwezigheid van directeur-generaal Anita Wouters en voorzitter van De Bouwagenda Bernard Wientjes, is het digitale witboek onthuld. Dat moet Groningers helpen bij een hoogwaardige en duurzame aanpak van hun bouwopgaven.

Witboek Groningen: wel geslaagde bouwprojecten
Met het witboek willen we laten zien dat architecten en ruimtelijke ontwerpers als geen ander in staat zijn om de bouwopgave en ruimtelijke opgaven die voortvloeien uit de aardbevingen in Groningen goed en deskundig aan te pakken. Voorbij de scheur, vanuit een integrale aanpak waarin veiligheid, toekomstperspectief en ruimtelijke kwaliteit in samenhang worden bekeken. Het witboek telt inmiddels 49 projecten, waarbij het merendeel is ontwikkeld in samenspraak met bewoners.

Architectenpool: speciaal voor Groningse bewoners
De Architectenpool is een service voor bewoners en organisaties die een architect in de arm willen nemen. Tal van architecten en ruimtelijke ontwerpers met verstand van het bevingsgebied staan klaar voor Groningers die zich willen laten bijstaan bij het versterken van hun woning of een groot nieuwbouwproject aardbevingsbestendig willen laten bouwen.

BNA-directeur Fred Schoorl vindt het mooi om te zien dat architecten massaal meedoen aan zowel Witboek als Architectenpool. “Dit gaat om mensen die in Groningen een toekomst willen hebben, zowel sociaal, fysiek als economisch. Dat is een breder speelveld dan de schaal van Richter aangeeft.”

Zowel Witboek als Architectenpool zullen geregeld geüpdate worden.