Actueel / Nieuws

Terugblik op de BNA Architectendag 2022

Op donderdag 3 november 2022 kwamen we weer samen voor de BNA Architectendag in NEXT Delft. Rond de 200 deelnemers werden welkom geheten door directeur Fred Schoorl, waarna dagvoorzitter Gaetana Ferla en Jolijn Valk voorzitter van de BNA ingingen op het thema What’s Next: wat is er nodig voor de dag van morgen en hoe kun je je hier goed op voorbereiden?

Jolijn en Gaetana gingen in op who’s next, what’s next en daagden het publiek uit (met de ogen dicht) na te denken waar je van betekenis wilt zijn, waar wil je je als architect (of professional) op gaan focussen? Hierna deelden iedereen dit met degene achter zich. Reacties uit het publiek:

  • “Werken aan de kloof tussen het onderwijs en de bedrijfswereld.”
  • “Met dode materialen maak je de wereld niet beter”
  • “De rol van de architect is het inspireren van particulieren”
  • “Zorg ervoor dat je als architect je persoonlijkheid is verweven met het vakgebied.”
‘Het is de tijd voorbij dat we als mens heerser zijn van de aarde - Jolijn Valk’
Just Justa
Just Justa

Huis van levende materialen

Na deze interactieve sessie met het publiek werd Bob Hendrikx - uitvinder, architect en biodesigner; ontwerper van 'levende' producten op het podium gevraagd. Hij gaf een inspirerende keynote over zijn zoektocht en onderzoek naar het vervangen van dode materialen naar levende organismen. De mensheid heeft nog een weg te gaan om samen met de natuur te ontwerpen: de weg loopt van Conventional -> Green (hier zijn we nu) -> Sustainable -> Restorative -> Regenerative. Wat we nu doen is het “vervelende remmen” maar we kunnen ook met het vernieuwende aan de slag gaan. Want de regeneratieve mens is niet “minder slecht” maar echt beter. Zo heeft Bob ook gekeken naar de dood, nu wordt je als mens gezien als afval na je dood maar wat als je na je dood als compost gebruikt wordt? Hij heeft een doodskist ontwikkeld van levend materiaal waarin je gecomposteerd kan worden. Vervolgstap is het bouwen van een levend huis, niet om perse zelf in te wonen maar om te laten zien dat het écht kan!

Just Justa
Just Justa

Interactieve sessies

Na voldoende inspiratie uit Bob zijn verhaal gehaald te hebben, was het tijd voor de verschillende interactieve break-out sessies. Men kon kiezen uit de volgende sessies: NEXT Business, NEXT Industry, NEXT Financing, NEXT People, NEXT Materials en NEXT Technology.

NEXT Business

Hoe – en waarom – integreer je maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) in je bureau aan de hand van B-corp principes? En hoe voeg je in je werk waarde toe voor mens, maatschappij en milieu? Dit bespraken Lise-Lotte Verhoef van Etiquet, Martijn van Gameren van Paul de Ruiter Architects en Tirza Belder van CARU Containers in de deelsessie NEXT Business. Bij een peiling bij aanvang van deze sessie bleken – tekenend voor de branche- meer BNA-leden primair gericht te zijn te zijn op waardegedreven ondernemen dan op geld verdienen. Martijn van Gameren gaf aan dat maatschappelijk veel te winnen valt met goede architectenwerk. Maar de basis van zijn verhaal was: je kunt waardegedreven werken prima combineren met een verantwoorde bedrijfsvoering.

Lise-Lotte vulde dit aan met enkele steekhoudende argumenten vanuit B-corp. Ze gaf mee dat ook opdrachtgevers steeds meer belang hechten aan duurzaamheid. Ook belangrijk: talent werkt graag voor een onderneming die zich verantwoordelijk opstelt naar de samenleving.

