Actueel / Nieuws

Groothuijse de Boer Architecten wint Next Step Award 2024

In het onlangs geopende restaurant De Hondekop in Wisselspoor Utrecht, werd de winnaar van de vijfde editie van de Next Step Award bekendgemaakt. Wij feliciteren Groothuijse de Boer architecten uit Amsterdam! Het jonge bureau dat wordt geleid door Tjerk de Boer en Benjamin Groothuijse, scoorde het hoogst bij de vakjury.

‘De jury waardeert de heldere toekomstvisie van Groothuijse de Boer architecten en hun brede invulling van de rol als ontwerpers en procesbegeleiders. Hun combinatie van ontwerpkracht, onderwijs en maatschappelijke betrokkenheid leidt tot hoogwaardige architectuur en een waardevolle bijdrage aan het debat. Dit maakt hen klaar voor de volgende stap in de ontwikkeling van hun bureau, en de jury is ervan overtuigd dat ze een inspirerende bijdrage blijven leveren aan het architectuurlandschap.’ Aldus juryvoorzitter Oana Bogdan (&Bogdan).

Andere kanshebbers voor de award waren Studio BLAD, wiens vergroening van de fysieke omgeving en denkwijze van anderen sterk werd gewaardeerd door de jury, en Studio Spacious, dat een sterke visie heeft op de rol van de architect in verdichting en woningtypologieën.

De prijs

Naast erkenning voor hun vernieuwende ideeën en veelbelovend ondernemerschap, wint Groothuijse de Boer een geldprijs van € 10.000,- en mogelijk een opdracht van Synchroon.

Juryteam

De jury bestaat uit Anne Geenen (winnaar NSP 4, Site Practice), Oana Bogdan (&bogdan, juryvoorzitter), Steven Delva (DELVA Landscape Architecture Urbanism), Saartje van der Made (Benthem Crouwel Architects) en Uri Gilad (Office Winhov). Ook BNA-directeur Anne Schroën en Synchroon-directeur Tobias Verhoeven zijn als initiatiefnemers betrokken, al hebben zij geen stemrecht.

Over Next Step Program

Next Step Program is een initiatief van Synchroon en de BNA (Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus). Missie: jonge architectenbureaus die excelleren in zowel ondernemerschap als architectuur, de mogelijkheid bieden zich versneld verder te ontwikkelen.

Het programma biedt deelnemers – die hebben ingezonden met een recent gerealiseerd project – deelname aan masterclasses (onder meer ondernemerschap en opdrachtgeverschap) en matchmaking met toonaangevende partijen in de branche. Deelname aan het programma betekent dat bureaus zo een professionaliseringsslag kunnen maken en het hen een stap verder brengt.

Gedurende het programma kiest een vakjury 7 genomineerden die verder mogen met het exclusieve programmadeel en meedingen naar de Next Step Award: 10.000 euro en mogelijk een opdracht van Synchroon. Uit deze genomineerde Next Step Ahead Group kiest de jury, 3 Next Step finalisten. De jury kijkt niet alleen naar architectonisch talent maar ook naar onderscheidend ondernemerschap.