Actueel / Nieuws

Verslag BNA Live 04 - lobby en belangenbehartiging

Tijdens de vierde editie van BNA Live gingen voorzitter Francesco Veenstra en directeur Fred Schoorl rechtstreeks in gesprek met een groep BNA-leden. Om te beginnen werd stilgestaan bij wat er is opgehaald in de uitgebreide belronde met BNA-bureaus en gaven ze een samenvatting over de inzet en resultaten van de belangenbehartiging door de BNA; in grote lijnen zijn dat noodmaatregelen voor de branche, het op peil houden van de werkvoorraad en aangeven dat architecten als onderdeel gezien moeten worden van een oplossing voor de coronacrisis.

Na deze introductie was er ruim de tijd voor een onderling gesprek. Dat ging natuurlijk veel over de effecten van Corona voor architectenbureaus. Veel bureaus zien onzekerheid in de tweede helft van dit jaar en vinden het lastig om in coronatijd acquisitie te plegen. Ook zijn er zorgen voor de groep jonge of startende bureaus. Een lichtpunt kan zijn dat de prijzen van producten in de bouw gaan zakken, wat mogelijk zorgt voor een opleving van projecten.

Naast deze zaken kwamen ook onderwerpen als stikstof (ook een risico voor projectvoortgang), de uitgestelde omgevingswet en de WKB (wet kwaliteitsborging) aan bod. Een onderwerp waar veel bureaus nu ook al over nadenken is het flexibel werken in de toekomst.