Position Paper: de grootste kansen op gebied van digitalisering

Digitalisering of digitale transformatie is een breed begrip. Eigenlijk wordt elk deel van de maatschappij in steeds grotere mate gedigitaliseerd, en hetzelfde zien we gebeuren in de werkprocessen van architectenbureaus.

Roger Tan, voorzitter van het BIM-loket, heeft voor de BNA een Position Paper digitalisering architectenbranche opgesteld. Hierin worden de grootste kansen op het gebied van digitalisering van de architectenbranche in de komende jaren benoemd en wat dit betekent voor de dagelijkse architectenpraktijk. Hoe kunnen we hier samen met andere disciplines in de ontwerp- en bouwsector concrete afspraken over kunnen maken?

De BNA neemt hiermee duidelijk positie in t.a.v. de rol die architecten nu en in de toekomst spelen en willen spelen in het ontwerp, bouw en beheerproces, in een veranderende sector en samenleving als gevolg van steeds verdergaande digitalisering.

Het is in dit paper niet de bedoeling alle aspecten en kansen hierin mee te nemen, maar wel duidelijk stelling te nemen. Het geeft inzicht in waar de architectenbranche volgens de BNA het sterkst op in zou moeten zetten op het gebied van digitalisering. En geeft daarbij een aantal mogelijke verdienmodellen.

We kijken daarbij de volgende onderwerpen in het werkveld van de architect:

  • De positie van de architect in de ontwerp-, bouw- en assetmanagement waardeketen.
  • De voor architecten meest kansrijke trends in digitalisering, leidende tot een aantal digitale perspectieven voor de dagelijkse architectenpraktijk
  • Nieuwe verdienmodellen voor architecten gebaseerd op deze digitale perspectieven.

En we laten ook een aantal aspecten nadrukkelijk buiten beschouwing, zoals kantoorautomatisering, digitalisering van projectadministratie, financiële administratie en HR-processen.

Dit paper sluit aan op het onderzoek Digitale Transformatie in de Architectenbranche d.d. 16 februari 2021, wat een goed beeld geeft van de huidige stand van zaken rond digitalisering in de branche. Dit document is input voor de grote digitaliseringsinitiatieven die nu in de sector spelen zoals digiGO, Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving en verschillende digitaliseringsinitiatieven die plaatsvinden onder de vlag van het BIM Loket.