Stem voor de Digidare Awards 2023

Twee BNA leden Buro Kade en APTO architects staan op de shortlist van 10 kanshebbers voor de Digidare Awards 2023. Door nu tot en met 31 oktober online te stemmen maken zij kans om te belanden in de finale die plaatsvindt tijdens de D-days - hét evenement voor koplopers en beslissers rond digitalisering in de gebouwde omgeving op 15 en 16 november in Rotterdam.

Duurzaamheidsmonitor

Eind 2023 presenteert Cirkelstad Het Nieuwe Normaal als nieuwe ‘norm’ voor circulaire prestaties in de gebouwde omgeving. Om deze norm inzichtelijk te maken ontwikkelden BIMWYSE een datatool die uitgangspunten en ambities in alle fases van het bouwproces monitort en visualiseert. BIMWYSE werkte in dit project samen met Cirkelstad, Buro Kade, Brink Bouw, Heijmans, Van der Heijden, W/E adviseurs, Barli, Provincie Noord-Brabant, Squarewise, Gideon Building Transition Tribes, Alba Concepts en JADS.

Het doel van de tool ‘Duurzaamheidsmonitor’ is om vanaf de start van bouwopgaves, op eenvoudige wijze, de ambitie voor een bouwproject in beeld te brengen, door een duurzaamheidsprofiel te creëren met de 17 indicatoren die Het Nieuwe Normaal vormen. Daarnaast kan op elk moment aan het duurzaamheidsprofiel een nieuwe status worden toegevoegd, zodat vergelijk met de ambitie inzichtelijk wordt.


De Omgevingschecker

Kurtosis en Apto Architects ontwikkelen samen de Omgevingschecker: een quickscan die de werelden en expertises van ontwikkelaars, gemeenten en architecten samenbrengt in een data-applicatie, die het mogelijk maakt om geautomatiseerd een integraal beeld te vormen van bouwplannen.

De tool brengt de werelden en expertises van ontwikkelaars, gemeenten en architecten samen in een integrale data-applicatie die het mogelijk maakt om “geautomatiseerd”, met minimale invullast van de initiatiefnemers, een integraal beeld te vormen. Door het slim samenbrengen van data-expertise (machine learning) en domeinkennis in het vergunningsproces kan de initiatiefase met maanden worden verkort en is er veel minder capaciteit en budget nodig.

Tijdens de BNA architectendag op 2 november deelt APTO zijn kennis over de Omgevingschecker, lees meer.

De DigiDare Award is een initatief van digiGO BIM Loket, onderdeel van digiGO.

Samen digitaal optrekken, om je eigen bedrijf of organisatie én de gehele branche slimmer en sneller te maken. Dat is de kern van digiGO, de aanpak waarmee we de gebouwde omgeving versneld digitaliseren. digiGO biedt geen blauwdruk aanpak. Het is een beweging van onderop. Overheid, opdrachtgevers en uitvoerende partijen in de ontwerp-, bouw- en technieksector trekken samen op. Zij dragen nieuwe en bestaande digitaliseringsinitiatieven en -projecten aan, die we onder de paraplu van digiGO benutten als zogenoemde digiDeals.

De ervaringen die in de praktijk worden opgedaan, zijn van nut voor anderen die met digitalisering in de slag willen. Dat is dan ook precies het idee achter de DigiDare Award: goede praktijkvoorbeelden van digitale samenwerking verzamelen, om ervan te leren.