Derde corona-steunpakket per 1 oktober

De regering verlengt de belangrijkste steunregelingen voor bedrijven. Het 3e steunpakket gaat in op 1 oktober. Bureaus kunnen tot de zomer van 2021 steun aanvragen om door de coronacrisis te komen. Er gelden daarbij nieuwe voorwaarden. “We zijn blij dat het kabinet oor heeft gehad voor onze oproep om voor laat-cyclische branches als de bouw de regeling te verlengen. Daarmee voldoen we aan de oproep van onze leden, die vrezen voor een latere schokgolf.”, aldus directeur Fred Schoorl, die intensief betrokken was vanuit het hoofdbestuur van MKB-Nederland.

Impact verschilt

De coronamaatregelen hebben ook impact op architectenbureaus. Maar de verschillen tussen bureaus zijn al naar gelang het soort opdrachtgevers en projecten groot. De architectenbranche is in tegenstelling tot de financiële crisis vanaf 2008 vooralsnog relatief beperkt geraakt.

Beperkte aanvraag steun

Bijna 80% van de bureaus geeft aan geen gebruik te maken van de steunmaatregelen. Ongeveer 17% van de bureaus met werknemers maakt gebruik van de Noodmaatregel Overbrugging ten behoeve van behoud van Werkgelegenheid (NOW) regeling, 20% heeft uitstel van belastingbetaling aangevraagd en 11% van de eenmansbureaus heeft aanspraak gemaakt maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). Dat blijkt uit de BNA corona quickscan van juni jl.

Zorgen voor de langere termijn

BNA directeur Fred Schoorl: “Uit onze quickscan van juni bleek dat architectenbureaus gelukkig iets optimistischer waren dan tijdens het begin van de lockdown, maar wel bezorgd blijven over het wegvallen en uitblijven van nieuwe opdrachten op langere termijn. Daarom hebben we ons met MKB Nederland en VNO-NCW ingespannen voor een verlenging van het steunpakket. De architectenbranche is net als de bouw immers laat-cyclisch en conjunctuurgevoelig. Om de vinger goed aan de pols te houden, komen we in oktober met een derde corona quickscan onder onze leden.”

Helpdesk

Bureaus kunnen met vragen over de verschillende corona steunmaatregelen terecht bij de Helpdesk van de Stichting Fonds Architectenbureaus (SFA). De SFA is opgericht door BNA en de vakbonden FNV, CNV en De Unie. De SFA informeert en helpt werkgevers en werknemers van architectenbureaus bij vragen over arbeidsvoorwaarden, -markt en -omstandigheden.