Actueel / Nieuws

Werkbezoek Ministerie van VRO: maak de cruciale rol van architecten in het huidige bouwklimaat tastbaar

Op 29 augustus organiseerde de BNA een werkbezoek voor het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening (VRO) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Onder leiding van de BNA-voorzitter Jeroen de Willigen werden verschillende projecten in Amsterdam bezocht om de cruciale rol van architecten in de huidige bouwkolom tastbaar te maken.

Chris Kuijpers: ‘Eigenlijk is het best simpel wat er nodig is, waarom lukt het dan toch niet? Het is en blijft toch mensenwerk. Wat we hier gezien hebben is, dat het werkt als je vanaf het begin goed samenwerkt. Bij de bezochte projecten is de versnelling in de woningbouw vooral bereikt met een intensieve samenwerking tussen bouwers, aannemers, corporatie, gemeente en architecten. In teams, meerjarig en met transparantie in kosten en risico’s. Klinkt logisch. Maar is zeker geen gemeengoed. Jammer, want het werkt!’

Doel van het Werkbezoek

Het werkbezoek had als doel om de veranderde rol van architecten in het bouwproces zichtbaar te maken. Dit werkbezoek bood de ambtenaren de kans om het vak van architect bijna letterlijk te 'voelen'. De deelnemers konden de verhalen direct van de betrokken architecten en opdrachtgevers horen en zo de verbeelding en het vooruitzicht die een architect meebrengt in het ontwerpproces beter begrijpen.


BNA-voorzitter Jeroen de Willigen benadrukte tijdens het bezoek: "Architecten spelen een cruciale rol in het verbinden van markt en overheid door hun kennis en kunde van techniek en proces in te zetten voor realisatie van kwalitatieve projecten.” Hij voegde eraan toe dat de productiviteit bij langjarige afspraken stijgt. “Doordat je goed op elkaar bent ingespeeld, levert dat kwaliteit, snelheid en uiteindelijk ook geld op.”

Het werkbezoek maakte niet alleen de rol van de architect in het huidige bouwklimaat duidelijk, maar inspireerde ook de deelnemers om na te denken over de samenwerking tussen de verschillende partijen in de bouwketen.