Ledenraadpleging cao 2024

Op 18 december 2023 hebben de delegaties van de BNA en de vakbonden afgesproken het eerder gedane eindbod van werkgevers over een nieuwe éénjarige cao voor 2024 voor te leggen aan hun achterban. BNA bureaus ontvangen hierover een mail met een toelichting. De cao zal bij een algemeen verbindend verklaring door SZW opnieuw voor alle architectenbureaus in Nederland gaan gelden. 

Onzekere marktomstandigheden
Victor Frequin, voorzitter onderhandelingsdelegatie namens werkgevers: “Door de onzekere economische situatie op de markt voor architectendiensten zijn de brancheomzet en werkgelegenheid gedaald. Veel bureaus hebben het zwaar. De verschillen tussen deelmarkten en bureaus zijn groot. Deze marktsituatie geeft bureaus minder ruimte voor loonontwikkeling. De cao-delegatie onderstreept tegelijk de verantwoordelijkheid van architectenbureaus voor goed werkgeverschap voor werknemers. Ook hecht de BNA belang aan het concurrerend en aantrekkelijk houden van de branche. Bureaus met wie het financieel goed gaat kunnen als zij daartoe aanleiding zien zelfstandig iets extra’s doen. Het is immers een minimum cao.”

Ledenraadpleging

Het BNA bestuur is van mening dat het pakket recht doet aan de huidige marktomstandigheden, de bureaus, medewerkers en de branche. Het bestuur hoort graag ook de mening van alle BNA bureaus en legt het eindbod daarom ook voor aan de leden alvorens te besluiten.

Reageren voor vrijdag 12 januari 2024
Indien je wilt reageren kun je je reactie uiterlijk vrijdag 12 januari 2024 per mail naar de BNA sturen aan Jaap Overbeek, bestuurssecretaris en beleidsmedewerker (E: joverbeek@bna.nl). Binnenkort zal het bestuur een besluit nemen. Een definitief akkoord komt tot stand als zowel de BNA als de vakbonden definitief instemmen.

Cao delegaties

De BNA-delegatie bestond uit Victor Frequin (voorzitter), Renée Liefting (Rijnboutt), en Jasper Kraaijeveld (BNA-beleidsmedewerker markt en ondernemerschap). De delegatie van de vakorganisaties uit Jan Admiraal (De Unie), Zamaney Menso (FNV) en Jerry Pique (CNV).