Just Justa
Just Justa

NEXT Industry

Tijdens de break-out NEXT Industry ging Marjet Rutten met publiek in gesprek over de kansen voor architecten bij industrieel bouwen en woonfabrieken. Lees meer over deze sessie.

NEXT Financing

Lars van Vianen en Jelle Feringa inspireerden het publiek in de sessie hoe je door middel van block chain technologie architectuur op een nieuwe kan financieren. Jelle en Lars hebben the Block Foundation opgericht, een start-up die middels innovatieve, tech-gestuurde financieringsconstructies de woningmarkt wil hervormen en het initiatief wil teruggeven aan bewoners en ontwerpers. Investeringen in vastgoed zijn historisch hoog echter de architect profiteert niet mee.

Tegenover het uren-model van het architectenbureau schetsen zij een praktijk waarbij het eigendom van een gebouw opgedeeld wordt in kleine eenheden die deels in handen van de ontwerpers kunnen blijven. Het gebouw blijft van zichzelf terwijl het eigendom van de deeltjes wordt beheerd middels een digitaal smart contract met blockchain technologie: decentralized autonomous building (DAB).

Just Justa
Just Justa

NEXT People

Een nieuwe generatie op de werkvloer zorgt voor een nieuwe dynamiek. Hoe ga je hier mee om? In de break-out NEXT People gingen Erik Stigter van JHK en Els Molenaar in gesprek met de deelnemers. Lees meer over deze sessie.

NEXT Technology

Tijdens de sessie werd door Roger Tan, voorzitter van het BIM Loket ingegaan op de recent gepubliceerde BNA Position Paper Digitalisering Architectenbranche. In dit document worden de grootste kansen op het gebied van digitalisering van de architectenbranche in de komende jaren benoemd. Wat dit betekent voor de dagelijkse architectenpraktijk, en hoe we hier samen met andere disciplines in de ontwerp- en bouwsector concrete afspraken over kunnen maken. Bijn Worms, operations lead bij OMRT vertelde over de parametrische slimme tools van OMRT en de sessie werd afgesloten door Raimond Stassen van Hydro WICONA.

Just Justa
Just Justa

NEXT Materials

Architecten zijn zich steeds meer bewust van de cruciale rol die materialen spelen bij de duurzaamheid van bouwprojecten en onze leefomgeving. In de sessie NEXT Materials onder leiding van Sjoekie de Bijll Nachenius, architect en zakelijk directeur van BiermanHenket gingen Jurriaan van Stigt en Reinoud van der Zijde van LEVS en Noëlle Dooper van Architectuur MAKEN met het publiek in gesprek. De sessie werd afgesloten door Paul Roman van Saint-Gobain Building Glass. Lees hiermeer over deze sessie.

Wat is jouw NEXT Step?

Of het nu een deelname aan een van de sessies was, de keynote over bouwen met levende materialen of het ontwerpen in de Metaverse met ontwerptool Arkio, de vraag blijft: wat is jouw next step? Want het zou zo super zijn als de energie die iedereen op de BNA Architectendag gevoeld heeft op kantoor gaat toepassen. Het delen van informatie wordt als zeer waardevol ervaren en dit kwam ook in alle sessies naar voren. Als slot werd opgeroepen en aangemoedigd om jonge mensen binnen hun bedrijf vooral mee te nemen naar de komende BNA events.

Next Step Award 2022

Als kers op de taart vond de ontknoping ontknoping van de vierde editie van het Next Step Program plaats. Wie zijn de ondernemende architecten van en voor de toekomst? Site Practice ging met de felbegeerde prijs van € 10.000 en een mogelijke bouwopdracht van projectontwikkelaar Synchroon naar huis. Lees meer over de winnaar en de twee runner-ups: Baltussen van Schaik en Loer Architecten.

Tot volgend jaar bij de BNA Architectendag 2023. Ben je er weer bij?

Just Justa
Just Justa
Just Justa
Just Justa
Just Justa
Just Justa