De ILS Configurator

In een informatieleveringsspecificatie (ILS) leg je vast welke bouwwerkinformatie door wie wordt aangeleverd, waar de informatie te vinden is en wanneer het beschikbaar is. Het opstellen en beoordelen van een ILS is nu vaak een ingewikkeld en tijdrovend proces... Maar dat gaat veranderen!

Er wordt gewerkt aan een ILS Configurator: een online hulpmiddel om snel en eenvoudig tot een optimale samenstelling van een ILS te komen op basis van actuele richtlijnen en standaarden. Het ontwikkelproject wordt uitgevoerd onder de vlag van BIM Loket en is aangemerkt als versnellingsproject bij digiGO. De BNA is een belangrijke stakeholder en steunt het initiatief.

De ILS Configurator wordt ontwikkeld voor en door iedereen die bouwwerkinformatie uitvraagt of aanlevert. Sommige partijen hebben zelfs beide petten op: die van informatie uitvragende én aanleverende partij. Met de ILS Configurator kunnen alle partijen straks online eenvoudig een ILS opstellen, beoordelen, hergebruiken en doorzetten.

Wat betekent de ILS Configurator voor architecten?
Er zijn verschillende scenario’s mogelijk waarin een architect zowel een rol kan spelen als informatie vragende partij, of informatie leverende partij. Hieronder schetsen we het gebruikersscenario van de ILS Configurator wanneer een architect namens een opdrachtgever een ILS uitvraagt aan een constructeur.

Ben je enthousiast over het feit dat er een ILS Configurator ontwikkeld wordt? Laat dan een reactie achter op de LinkedIn-pagina.

Meedenken in de ontwikkeling van de ILS Configurator?
Een club van 118 meedenkers (waaronder slechts 10 architectenbureaus) uit verschillende hoeken van de gebouwde omgeving denkt elke twee weken mee in de ontwikkeling van de ILS Configurator. De meedenkers geven richten aan de functionaliteiten en de inhoud van de ILS Configurator. Op die manier zorgen we er samen voor dat de ILS Configurator straks naadloos aansluit op de verschillende werkwijzen in de sector. Ook meedenken? Dat kan! Meld je dan hier aan.