Actueel / Nieuws

BNA steunt Uitvoeringsagenda Wonen

Nederland kampt met een woningcrisis. ‘Om het enorme woningtekort in te lopen, zijn regie en forse investeringen van de rijksoverheid nodig', aldus een brede coalitie van partijen betrokken bij de woningbouw. Tijdens de landelijke Woontop op 29 februari in Den Haag, onderstreept BNA haar steun voor de Uitvoeringsagenda Wonen en zet zich actief in om deze uitdaging gezamenlijk en met urgentie aan te pakken.

In het licht van de groeiende onbetaalbaarheid en onbereikbaarheid van woningen voor velen, waaronder starters, senioren en zorgbehoevenden, erkent de BNA het belang van een brede coalitie van partijen. Deze coalitie, bestaande uit onder meer Aedes, Bouwend Nederland en NEPROM, pleit voor de realisatie van 100.000 woningen, waarvan een significant deel in de sociale sector en voor middeninkomens. 

De BNA benadrukt de noodzaak van praktische en financiële ondersteuning vanuit het Rijk, variërend van drie tot vijf miljard euro per jaar, om zowel de woningbouw te stimuleren als te investeren in infrastructuur, natuurbehoud en klimaatadaptieve maatregelen in en rond nieuwe woongebieden.

Bestaande bouwvoorraad en transformatie
"De uitdagingen waar we voor staan, vereisen een ongekend niveau van samenwerking in de bouwkolom", zegt Jeroen de Willigen, voorzitter van de BNA. "We moeten niet alleen sneller en kosteneffectiever bouwen, maar ook met een blik op duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Dit vraagt om een slimme inzet van ruimtelijk ontwerp, waarbij stadsbouwmeesters en Provinciale Adviseurs Ruimtelijke Kwaliteit een sleutelrol spelen. We pleiten voor een innovatieve aanpak om de huidige woningbouwcrisis aan te pakken. Dit kan door de bestaande bouwvoorraad en binnenstedelijke gebieden optimaal te benutten en houdt in dat we ons moeten richten op het transformeren van geschikte gebouwen binnen de stadsgrenzen naar woningen. Hierdoor kunnen we de beschikbare ruimte efficiënter gebruiken en komen we sneller tot resultaten.”

De Uitvoeringsagenda Wonen, ondertekend door toonaangevende organisaties zoals VNG, Vereniging Eigen Huis en de Woonbond, markeert een belangrijke stap in de richting van een oplossing voor het woningvraagstuk. De BNA, als spreekbuis en vertegenwoordiger van de ruimtelijke ontwerpers, speelt hierbij een belangrijke rol in het bevorderen van kwalitatieve, innovatieve en duurzame ontwerpen, cruciaal voor het creëren van leefbare, betaalbare en aantrekkelijke woonomgevingen. 

Ondertekenaars Uitvoeringsagenda Wonen
De Uitvoeringsagenda Wonen is ondertekend door Aedes, Bouwend Nederland, G40, IPO, IVBN, NEPROM, NVM, VNG, Vereniging Eigen Huis, Vastgoed Belang, WoningBouwersNL en de Woonbond. De BNA draagt bij als partner op het gebied van ruimtelijk ontwerpen wat essentieel is voor het realiseren van leefbare, betaalbare en aantrekkelijke woonomgevingen.