Actueel / Nieuws

BNA-voorzitter op MKB Jaarcongres: “Blijf investeren in ontwerpkwaliteit, juist nu!”

Op dinsdag 22 november zat BNA-voorzitter Jolijn Valk met minister-president Mark Rutte aan tafel tijdens het MKB-Jaarcongres in het Amare theater in Den Haag. De boodschap: investeer in ontwerpkwaliteit en betrek ontwerpers van begin tot eind bij alle opgaven en transities. Daarnaast zaten Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en de voorzitter Koninklijke Nederlandse Slagers Koos van Essen aan tafel onder leiding van Harm Edens.

Investeren in ontwerpkwaliteit
Jolijn riep op om ontwerpers van begin tot eind te betrekken bij alle opgaven en transities, waaronder voldoende duurzame en betaalbare woningen. “Ontwerpers kunnen en moeten de overheid en marktpartijen juist in tijden van crises helpen om effectief op de lange termijn en vanuit de integraliteit te sturen. Belangrijk is om overheden hier ook op te wijzen. Hiermee verbeteren we het leef- en ondernemersklimaat voor onszelf en toekomstige generaties.”

Noodzaak creatief ondernemerschap

Het MKB-Jaarcongres stond in het teken van “veerkracht”. Centrale vraag was hoe MKB-bedrijven in en na zo’n ongewoon jaar als dit een positieve bijdrage blijven leveren aan de samenleving. Daarbij ging Jolijn in op hoe architectenbureaus anticiperen op alle veranderingen die nu en komende jaren op ons afkomen. “De noodzaak van pro-actief, creatief ondernemerschap van bureaus in samenwerking met andere partijen wordt alleen maar groter. Aandacht voor ons ondernemerschap is gewenst, zeker nu de opdrachten afnemen en prijzen stijgen. ”

Uitvoeringskracht moet omhoog

Daarvoor moet de lokale uitvoeringskracht bij gemeenten omhoog. Niet meer zeggen wat er niet kan, maar wat er – binnen alle financiële en alle andere relevante randvoorwaarden – middels, nieuwe slimme oplossingen wél kan! We moeten het samen doen. “Goed nadenken over voor wie, waar en hoe je bouwt. Zowel binnen de bestaande gebouwde omgeving als bij nieuwbouw. Zo lossen we met elkaar concrete vraagstukken op in plaats van te komen tot stilstand.”

Jolijn eindigde met een betoog dat de gebouwde omgeving van iedereen is, dus dat het in ieders belang is dat architecten en ruimtelijk ontwerpers een belangrijke en stevige positie hebben in de maatschappij. Aan de hand van een persoonlijk voorbeeld oogstte de BNA-voorzitter een spontaan applaus van de zaal.