BNA zet hoog in op Veiligheidsladder

Grote opdrachtgevers en bouwbedrijven, verenigd in de Governance Code Veiligheid in de Bouw, verplichten vanaf 1 januari 2022 architectenbureaus tot een Veiligheidsladder-certificaat.

Werk aan de winkel dus voor de architectenbranche. De BNA neemt hierin nu het voortouw door een template te ontwikkelen voor architectenbureaus die zich laten certificeren voor de Veiligheidsladder (SCL). De reden hiervoor is dat de BNA veel signalen heeft gekregen van haar leden dat de bestaande hulpmiddelen voor certificering niet aansluiten op de praktijk van architectenbureaus.

Een kernteam van vijf BNA-architectenbureaus start deze week een serie werksessies, samen met een veiligheidsexpert, om branchespecifieke hulpmiddelen te ontwikkelen. Daarmee kunnen architectenbureaus aantonen op welke trede van de veiligheidsladder zij staan. Deze hulpmiddelen zijn naar verwachting eind maart 2022 gereed.

Architectenbranche: hogere veiligheidsscore straks mogelijk

Door dit op brancheniveau te organiseren schept de BNA de voorwaarden voor bureaus om zich op een hogere trede te kunnen certificeren dan de verplichte trede 2. Hiermee zet de BNA de wissels voor het verbeteren van het lerende vermogen van de bouwsector op het gebied van veiligheid.