Neem deel aan DigiGO

Digitalisering verandert niet alleen het vak van de ontwerpers maar treft de hele bouwsector. Alle bedrijven werken immers met data en digitale systemen. Naast dat iedere organisatie een eigen digitale opgave heeft, ligt er een minstens zo’n grote uitdaging de digitale samenhang tussen organisaties te verbeteren. De wens is te komen tot een Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) waarin sectorbreed afspraken zijn gemaakt over uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data en informatie om zo digitalisering in de bouw aan te jagen en te zorgen dat er efficiënter en beter wordt gebouwd. Dit grote programma heeft als doel om het delen van data in de keten gecontroleerd, makkelijk en veilig te maken.

Inmiddels is de eerste versie van het afsprakenstelsel beschikbaar voor publieke review en wordt er toegewerkt naar het realiseren van 5 eerste concrete toepassingen van de afspraken in de praktijk. Lees meer over DSGO: https://digigo.nu/over+dsgo/wat+is+dsgo/default.aspx

De BNA is actief betrokken bij de totstandkoming van dit stelsel en roept BNA bureaus op om deel te nemen aan DigiGO. Samen digitaal optrekken, om je eigen bedrijf of organisatie én de gehele branche slimmer en sneller te maken. Heb je vragen omtrent digitalisering in jouw project, wil je kennis en ervaringen delen, heb je een vraag over de laatste stand van zaken, wil je input leveren of wil je in gesprek? Laat het ons weten?

DigiAkkoord en digideals
Meer dan 60 verschillende brancheorganisaties, stichtingen en bedrijven waaronder ook de BNA hebben in maart 2023 het DigiAkkoord ondertekend. In dit akkoord spreken we af om naar 2030 meetbaar beter digitaal samen te werken. Om dit te bereiken werken partijen, waaronder de BNA, komende jaren aan digideals. Dit zijn projecten die steeds op een specifiek gebied d.m.v. digitalisering tot een oplossing voor een urgent probleem in de bouwkolom komen.

OPROEP: Heb je zelf een idee voor een digideal? Laat het dan weten aan Marieke Istha of Jurriaan de Bruin.

ILS Configurator
In mei is de eerste versie van de ILS Configurator gelanceerd, na een intensieve periode van ontwerpen en bouwen van deze tool, met grote betrokkenheid vanuit de hele sector. De tool is voor iedereen gratis te gebruiken en maakt het mogelijk om heldere en standaard afspraken met opdrachtgevers en andere partijen in je project te maken, op basis van bijv. de Informatie Leverings Specificatie Ontwerp & Engineering.

Je kunt nu direct een account aanmaken op www.ilsconfigurator.nl

BIMLoket is nu Stichting digiGO
Sinds kort is de naam van de stichting die mede namens de BNA zich richt op het versnellen van digitalisering in de ontwerp en bouwsector hernoemd naar stichting digiGO. Wat niet verandert is dat je voor informatie en praktijkvoorbeelden over BIM en digitaal samenwerken bij digiGO terecht kunt! Namens de BNA is Roger Tan actief als voorzitter van het bestuur van de stichting, mocht je een suggestie of vragen hebben dan kun je ook bij hem terecht. Neem contact op met Roger Tan.

Voor in de agenda
Op 27 september organiseert de BNA een online sessie waar een update wordt gegeven over alle activiteiten rond digitalisering en het DSGO-programma. Deze sessie is voor BNA-bureaus die actief willen participeren in het verbeteren van de digitale samenwerking in de bouwketen. Meld je hier aan.

En zet alvast 15 en 16 november in je agenda dan zijn de DigiGO D-days