Actueel / Nieuws

Finalisten Next Step Program editie 5 bekend

Uit de Next Step Ahead Group – zeven eerder genomineerde bureaus – heeft de vakjury drie finalisten gekozen voor het Next Step Program. Wij feliciteren: Groothuijse de Boer architecten, Studio BLAD, en Studio Spacious.

Juryvoorzitter Oana Bogdan (&bogdan): ‘De jury waardeert de inzet van BNA en Synchroon om, via het Next Step Program, samen te bouwen aan een kwalitatieve bouwcultuur in Nederland door jonge ontwerpers te ondersteunen en het debat te stimuleren over de toekomst van Nederland in de context van de klimaatcrisis, het verlies aan biodiversiteit en de uitputting van hulpbronnen. Reflectie op deze thema's was sterk aanwezig in het werk en de presentatie van de drie finalisten, die verschillende aspecten van het vakgebied vertegenwoordigen.’

3 kanshebbers voor de Next Step Award

De drie finalisten dingen mee naar de Next Step Award: 10.000 euro en mogelijk een opdracht van Synchroon. Woensdag 18 september 2024 wordt de winnaar bekend gemaakt op het kantoor van Synchroon in Utrecht.

Jury-motivatie

De uitdaging voor de mensheid in de 21e eeuw is te voorzien in de behoeften van allen binnen de draagkracht van onze planeet. Architectuur speelt hierin een cruciale rol, door het evenwicht tussen mens en ecosysteem te bevorderen, en door biodiversiteitsverlies en klimaatverandering tegen te gaan. Bouwen is daarnaast een culturele daad die ruimte schept voor cultuur. Dit is vandaag de dag in Nederland belangrijker dan ooit.

De reflectie over de Nederlandse kwaliteitsvolle bouwcultuur en de langetermijnvisie voor een toekomstbestendige stad die de behoeften van mens en natuur samenbrengt, was sterk aanwezig in het werk en de presentatie van de zeven geselecteerde bureaus. De denk- en ontwerpkracht van deze bureaus en hun zoektocht naar maatschappelijke relevantie via verschillende architectonische middelen, was goed te zien.

De jury heeft uiteindelijk drie teams gekozen die verschillende aspecten van het vakgebied vertegenwoordigen: Groothuijse de Boer architecten, Studio BLAD, en Studio Spacious. Alle drie nemen initiatief in bredere zin van het vak en hebben de potentie om zich verder te ontwikkelen binnen hun eigen visie.

  • Groothuijse de Boer architecten hebben een heldere toekomstvisie en zien hun rol als ontwerpers en procesbegeleiders in de brede zin van het vak. Ze bouwen bewust een rijke bureaucultuur. In hun werk combineren zij onderwijs en onderzoek met ontwerpkracht. Het resultaat is hoogwaardige architectuur, maar ook een waardevolle bijdrage aan het maatschappelijke debat. De jury vindt ze klaar voor de volgende stap om hun studio verder te ontwikkelen.

  • Studio BLAD begrijpen de waarde van landschap voor de gebouwde omgeving en onderzoeken, ontwerpen en voeren dit uit met oog voor beleving en ecologische impact. Ze positioneren zich als partner van de architect en uitvoerder om de noodzaak voor binnenstedelijke vergroening op zorgvuldige en uitvoerbare wijze te realiseren. Hun vergroening van de fysieke omgeving en denkwijze van anderen werd sterk gewaardeerd door de jury.

  • Studio Spacious heeft een duidelijke rol voor zichzelf gedefinieerd binnen middelgrote en kleinschalige woningbouwopgaves. Ze onderzoeken de sociale impact van architecturale ingrepen op bewoners en gebruikers en hebben een sterke visie op de rol van de architect in verdichting en woningtypologieën. De jury waardeert hun toewijding aan deze belangrijke opgaves en ziet veel potentie in de sterke basis die zij in hun ambities en in hun bureau hebben opgebouwd.
Studio Spacious
Studio Spacious
Groothuijse de Boer architecten
Groothuijse de Boer architecten
Studio BLAD
Studio BLAD

Juryteam

De jury bestaat uit Anne Geenen (winnaar NSP 4, Site Practice), Oana Bogdan (&bogdan, jury-voorzitter), Steven Delva (DELVA Landscape Architecture Urbanism), Saartje van der Made (Benthem Crouwel Architects) en Uri Gilad (Office Winhov). Ook BNA-directeur Anne Schroën en Synchroon-directeur Tobias Verhoeven zijn als initiatiefnemers betrokken, al hebben zij geen stemrecht.

Over Next Step Program

Next Step Program is een initiatief van BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus) en Synchroon. Missie: jonge architectenbureaus die excelleren in zowel ondernemerschap als architectuur, de mogelijkheid bieden zich versneld verder te ontwikkelen.Het programma biedt deelnemers – die hebben ingezonden met een recent gerealiseerd project – deelname aan masterclasses (onder meer ondernemerschap en opdrachtgeverschap) en matchmaking met toonaangevende partijen in de branche. Deelname aan het programma betekent dat bureaus zo een professionaliseringsslag kunnen maken hen een stap verder brengt.Gedurende het programma kiest een vakjury 7 genomineerden die verder mogen met het exclusieve programmadeel en meedingen naar de Next Step Award: 10.000 euro en mogelijk een opdracht van Synchroon. Uit deze genomineerde Next Step Ahead Group kiest de jury, 3 Next Step finalisten. De jury kijkt niet alleen naar architectonisch talent maar ook naar onderscheidend ondernemerschap.