Een sociaal economisch gezonde branche

HR & cao

Mensen vormen de basis van een sterk bureau. Hier delen we tips, activiteiten, services, kennis en ervaringen met betrekking tot werkgeluk en een aantrekkelijk werkklimaat op bureaus. Van zingeving tot plezier in je werk, en van gezonde werkplek tot werk-privébalans. Ook de werkgeluk-gerelateerde cursussen van BNA Academie komen hier extra aan bod en we laten BNA-leden aan het woord over hoe zij werkgeluk ervaren. Deze tips en informatie zijn bedoeld voor HR-verantwoordelijken, werkgevers en medewerkers. Een deel is exclusief voor BNA-leden, een deel voor iedereen. Samen op naar een gezonde, sociale en inclusieve branche!

De Petrus, inzending Gebouw van het Jaar 2018

De cao voor architectenbureaus bevat afspraken over arbeidsvoorwaarden voor alle werknemers in de sector. Deze zorgen voor duidelijkheid, arbeidsrust. Het doel van de cao is het tegelijk bevorderen van een gelijk speelveld tussen en binnen bureaus, gelijk loon voor gelijk(waardig) werk. De BNA namens de werkgevers en vakbonden en FNV Bouwen en Wonen, CNV Vakmensen en De Unie namens de werknemers sluiten de cao af.

Om de cao-inzet van werkgevers te bepalen is de betrokkenheid van bureaus voor breed gedragen speerpunten essentieel. BNA-bureaus met eigen medewerkers kunnen daarom input te geven via de cao enquête. Ook de beleidsadviescommissie Arbeidszaken geeft advies aan het BNA bestuur. Hierbij is het belangrijk dat zowel werkgevers als medewerkers in de architectenbranche zich in de cao kunnen vinden, want een bureau is zo sterk als het hele team. Ook is de BNA lid van MKB Nederland en de AWVN om aangesloten te blijven op de landelijke ontwikkelingen ten aanzien van arbeidsvoorwaarden.

In de praktijk wordt het onderscheid tussen werknemers en zzp’ers steeds kleiner. In de cao is daarom een zogenaamde ‘spiegelbepaling’ opgenomen voor opdrachten van architectenbureaus aan opdrachtnemers (zzp’ers) die met werknemers vergelijkbare werkzaamheden verrichten in vergelijkbare omstandigheden. De bepaling is bedoeld voor werkenden bij bureaus en om oneigenlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werknemers en zzp’ers op bureaus te voorkomen.

De cao staat op de SFA-website. Ook de salaristabellen zijn daar te vinden. SFA is opgericht door BNA en de vakbonden FNV, CNV en De Unie. SFA informeert en helpt werkgevers en werknemers van architectenbureaus bij vragen over arbeidsvoorwaarden, -markt en -omstandigheden. Het bestuur van SFA bestaat uit zowel vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers. Er zijn drie werkgeversleden, benoemd door de BNA en drie werknemersleden, benoemd door FNV Bouwen & Wonen, CNV Vakmensen en De Unie.